Şeful programului de urgenţă al organizației a declarat că OMS încearcă să asigure o distribuţie echitabilă a vaccinurilor în momentul în care acestea vor fi finalizate, dar până atunci, este esenţial să suprimăm răspândirea virusului.
„Facem progrese bune. Realist vorbind, vom vedea primele persoane vaccinate în prima parte a anului viitor”, a spus Ryan, menţionând că mai multe vaccinuri sunt în prezent în faza 3 de testare şi niciunul nu a eşuat, până acum, din punct de vedere al siguranţei sau capacităţii de a genera un răspuns imun.
Un vaccin contra coronavirusului dezvoltat de Universitatea din Oxford pare sigur și declanșează un răspuns imunitar, anunța, recent, BBC News. Studiile care au implicat 1.077 de persoane au arătat că injecția a dus la crearea de anticorpi și celule T care pot lupta împotriva coronavirusului. Descoperirile sunt extrem de promițătoare, dar este încă prea curând să știm dacă acest lucru este suficient pentru a oferi protecție, iar testele sunt încă în curs, precizează BBC News.
Marea Britanie a comandat deja 100 de milioane de doze de vaccin.
Cum funcționează vaccinul?
Vaccinul – numit ChAdOx1 nCoV-19 – este dezvoltat cu o viteză fără precedent. Este produs dintr-un virus conceput genetic care provoacă răceala comună la cimpanzei. Acesta a fost puternic modificat, în primul rând, astfel încât nu poate provoca infecții la oameni și, de asemenea, pentru a semăna mai mult cu noul coronavirus.
Oamenii de știință au făcut acest lucru transferând instrucțiunile genetice pentru „proteina spike” a coronavirusului – instrumentul crucial pe care îl folosește pentru a invada celulele noastre – la vaccinul pe care îl dezvoltau. Aceasta înseamnă că vaccinul seamănă cu noul coronavirus și sistemul imunitar poate învăța cum să-l atace.