Începe raționalizarea apei și în România! Apele Române – populația să nu folosească apa din sistem pentru irigații sau umplerea bazinelor ori a piscinelor

Probleme tot mai mari cu rețelele de apă în mai multe județe din țară. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a avertizat că urmează o perioadă grea pentru foarte mulți români.
Alina Costache
05 iul. 2022, 19:30
Începe raționalizarea apei și în România! Apele Române - populația să nu folosească apa din sistem pentru irigații sau umplerea bazinelor ori a piscinelor

”Suntem într-o perioadă destul de complicată pentru că, pentru următoarele săptămâni, se anunță deficit de precipitații și valori peste medie a temperaturilor aerului. În această perioadă, debitul la intrarea în țară, la secțiunea Baziaș, în intervalul de 29-30 iunie, a fost în scădere și la Dunăre. Suntem la 2800 de metri cubi pe secundă față de o medie anuală de 6400 de metri cubi. Aceste cifre arată clar că avem deficit de precipitații nu doar în România ci și în celelalte bazine hidrografice.

Astăzi, în România, sunt deja opt localități unde s-a implementat restricționarea cantităților de apă folosite. În acele localități, din cele trei trepte, fază normală, fază de atenție sau fază de restricție, am ajuns în faza de restricție în ceea ce privește consumul de apă. În această perioadă, de obicei, se recomandă cetățenilor să evite folosirea în exces a apei din sistemele de alimentare cu apă potabilă pentru irigație, în curte, în grădini, pentru că se poate generaliza această lipsă de deficit de apă și în celelalte localități unde ploile nu sunt suficiente. Suntem martori ai unor fenomene extreme, avem localități cu cantități de 30, 40, 50 de litri pe secundă în câteva ore, în același timp avem zone unde seceta este cumplită. Vine o perioadă destul de grea, așa arată și prognozele meteorologice”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, la Antena 3.

Ministrul Mediului a mai spus că pericolul de deșertificare crește zi de zi și că aceste fenomene extreme vor afecta România, Europa și chiar întreaga planetă.

”Apele Române” – apel la populație să nu folosească apa din sistem centralizat pentru irigații sau umplerea bazinelor ori piscinelor

Administrația Națională Apele Române (ANAR) anunță că, date fiind condițiile meteorologice actuale și prognoza pentru perioada următoare, estimează o scădere cu 14 procente a coeficientului de umplere al celor 40 de lacuri de acumulare care sunt principalii furnizori de apă pentru populație, agenții economici și producătorii de energie.

Oficialii de Apele Române au anunțat că zeci de localități sunt afectate de secetă, că în această perioadă, în unele zone se aplică „Planul de restricții și folosire a apei în perioade deficitare” și cer oamenilor „să înțeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosință de irigații”. „Nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor și umplerea unor bazine/piscine”, au spus cei de la Apele Române, potrivit News.ro.

„Rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare administrate de ANAR și S.P.E.E.H Hidroelectrica S.A. este astăzi de 3,45 miliarde mc de apă. Aceasta poate asigura necesarul de apă brută pentru toți beneficiarii din sursa de apă de suprafață în regim centralizat. Prognoza unui debit mediu lunar al Dunării (emisă de INHGA) indică în continuare o valoare scăzută în luna iulie, respectiv în jur de 3000 mc/s. La aceasta se adaugă și un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României din cauza posibilei tendințe de scădere a aportului de precipitații. De aceea, estimăm că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 lacuri de acumulare principale cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrie și producția de energie electrică), coeficientul de umplere va scădea de la 82 % cât este astăzi la 68 %”, se arată într-un comunicat publicat de ANAR.

În contextul situației actuale și al prognozelor pentru perioada urătoare, oficialii de la Apele Române solicită populației să nu folosească apa pentru irigații sau pentru umplerea de piscine ori bazine.

„Din cele 80 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 17 secțiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, în bazinele hidrografice: Someș-Tisa, Banat, Olt și în special în Siret și Prut-Bârlad. În afara secțiunilor de monitorizare a secetei, în secțiunile a 4 stații hidrometrice din spațiul hidrografic Prut-Bârlad râuri sunt secate: Rebricea, Tutova, Lipova, Buhai. De aceea, este extrem de important ca populația să înțeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosință de irigații și nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor și umplerea unor bazine/piscine”, precizează instituția.

Potrivit ANAR, în momentul de față sunt afectate de secetă 28 de localități din județele Botoșani și Galați, 77 de localități in județele Bacău, Neamț și Vrancea, 5 localități în județul Cluj și alte 5 în județul Argeș.

Apa, raționalizată în mai multe județe din țară. Autoritățile cer oamenilor un consum responsabil

Raționalizarea consumului de apă a început să fie impusă în mai multe județe din țară. Județul Ilfov este unul dintre ele. Furnizorul local de apă i-a anunțat pe cetățeni că apa va fi sistată pe timpul nopții pentru refacerea stocului. Oamenii au ajuns în situația în care să nu-și mai poată uda plantele la fel de des cum o făceau înainte, dar și să reducă mult consumul apei potabile. Primele localități în care se va aplica măsura sunt Balotești, Periș și Cernica.

”Din cauza consumului excesiv de apă, pe fondul temperaturilor ridicate din această perioadă, anunțăm că suntem nevoiți să limităm alimentarea cu apă potabilă pe raza comunei Cernica în vederea refacerii rezervelor de apă.

Astfel, în satele Bălăceanca și Poșta:

  • în data de 05.07.2022, interval orar 01:00-04:00, apa va fi sistată;
  • în data de 04.07.2022, interval orar 10:00-20:00, apa se va livra cu o presiune redusă.

Vă mulțumim pentru înțelegere și vă sfătuim să folosiți apa în mod responsabil! Utilizarea apei în alte scopuri decât cel casnic generează probleme în serviciul public de distribuție.

Apa nu este o resursă inepuizabilă. Nu irosi apa!”, au scris reprezentanții Apă Ilfov pe o rețea socială.

De asemenea, și oamenii din Iași au fost anunțați că e bine ca în perioada următoare să consume apa responsabil.

”Am convocat astăzi o întâlnire cu reprezentanții ApaVital, Consiliul Județean, Apele Române, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția pentru Agricultură, ARACIS pentru a discuta despre situația alimentării cu apă potabilă în județul Iași. Prioritatea noastră trebuie să fie asigurarea apei către populație, mai ales în condiții de temperaturi ridicate. Este și o situație de sănătate publică. La fel de adevărat însă este că sunt mari probleme cauzate de secetă în ceea ce privește cantitatea de apă disponibilă. În 17 unități administrativ-teritoriale din județ existau astăzi restricții în alimentare. Datele sunt actualizate periodic pe site-ul ApaVital. O situație deosebită se întâlnește în zona Bivolari, unde sursa de apă este în județul Botoșani și operatorul din județul vecin a comunicat ca poate livra apă doar din două în două zile”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Citește și Localitatea din România unde apa a început sa fie RAŢIONALIZATĂ. Primarul dă vina pe săteni

Citește și Bucureştenii rămân fără apă caldă. Sunt afectate imobile din cinci sectoare ale Capitalei

 

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în carnea pentru perișoare ca să iasă pufoase și gustoase. Este un secret al bucătarilor din Turcia, stăpâni peste rețetă. O să apelezi mereu la acest truc
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni