Apa alcalină, benefică pentru sănătate? Puțină lume știe care sunt efectele adverse

În esență, apa alcalină este la fel ca și apa potabilă obișnuită, inodoră și insipidă, dat fiind faptul ca sursele de apă diferă prin natura mineralelor componente. Cu toate acestea, în cazul unei ape puternic alcaline, în funcție de concentrația fiecărui tip de ioni adăugați în procesul de alcalinizare, ea poate avea un gust ușor sărat sau amar (când pH-ul este prea ridicat).
Alina Costache
08 sept. 2024, 07:07
Apa alcalină, benefică pentru sănătate? Puțină lume știe care sunt efectele adverse
Apa alcalină este benefică pentru sănătate?

Apa alcalină are un nivel de pH mult mai ridicat decât al unei ape plate obișnuite. Scara pH-ului variază de la 0 la 14, iar cea alcalină are un pH mai mare de 7, care este considerat pragul neutru.

Mineralele alcaline, precum magneziu, calciu sau chiar bicarbonat sunt responsabile de creșterea nivelului de pH. Desigur, pot exista și ape care au pH natural mai ridicat, datorită faptului că își colectează singure mineralele în timp ce străbat rocile și solul.

Citește și: Câtă apă trebuie să bei într-o zi pentru a ține bolile la distanță. Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Consumul unei cantități necorespunzătoare de apă deschide ușa bolii”

Apa alcalină este benefică pentru sănătate? Care sunt efectele adverse

Această apă reprezintă un subiect controversat. Majoritatea oamenilor de stiință susțin că nu există suficiente cercetări concludente pentru a confirma numeroasele beneficii.

Există câteva studii care sugerează că ar putea fi utilă pentru îmbunătățirea sănătății în anumite moduri:

– un studiu din 2020 pe animale a constatat că aportul zilnic a îmbunătățit markerii îmbătrânirii din ADN-ul șoarecilor.

– un studiu din 2018 pe animale a sugerat ca poate ajuta la reducerea simptomelor bolii hepatice grase nealcoolice (steatoza hepatică nonalcoolicaă).

– un mic studiu din 2018 din Japonia a sugerat ca consumul de apă alcalină electrolizată a îmbunătățit simptomele constipației la 60 de oameni participanți.

– un studiu din 2016, care a inclus 100 de persoane, a găsit o diferență semnificativă între vâscozitatea sângelui întreg după consumul de apă cu pH alcalină, comparativ cu apa obișnuită după un antrenament intens.

– un studiu din 2021 sugerează că poate ajuta la îmbunătățirea densitătii osoase la femeile aflate în postmenopauză, cu osteoporoză.

Însă, sunt necesare studii suplimentare, mai extinse asupra oamenilor pentru a explora aceste descoperiri.

Cu excepția cazurilor în care există boli renale, apa alcalină nu prezintă riscuri majore pentru sănătate. De asemenea, pH-ul ridicat mai poate cauza manifestări gastro-intestinale sau poate provoca eczeme și uscăciune a pielii.

Cand se consumă în mod regulat apa alcalină, există un risc mai mare de a dezvolta hiperpotasemie, în special dacă pH-ul apei este mai mare de 9,8.

DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Pasărea rară și ciudată care se vinde cu peste 2.000 de euro. A suferit o mutație, iar lumea se sperie când o vede
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Cinci copii de la o grădiniță din Timișoara, spitalizați cu simptome de toxiinfecție alimentară
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili