Tribunalul disciplinar al Unităţii pentru Integritatea Atletismului (AIU) a luat decizia de a ridica suspendarea pentru dopaj dată atletei de origine kenyană, Norah Jeruto, mentionează L’Equipe.
Norah Jeruto, în vârstă de 28 ani, a fost suspectată că a utilizat o substanţă sau a recurs la o metodă interzisă, descoperită prin intermediul paşaportului său biologic. Ridicarea suspendării sale va fi efectuată în cel mai scurt timp.
Jeruto a fost suspendată provizoriu în luna aprilie de către Unitatea pentru Integritatea atletismului, însă tribunalul disciplinar al AIU a luat hotărârea ca acuzaţiile împotriva ei să fie anulate din cauza lipsei de dovezi clare.
Un alt campion mondial a fost acuzat de consumarea unor substanțe interzise. Este vorba despre atletul kenyan Rhonex Kipruto, deținător al recordului mondial pe distanța de 10.000m și medaliat cu bronz în 2019 la această probă. Kipruto neagă aceste acuzații și a anunțat că este dispus să efectueze analize speciale care să îi dovedească nevinovăția. Dacă acesta va fi gasit vinovat ulterior, riscă până la 4 ani de suspendare a activității.
Simona Halep a fost, la rândul ei, acuzată de dopaj. Ar fi luat substanțe interzise, mai exact Roxadustat. Tenismena spera într-o decizie simulară a tribunalului independent, însă românca a fost suspendată patru ani. A făcut apel la TAS și așteaptă să fie luată o decizie.
”Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS-CAS) a înregistrat apelul depus de jucătoarea română de tenis Simona Halep împotriva deciziei luate de tribunalul Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA) pe 22 septembrie, în care a fost găsită vinovată de încălcarea unor reguli antidoping şi sancționată cu o perioadă de ineligibilitate de patru ani, începând cu 7 octombrie 2022 şi cu descalificarea rezultatelor obținute în perioada 29 august 2022 – 7 octombrie 2022, inclusiv retragerea oricăror medalii, titluri, puncte şi premii în bani.
Procedurile de arbitraj ale TAS au început. În concordanță cu Codul sportiv de arbitraj (Codul TAS-CAS), părțile fac schimb de acte depuse în scris, iar panelul de arbitri va decide constituirea cazului.
Apoi, panelul va dispune direcții procedurale pentru următoarea fază a procesului, inclusiv stabilirea unei audieri.
După audiere, panelul va delibera şi va emite o decizie de arbitraj care va cuprinde hotărârea sa în acest caz şi motivarea ei.
În acest moment nu este posibilă indicarea unei perioade de timp pentru durata procesului şi emiterea deciziei. Decizia panelului TAS va fi una finală şi inatacabilă, cu excepția dreptului părților de a face un apel la Tribunalul federal elvețian, în termen de 30 de zile”, se arată în comunicatul TAS, citat de Flashscore.