Anunţul momentului pentru românii cu pensii de până în 1.701 de lei. Ce trebuie să ştie urgent

Cardurile pentru alimente și mese calde vor fi încărcate cu suma de 250 de lei, în luna august 2023, pe data de 15, dar mulţi români riscă să fie tăiaţi de pe liste.
Filip Stan
21 iul. 2023, 19:33
Anunţul momentului pentru românii cu pensii de până în 1.701 de lei. Ce trebuie să ştie urgent

Pensii 2023. Statul vine în ajutorul românilor vulnerabili şi în 2023, chiar dacă se vorbeşte de austeritate şi de tăierea „pomenilor”. Astfel că, persoanele care au o pensie mai mică de 1.700 de lei vor primi carduri pentru alimente tot anul, la un interval de două luni. Seniorii care au devenit între timp eligibili pentru primirea acestui ajutor din partea statului, îl vor putea primi fără a face vreo cerere. Legislația prevede ca românii cu pensii mai mici de 1.700 de lei să primească cardul direct prin Poșta Română.

În situația în care, românii nu primesc cardul deși știu că se încadrează, pot lua legătura cu cel mai apropiat oficiu poștal. Angajații de acolo le vor putea oferii detaliile necesare. Cardurile puse la dispoziție de către Ministerul Muncii vor putea fi folosite pentru cumpărarea alimentelor dar și pentru mesele calde.

”Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare. Pentru beneficiarii nou introduși în program vor fi eliberate noi suporturi electronice.

De asemenea, verificarea condițiilor de venit pentru beneficiarii incluși în categoriile a)-d), se face exclusiv de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF)”, spun autoritățile.

Cine poate beneficia de cardul de alimente?
Cei care vor să primească astfel de carduri trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Potrivit legislației, cardurile de alimente vin în ajutorul seniorilor ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023.

Printre persoanele care pot beneficia de tichete se numără și cei care au un handicap grav. Veniturile lunare proprii realizate trebuie să fie mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023.

De asemenea și familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, dar a căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023 pot primi acest card.

Familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023, familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social și persoanele fără adăpost așa cum sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare, pot  primi vouchere pentru alimente.

Guvernul are un plan de austeritate. Se taie 200.000 de posturi, urmează creşteri de taxe de la 1 septembrie și 1 ianuarie. Voucherele bugetarilor și unele bonusuri ar putea dispărea
Românii care nu vor mai primi vouchere de alimente de 250 de lei. E oficial, veste de ultimă oră de la Guvern
Este oficial! Cine sunt românii care nu vor mai primi vouchere de alimente de 250 de lei, în cadrul programului guvernamental „Sprijin pentru România”, emis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în vara anului 2022. Află în rândurile de mai jos ce limite prevede ordonanța de urgență chiar și pentru cetățenii eligibili pentru acești bani.

Românii care nu vor mai primi vouchere de alimente de 250 de lei
În vara anului 2022, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat începerea procesului de emitere, distribuire și încărcare a voucherelor sociale oferite românilor prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”. Peste două milioane de cetățeni cu o situație financiară precară primesc, o dată la două luni, ajutor de la stat în valoare de 250 de lei.

Voucherele sociale în valoare de 250 de lei nu pot fi folosite decât pentru a achiziționa alimente de bază, precum ulei, zahăr, făină, orez și alte produse din această categorie, necesare unui trai decent, și pentru a achita mese calde.

În luna iunie 2023, aproximativ 2, milioane de români vor beneficia de acest ajutor financiar, potrivit unui anunț recent al reprezentanților Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Pentru unii cetățeni, alimentarea tichetelor pentru alimente și mese calde va fi anulată.

Românii care pleacă în afara țării, cei care primesc decizii de condamnare din partea unei instanțe, precum și cei care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, public sau privat nu vor primi vouchere sociale pentru alimente și mese calde din partea statului român, potrivit ordonanței de urgență. Chiar dacă sunt eligibili pentru a primi banii cu pricina.

Vouchere de 1500 de lei. Listele se definitivează în trei zile, banii nu sunt pentru toţi bugetarii
„Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele prevăzute la alin. (1) care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, se arată în Ordonanța de Urgență nr. 63/2022 din 9 mai 2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situaţii de risc de deprivare materială şi/sau risc de sărăcie extremă, publicată în Monitorul Oficial.

Categoriile sociale care vor primi bani pentru alimente și mese calde

Există mai multe categorii sociale care vor beneficia de încărcarea cardurilor pentru alimente și mese calde, în luna iunie 2023. Iată care sunt acestea:

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;

– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cardurile pentru alimente și mese calde vor fi încărcate cu suma de 250 de lei, în luna august 2023, pe data de 15.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Proprietarii de apartamente sunt obligați. Trebuie să plătească. Se anunță asociația de proprietari
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Cu procură sau fără? Ce obligație au șoferii la aceste vămi
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!