Apa gratis în restaurante, o amenințare pentru cei din HoReCa. Legea care destabilizează profiturile patronilor: „Apa de la robinet costă. La fel costă și serviciul și paharul”

Recent a fost impusă o lege potrivit căreia restaurantele și cafenelele trebuie să ofere gratuit apa de la robinet, fără posibilitatea de a fi sancționate în caz că refuză.
Filip Stan
12 iun. 2024, 18:44
Apa gratis în restaurante, o amenințare pentru cei din HoReCa. Legea care destabilizează profiturile patronilor: „Apa de la robinet costă. La fel costă și serviciul și paharul”
Apa gratis în restaurante, o practică înspăimântătoare pentru patronii din HoReCa

Legea care prevede că apa de la robinet trebuie să fie oferită gratuit clienților, denumită de unii „o lege apă de ploaie”, nu prevede sancțiuni pentru nerespectarea ei.

În inima Capitalei, la două terase, chelnerii le sugerează clienților apa îmbuteliată contra cost în locul celei grauite prevăzute de lege. În alte țări euopene, acest lucru este o practică obișnuită, însă, în România se aplică mai degrabă sporadic.

Antreprenorii din domeniul HoReCa susțin că oferirea apei gratuite ar afecta profitabilitate. Situația arată diferențele de interpretare și implementare a regulilor în diverse contexte locale.

Citește și: Fermele din România unde culegătorii câştigă mai bine decât în Spania: „Am lucrat şi în străinătate, câştigam 35 de euro pe zi, aici 100 de euro pe zi”

Legea a fost introdusă cu scopul de a promova accesul la apă potabilă și de a reduce consumul de apă îmbuteliată, având în vedere beneficiile pentru mediu și sănătate publică.

Convorbire dintre un client și un chelner:

Client: Şi un pahar cu apă, te rog.

Chelner: O sticlă vreţi?

Client: Ştiu că cu legea asta, că se bea apă şi aşa.

Chelner: Dar nu te sfătuiesc. Nu că nu am avea filtre sau chestii de genu… 

„Am cerut şi au zis că, na, cumpără-ţi o sticlă de apă sau ceva de genul”, a spus un trecător, potrivit Observatornews.ro.

Angajații din HoReCa susțin că apa de la robinet nu este chiar gratuită, pentru că implică costuri de servire și furnizare, inclusiv costul paharelor.

„Apa de la robinet costă. La fel costă şi serviciul, la fel costă şi paharul. Principiul că vine statul şi te obligă să dai ceva gratuit, dar care costă, mi se pare că nu este adecvat”, spune Dragoş Anastasiu, reprezentant HORECA, conform sursei citate.

În ciuda opoziției din partea unor proprietari de localuri, economiștii și susținătorii legii argumentează că oferirea apei de la robinet gratuit este o măsură benefică atât pentru consumatori, cât și pentru mediu.

„Costul acesta se regăseşte tot în servicii, adică tot noi suportăm prin nota de plată această obligaţie impusă de autorităţi”, transmite Adrian Negrescu, economist.

Citește și: „Picnic” la înălțime. Doi români s-au filmat în timp ce mâncau cârnați și roșii în avion. Internauții s-au arătat dezgustați de gustarea aeriană: „Ăștia sunt patrioții AUR și Șoșoacă”

Unii manageri de localuri ofereau apă de la robinet încă de dinainte ca lege să intre în vigoare. Această practică demonstrează clienților că sunt bineveniți și că localul se preocupă de satisfacția și confortul lor.

Astfel, localurile promovează o atmosferă prietenoasă și receptivă, ceea ce poate contribui la fidelizarea clienților și la o imagine pozitivă a imaginii lor în ochii clienților.

„Noi am implementat legea de dinainte să apară. Suntem pro şi sustinem asta. Considerăm că este un respect faţă de clienţi”, a spus și Raluca, manager bar.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!