Noi reglementări intră în vigoare pentru RCS-RDS, Vodafone și Orange. Milioane de clienți din toată țară ai companiilor Digi RCS RDS, Vodafone și Orange, dar și Telekom au primit un anunț important din partea autorităților din România.
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunţat că au fost introduse noi reglementări cu privire la serviciile de comunicații. Schimbările au ca scop asigurarea transparenței, precum și promovarea drepturilor consumatorilor în era digitală.
Prin urmare, de acum înainte, reprezentanții DIGI RCS & RDS, Orange, Vodafone și Telekom au obligația de a oferi facturi detaliate atunci când sunt cerute. Acestea se emit indiferent de statutul juridic al acestora sau de modalitatea de plată, cartelă sau abonament.
Facturile trebuie furnizate într-o perioadă maximă de 5 zile de la data solicitării. Documentele trebuie să includă mai multe detalii, precum perioada de tarifare și tariful lunar pentru abonament și suma totală tarifată, inclusiv TVA.
De asemenea, pe facturi trebuie să se mai regăsească: detalii despre tarifele pentru serviciile suplimentare și traficul efectuat, informații despre tarifele pentru conectare, instalare, reconectare sau deconectare și costurile echipamentelor și specificații pentru alte servicii.
ANCOM a subliniat că este necesar ca toate companiile, inclusiv giganții din domeniu, trebuie să includă detalii specifice pentru diferite tipuri de servicii. De pildă, în cazul serviciilor de comunicații de voce, SMS și MMS este vorba despre detalii complete ale apelurilor și mesajelor, incluzând numărul de telefon, data, ora, durata și tariful aplicat.
Citește și: Scandal uriaş cu citirea contoarelor. Consiliul Concurenţei a declanşat o anchetă
Pentru serviciile de trafic de internet, pe facturi trebuie să se regăsească data și ora începerii sesiunilor de date, volumul de trafic consumat, tariful aplicat, limita de trafic inclusă în abonament și traficul suplimentar.
Conform anunțului pentru clienții Digi RCS RDS, Vodafone și Orange, companiile pot alege formatul în care furnizează factura, prin scrisoare sau în format electronic, prin e-mail sau în contul de client. Totodată, furnizorii sunt obligați să asigure măcar o variantă gratuită de livrare a acestor documente, notează idevice.ro.