Anunţul premierului Marcel Ciolacu după întâlnirea cu delegaţia SUA. Promisiuni legate de vize, înzestrarea armatei şi parteneriate economice

România este şi va rămâne un pilon al coeziunii transatlantice pe Flancul Estic al NATO, cel mai apropiat, activ şi predictibil aliat al Statelor Unite din regiunea Mării Negre, anunţă premierul Marcel Ciolacu.
Filip Stan
15 apr. 2025, 20:55
Anunţul premierului Marcel Ciolacu după întâlnirea cu delegaţia SUA. Promisiuni legate de vize, înzestrarea armatei şi parteneriate economice

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, marţi, cu delegaţia Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de Vern Buchanan, preşedintele Parteneriatului pentru Democraţie al Camerei Reprezentanţilor. Premierul s-a referit la Parneteriatul Strategic dintre cele două ţări şi a transmis că ”România este şi va rămâne un pilon al coeziunii transatlantice pe Flancul Estic al NATO”.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de către Guvern, în cadrul întâlnirii cu delegaţia Congresului SUA, premierul Marcel Ciolacu a apreciat această vizită ca fiind un prilej de a consolida dialogul părţii române cu Congresul american şi de a oferi, totodată, o imagine clară şi onestă a importanţei relaţiei dintre România şi Statele Unite.

Congresmenii americani, satisfăcuți de explicațiile președintelui Ilie Bolojan referitoare la anularea alegerilor prezidențiale din luna decembrie: „Au fost mulțumiți de clarificările oferite și nu au exprimat îngrijorări legate de eventuale probleme la scrutinul din mai”

”Între România şi Statele Unite ale Americii sunt relaţii de fond, atât pe latura strategică, cât şi economică. România este interesată de consolidarea, în continuare, a relaţiei bilaterale excelente cu SUA şi cu reprezentanţii Congresului, instituţie cu rol activ pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic România-SUA”, a declarat şeful Executivului român, citatb în comunicat.

Potrivit documentului, Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea unui Parteneriat transatlantic robust.

”SUA rămân un aliat indispensabil în asigurarea securităţii în Europa. România este şi va rămâne un pilon al coeziunii transatlantice pe Flancul Estic al NATO, cel mai apropiat, activ şi predictibil aliat al Statelor Unite din regiunea Mării Negre. Parteneriatul transatlantic robust reprezintă un interes naţional esenţial pentru România şi acţionăm pentru ca toate componentele lui să fie întărite. De la preluarea mandatului de prim-ministru, am construit o relaţie economică bilaterală foarte aplicată şi am încredere că vom continua această abordare cu noua administraţie americană”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit Guvernului, şeful Executivului a menţionat, în acest context, că România susţine pe deplin obiectivul ca aliaţii europeni să-şi consolideze propriile forţe şi să-şi asume responsabilităţi suplimentare, fiind deplin angajată să asigure sprijinul ca ţară gazdă pentru trupele aliate şi să sporească în continuare capacităţile şi capabilităţile Forţelor Armate Române.

”În 2025, pentru al nouălea an consecutiv, am alocat minimum 2% din PIB pentru apărare, cu posibilitatea extinderii la 2,5% pentru înzestrare. La stabilirea acestui buget am ţinut cont de situaţia de securitate din apropierea graniţei, de apartenenţa ţării la NATO şi la misiunile UE, dar şi de obiectivele noastre de a   dinamiza industria naţională de apărare”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Potrivit comunicatului citat, o altă temă de interes în cadrul discuţiilor de la Palatul Victoria a fost aderarea României la Programul Visa Waiver. ”România a îndeplinit toate criteriile necesare, unele chiar au fost depăşite şi avem convingerea că lucrul acesta ne califică pentru a deveni membri ai Programului. Vom menţine abordarea cooperantă şi le vom oferi partenerilor americani toate informaţiile privind contribuţia noastră la eforturile SUA de securizare a călătoriilor şi a frontierelor”, a dat asigurări şeful Executivului.

Apropiat de-ai lui Călin Georgescu, trimis în judecată pentru incitare la violență și ură. Ce a decis instanța cu privire la acesta

Delegaţia Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de preşedintele Parteneriatului pentru Democraţie al Camerei Reprezentanţilor, Vern Buchanan, a transmis mesaje de susţinere a aderării României la Programul Visa Wiaver, în condiţiile în care ţara noastră a îndeplinit toate criteriile tehnice şi a lucrat îndeaproape cu Ambasada SUA în acest sens. Reprezentanţi ai ambelor partide, Republican şi Democrat, au declarat că includerea în Programul Visa Waiver este un merit câştigat al României si vor face demersuri pentru ca acest program să devină activ pentru cetăţenii români cât mai curând posibil.

Din delegaţia Congresului SUA au făcut parte: Vern Buchanan (Republican – Florida), Dina Titus (Democrat – Nevada), Lloyd Doggett (Democrat – Texas), Ted Lieu (Democrat – California), Neal Dunn (Republican – Florida), Ilhan Omar (Democrat – Minnesota), Anna Paulina Luna (Republican – Florida) şi Andy Ogles (Republican – Tennessee).

Din partea Guvernului, împreună cu premierul Marcel Ciolacu au mai participat la întrevedere vicepremierul Marian Neacşu, vicepremierul şi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan-Gruia Ivan,  ministrul Afacerilor Externe, Emilian-Horaţiu Hurezeanu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ştefan-Radu Oprea.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cozonacii din supermarket. Te îngrozești dacă le citești eticheta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe. Va fi obligatoriu, trecut direct în Constituție: E timpul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți