E.ON are peste 4 milioane de clienţi în România, cărora le transmite că valoarea facturii este determinată în principal de consumul înregistrat şi de preţul contractual. Atunci când citirea contorului nu se realizează la timp, se recurge la estimarea consumului, iar de aici apar diferenţe între consumul real şi cel facturat. Din acest motiv, compania apelează la regularizari cu sume mai mari sau chiar la facturi cu valori negative, în cazul în care ai plătit în avans o cantitate mai mare decât ai consumat, scrie idevice.ro.
E.ON dezvăluir trei metode principale de stabilire a consumului facturat. Prima implică citirea contorului de catre operatorul de distribuţie, a doua metoda constă în autocitirea indexului de către consumatori, iar a treia se bazează pe estimarea consumului pe baza istoricului din ultimele 12 luni sau pe valorile stabilite în cadrul convenţiei de consum încheiate între consumator ăi furnizor, care se foloseşte în situaţiile în care primele două nu se aplică.
Citeşte şi: Noua taxă auto pentru maşinile poluante. Când va intra în vigoare, sunt vizate milioane de autoturisme
Pentru ca românii să nu aibă parte de surprize neplăcute la regularizare, E.ON le recomandă clienţilor încheierea unei convenţii de consum, care îţi permite să stabileşti valorile estimate pe care crezi ca le vei consuma lunar, astfel încât, daca imobilul este folosit sezonier, să poţi seta consumul la zero pentru acele luni. De asemenea, E.ON mai precizează că rezultatul este o factură de estimare care reflectă corect situaţia ta, eliminând diferenţele majore dintre consumul real şi cel facturat.
Astfel, clienţii pot să îşi planifice bugetul în functie de consumul estimat, evitând astfel surprizele neplacute la regularizare.