Apa de gură care conține cel puțin 0,07% clorură de cetypiridiniu (CPC) este capabilă să eradicheze virusul, spun rezultatele testelor făcute de Universitatea Cardiff .
Medicul Nick Claydon susţine că, dacă vor fi suficiente dovezi, studiul ar putea face ca apa de gură să devină o parte importantă a rutinei oamenilor în pandemie. Această practică alături de spălarea mâinilor, distanțarea socială și purtarea măștilor, vor fi cele mai importante, a spus parodontologul specialist.
Chiar dacă rezultatele nu au fost încă evaluate de către colegi, acesta susține un alt studiu recent care a constatat că apele de gură bazate pe CPC sunt eficiente în reducerea infecției virale. Pentru ca eficacitatea apei de gură în lupta cu COVID-19 să fie dovedită, un studiu clinic va examina în continuare rezultatele pe care le va da în reducerea nivelului de COVID-19 din saliva pacienților cu coronavirus de la Spitalul Universitar din Țara Galilor, din Cardiff, iar dovezile ar urma să fie publicate la începutul anului 2021.
David Thomas, cercetătorul care conduce studiul, a declarat că rezultatele inițiale au fost încurajatoare, dar studiul clinic nu ar oferi și dovezi ale modului de prevenire a transmiterii între pacienți.
“Studiul clinic în desfășurare ne va arăta, totuși, cât durează orice efect, după o singură administrare a apei de gură la pacienții cu COVID-19. Trebuie să înțelegem dacă efectul apelor de gură fără prescripție medicală asupra virusului SARS-CoV-2 obținut în laborator poate fi reprodus și la pacienți”, a explicat David Thomas.
Până astăzi, 9.261 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 16.11.2020 (10:00) – 17.11.2020 (10:00) au fost raportate 186 de decese (110 bărbați și 76 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Municipiul București.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.292. Dintre acestea, 1.174 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.733.410 teste. Dintre acestea, 31.082 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 18.868 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.214 la cerere.
Citeşte şi: Studiu. Ce efecte pe termen lung are coronavirusul asupra tinerilor