Aplicația financiară Revolut, utilizată de milioane de oameni și în România, și-a dublat veniturile în anul 2023 față de anul precedent și a reușit cel de-al treilea său an întreg pe profit, dar compania fondată la Londra de Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko nu a reușit încă să-și obțină licența bacară în Marea Britanie, piața sa de origine. „Zi de zi, produsele noastre aduc și mai multă valoare fiecărui segment nou de clientelă, în fiecare piață nouă unde ajungem. Ne continuăm cu consecvență planul de a obține o licență bancară în Regatul Unit și de a duce aplicația noastră financiară în și mai multe piețe de pe glob”, a comentat Nikolay Storonsky, cofindator și CEO al fintech-ului. Recent, Revolut a anunțat că își mută sediul global în clădirea YY din Canary Wharf, din districtul financiar al Londrei
Revolut funcționează însă în Uniunea Europeană, inclusiv în România, cu o licență bancară obținută în Lituania în anul 2018. „Din perspectiva produsului, am evoluat de la un card de călătorie la o platformă financiară all-in-one, care servește nevoile de zi cu zi ale consumatorilor, inclusiv cheltuielile zilnice, economisirea și investițiile, precum și ajutând sute de mii de companii să își gestioneze finanțează integral digital” -a declarat managerul de origine română Victor Stîngă, directorul financiar (CFO) al Revolut, în raportul pe anul 2023.
Compania de finanțe personale și tranzacții Revolut a fost fondată în anul 2015, la Londra, de către Nikolay Storonsky (CEO) și Vladyslav Yatsenko (CTO).
Directorul general (CEO) și cofondatorul Revolut Nikolay Storonsky (39 de ani) s-a născut în Rusia, iar tatăl său, Nikolay Mironovich Storonsky, a deținut funcții manageriale în Gazprom, compania energetică deținută de statul rus. Tânărul Nikolay Storonsky a studiat fizica și economia la Moscova și a lucrat pentru bănci occidentale ca Lehman Brothers și Credit Suisse. Storonsky are acum o avere estimată la 2,7 miliarde de dolari, conform Forbes. Șeful Revolut, Nik Storonsky a renunțat la cetățenia rusă. Tatăl său, rus originar din Ucraina, a fost pus de autoritățile ucrainene pe lista sancțiunilor, în contextul invaziei ruse.
După ce Rusia a declanșat invazia din Ucraina, Nik Storonsky a publicat un mesaj, pe 1 martie 2022, în care a cerut soluții diplomatice și încetarea războiului.
„Aș dori să clarific public ceea ce am simțit personal din prima zi: războiul nu este niciodată răspunsul. Acest război este greșit și total dezgustător. Sunt îngrozit de impactul acestuia și mă alătur vocilor din toată lumea care cer angajamentul față de soluții diplomatice și încetarea imediată a luptei. Nicio persoană nu ar trebui să moară în acest conflict inutil”.
Celălalt cofondator al startupului fintech, Vladyslav Yatsenko, director de tehnologie, este originar din Ucraina. Conform Forbes, Yatsenko are dublă cetățenie, ucraineană și britanică. Printre altele, el a studiat calculatoarele la Kiev și a lucrat apoi ca programator la Credit Suisse și Deutsche Bank. Potrivit profilului său public de pe LinkedIn, el vorbește rusa și poloneza la nivel nativ sau bilingv, precum și limba engleză. Yatsenko are și el o avere evaluată la 1,1 miliarde de dolari, în prezent, potrivit Forbes.
Yatsenko a condamnat invazia rusă asupra Ucrainei, încă din prima zi. „Sper că oamenii din Rusia vor înțelege, în sfârșit, ce monstru și ce mincinos este președintele lor, Putin. Poveștile pe care vi le spune el sunt similare cu ceea ce Hitler le spunea germanilor acum aproape 100 de ani. Sunt mulți ruși minunați, Putin nu este unul dintre ei. Ucraina va fi liberă!”, a scris el pe Twitter, pe data de 24 februarie,
De asemenea, Revolut a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru refugiații ucraineni. Revolut are o firmă și în Rusia, Revolut Technologies Russia LLC, dar aceasta figurează ca inactivă în raportul companiei.