Cum pot apela românii la serviciile medicale gratuite. CNAS a publicat un ghid informativ care detaliază serviciile medicale disponibile pentru această categorie de vârstă, printre care se numără consultații, analize de laborator și investigații specifice.
Acestea sunt menite să ajute medicii de familie să evalueze starea generală de sănătate, riscul cardiovascular și oncologic, sănătatea mintală și să identifice din timp posibile riscuri de îmbolnăvire, scrie Capital.
Citeşte şi: Veşti bune pentru toţi pacienţii! Tratamentele decontate prin CNAS, îngheţate la nivelul din 2024
Conform ghidului CNAS, pachetul de prevenție 40+, destinat pacienților asimptomatici, include trei consultații anuale pentru evaluarea riscurilor cardiovasculare și oncologice, monitorizarea sănătății mintale şi depistarea bolilor cronice renale, a melanomului malign și a altor afecțiuni. Pachetul pentru persoanele cu boli cronice (40-60 de ani), destinat celor deja diagnosticați, include două consultații anuale și analize pentru identificarea altor afecțiuni cronice, iar pachetul de prevenție 60+ se concentrează pe depistarea precoce a bolilor specifice vârstei, precum osteoporoza, incontinența urinară și demența.
Concret, persoanele de peste 40 de ani beneficiază de un set de analize de laborator pentru prevenție, care include hemoleucogramă completă; proteina C reactivă; glicemie; colesterol seric total; LDL colesterol; creatinină serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată (RFGe); TGO; TGP; determinarea raportului albumină/creatinină în urină (RACU); investigația DEXA, utilizată pentru depistarea osteoporozei, disponibilă pentru persoanele de peste 60 de ani.
În plus, femeile de peste 40 de ani pot efectua următoarele analize specifice: testare HPV; ecografie de sân și mamografie 2D; TSH și FT4.
De asemenea, pentru bărbații de peste 50 de ani, este prevăzută analiza PSA (antigenul specific prostatic), care trebuie efectuată o dată la trei ani.
Toate aceste consultaţii și analize sunt gratuite pentru persoanele asigurate în sistemul public de sănătate, care trebuie să se programeze la medicul de familie, pentru a accesa pachetele de prevenție.