Directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu, a declarat luni în cadrul Colegiului prefectural că din fântânile publice de pe raza judeţului s-au prelevat, de la începutul anului, 46 de probe, iar în urma analizelor chimice şi microbiologice 17 dintre acestea au fost neconforme.
„În comunele Amaru, Brăeşti, Buda, C.A. Rosetti, Florica, Largu, Mihăileşti, Odăile, Racoviţeni, Ruşeţu, Scutelnici, Ţinteşti şi Ziduri apa fântânilor este nepotabilă din cauza concentraţiilor mari de nitriţi, amoniu şi nitraţi, precum şi a prezenţei bacililor coli, E-coli, şi enterococilor, situaţie ce se datorează şi faptului că dezinfecţia apei fântânilor şi igienizarea generală a acestora se fac ocazional, fără a se respecta prevederile legale”, a spus directorul DSP, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, în prima parte a anului nu s-au înregistrat cazuri de intoxicaţie acută cu nitriţi, însă riscul există, cei mai expuşi fiind copiii sub trei ani, dar şi adulţii se pot îmbolnăvi de aşa-numita „boală a apei”.
Ungureanu a precizat că DSP a atenţionat primăriile despre existenţa acestor riscuri, iar prin intermediul medicilor de familie a fost informată şi populaţia din judeţ, totodată făcându-se recomandări autorităţilor locale privind asigurarea perimetrelor de protecţie sanitară în zona fântânilor publice, precum şi întreţinerea acestora.