Analizele au arătat că apa conţine tricloretilenă, la o valoare de mii de ori mai mare decât cea admisă, informează România TV.
„Din ce spun chimiştii, se poate ajunge şi la cancer şi la asfixiere, e o hidrocarbură înalt-volatilă, astfel încât prin încălzire poate produce asfixiere în duş (…) Limita maximă admisă e de 3 micrograme pe litru, în această locaţie fiind şi de 9.000 şi de 40.000, conform buletinelor de analiză făcut de Apele Române”, a declarat Alexandru Manea, reprezentantul unei firme de tratare a apei.
Toate indiciile au dus la concluzia că sursa contaminării apei este fosta fabrică IPRS Băneasa.
Întreprinderea este părăsită de peste 5 ani, însă substanţele toxice nu au fost depozitate corespunzător, iar tricloretilena s-a scurs în pânza freatică.
După ce a primit sesizarea, Primăria Voluntari a apelat la mai multe autorităţi.
„S-au făcut adrese către Agenţia de Mediu, Garda de mediu, ISU Ilfov… urmând ca luni să se preleveze analize din cele 6 rezervoare”, a declarat Mădălina Dumitru, purtător de cuvânt al Primăriei Ilfov.
„Într-adevar IPRS Băneasa avea la momentul intrării în faliment în stoc substanţe chimice, parte din ele substanţe periculoase (…) La momentul controlului s-a dispus prelevarea de probe din foraje pentru că suspiciunea este că o serie de substanţe chimice, potenţial a fi din zona platformei Băneasa, au fost deversate şi au contaminat pânza freatică”, a precizat Brânduşa Orăşanu, comisar la Garda de Mediu Ilfov.
Oamenii din zonă aşteaptă acum neputincioşi un răspuns.
„Suntem în situaţia în care să intervenim la toată lumea să vedem ce e de făcut. Pentru că într-adevăr se pare că nu putem folosi, şi chiar şi pentru plante. Practic, la spălat nu avem ce să facem, dar la gătit de 2-3 ani nu mai folosim”, a spus localnicul Vasile Berbeci.
Direcţia de Sănătate Publică le-a recomandat celor care au puţuri în zonă să nu folosească apa nici pentru consum, nici pentru igienă.