Apă de colonie vândută pe post de dezinfectant. Comisarii de la Protecţia Consumatorilor din Braşov au oprit de la comercializare mai multe flacoane cu apă de colonie vândută drept dezinfectant.
„O situaţie absolut incredibilă. Agenţi economici care pun în pericol viaţa consumatorilor. Patroni care profită pentru a face bani în detrimentul sănătăţii oamenilor. Apă de colonie vândută de colonie vândută pe post de dezinfectant şi menţionat explicit pe etichetă, pentru a induce în eroare şi mai mult consumatorii „anti-COVID. Produsele neconforme au fost oprite de la comercializare. A fost extins controlul în întreaga ţară”, a arătat, într-o postare pe Facebook, Sorin Susanu, şeful CRPC Braşov,
Dintr-o înregistrare anexată postării reiese că peste eticheta originală care indică faptul că flaconul conţine apă de colonie a fost lipită o alta, conform căreia ar fi dezinfectant cu conţinut de alcool în proporţie de 80%, fiind „anti-COVID”.
Potrivit şefului CRPC Braşov, produsele au fost descoperite într-un magazin aparţinând unui lanţ care comercializează parfumuri.
Citeşte şi Tragedie. 7 morți după ce au băut dezinfectant de mâini
Doctorul Radu Ţincu, medic toxicolog, a atras atenţia cu privire la dezinfectantul folosit în exces. Conform acestuia, dezinfectantul poate produce la copii chiar intoxicaţie alcoolică, trasmite Mediafax. Medicul susţine că cei mici sunt imprevizibili, iar joaca cu dezinfectantul poate fi periculoasă. Acesta recomandă părinţilor să explice copiilor că nu trebuie să folosească dezinfectantul în exces.
„Ghiozdan, cărţi, caiete, distanţare , mască şi dezinfectant. Pentru copilul tău, acesta va fi noul univers din toamnă. Ai grijă, însă. Copiii sunt imprevizibili, iar joaca cu dezinfectantul poate fi periculoasă. Uite de ce e bine să-i explici că nu trebuie să folosească dezinfectantul în exces şi de ce nu trebuie să-l întindă pe suprafeţe mari ale pielii” , susţine acesta.
Medicul de ATI Toxicologie de la Spitalul Floreasca susţine că utilizarea în exces poate să ducă la apariţia unor leziuni cutanate, în special la copii cu piele alergică sau atopii.
„Utilizarea în exces poate să ducă la apariţia unor leziuni cutanate, în special la copiii cu piele alergică sau atopii, acest lucru poate să ducă la apariţia unor alergii cutanate, iar dacă folosim subtstanţele pe o suprafaţă extinsă a corpului acest alcool se poate absorbi transdermic şi poate să determine la copii, în funcţie de vârstă, greutate, chiar intoxicaţie alcoolică cu aceste substanţe dezinfectante”, spune Dr. Radu Ţincu, medic de ATI Toxicologie la Spitalul Floreasca.
De asemenea, şi Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară, afirmă: „Elevi pot folosi un litru din această substanţă într-o oră. Eu chiar am avut această reacţie, mi s-a făcut rău când am mirosit alcoolul acela metilic, izopropilic. Grijă mare la ingerare, este vorba despre copii”.