Fără stările de anxietate și fără frică, specia umană nu ar fi putut supraviețui. Când ea apare, corpul trebuie să se mobilizeze cu toate resursele să depășească problemă, altfel cade dărâmat de efectele ei.
Dar această reacție firească imediată în față unei greutăți din viață ta devine ea însăși o problemă în șine dacă starea de alertă specifică anxietății o ai permanent, deci și în situațiile în care nu ai avea motive.
Simptomele anxietății includ: oboseală, îngrijorare constanța și lipsă de relaxare, episoade mai lungi sau mai scurte de depresie, tensiune musculară, insomnie, dureri abdominale, durere în coșul pieptului, puls mărit sau neregulat, aritmii, transpirație, dureri de cap, de ceafă, diaree.
Că să poți depăși aceste simptome de anxietate este nevoie de tratament dar în primul rând de conștientizarea ta că ești o persoană anxioasă și că aceste semnale pe care corpul ți le transmite nu vin de la o afecțiune organică de cap, stomac, inimă, intestine, ci sunt reacțiile acestor organe la tulburarea nervoasă din interiorul corpului tău când gândurile negative de teamă, alertă și îngrijorare care te stăpânesc fără motiv dezechilibrează sistemul nervos.
De cele mai multe ori, când o persoană anxioasa, așa cum sunt foarte multe persoane în ziua de astăzi, ajunge la un medic, i se prescrie din start medicamentație (sedative, calmante) și ședințe de psihoterapie. Însă există multe alte schimbări concrete din stilul de viață și terapii alternative eficiente la îndemână, pentru a evită doctoriile ce în multe cazuri pot da dependența și nu rezolvă problemă în șine.
Acest articol nu își propune să te determine să nu te duci la un doctor de specialitate dacă descoperi sau știi despre ține că ești o persoană anxioasa ale cărei tulburări îți perturba suficient de mult viață încât să te îngrijoreze. Articolul este însă o oportunitate prin care îți arătăm că există mai multe opțiuni la îndemână cu care îți poți combate anxietatea.
Cum să scapi de anxietate
Terapia cognitiv comportamentală este modul cel mai eficient de a luptă contra anxietății. Încă sunt suficiențe persoane care evită terapia pentru că o văd că pe un tratament dedicat persoanelor slabe de înger sau cu ceva probleme neurologice. Dar terapia, în special cea cognitiv comportamentală, este cu argumente cea mai bună metodă de combatere a anxietății care îți fură liniștea și optimismul de zi cu zi. În această terapie, oamenii învăța să identifice exact când apăr gânduri parazit care generează tulburările anxioase și învăța tehnici concrete cu privire la ce să facă și cum să gândească că să îndepărtează aceste gânduri. Practic, înveți strategii despre cum să gândești corect! Îți schimbi modul de a gândi pe care îl știai până acum și conștientizezi că zilnic ești supus la bombardamentul a zeci de mii de informații, fiecare generând propriile sale gânduri și înveți cum să faci un filtru între ele, fără să te lași copleșit de emoțiile specifice fiecărui gând parazit în parte. Pur și simplu, ideea de bază din spatele terapiei cognitiv-comportamentale este că, dacă e adevărat că suntem ceeace gândim, trebuie să învățam să controlăm și să dominăm noi ceeace gândim.
Anxietatea se înlătura cu multă mișcare fizică. Când mintea ta este invadată și sufocată de scorpioni fără odihnă care sunt gândurile ce îți produc agitație și panică, a face sport este ultimul lucru pe lume la care te-ai gândi sau ai putea face. Însă dacă reușești să te mobilizezi să faci mișcare viguroasă și intensă, să te extenuezi fizic efectiv, corpul tău va produce acele substanțe chimice responsabile de starea de bine, suprimându-le pe cele care produc anxietate. Mișcarea fizică este o distragere a atenției foarte eficiente de la dificultățile vieții. Poate conduce la o imagine de șine îmbunătățită, la o viață socială mai activă și la o stare generală mai bună de sănătate. Majoritatea medicilor recomandă 30-40 de minute de orice tip de sport sau mișcare care îți crește ritmul cardiac.
Citeşte mai mult pe Sfatulpărinţilor.ro.