În ultimii ani, creșterea numărului de persoane care preferă apa îmbuteliată a fost generată de îngrijorările tot mai mari privind substanțele chimice prezente în apa de la robinet. Numeroase studii au evidențiat contaminarea cu plumb în sistemele de apă, iar strategiile de marketing inteligente ale companiilor producătoare de apă îmbuteliată au condus la o expansiune de 73% a pieței în ultimul deceniu. Cu toate acestea, un studiu recent realizat de Universitatea Columbia a dus la o nouă dezbatere, dat fiind că a fost pusă sub semnul întrebării siguranța consumului de apă îmbuteliată în comparație cu apa de la robinet.
Studiul Columbia a adus la lumină o descoperire șocantă: o sticlă medie de un litru de apă cumpărată din magazin conține peste 240.000 de nanoplastice, molecule asociate cu riscul de cancer, infertilitate și malformații congenitale. Profesorul Beizhan Yan, autorul principal al studiului și chimist, a subliniat faptul că apa de la robinet ar putea fi o opțiune mai sigură în ceea ce privește nivelurile de microplastic. Echipa sa, inclusiv profesorul Yan, a redus chiar și consumul de apă îmbuteliată după descoperirea acestor particule infime.
Deși apa de la robinet poate conține nivele mai reduse de microplastic, profesorul Yan a avertizat că aceasta ar putea totuși să conțină alți poluanți, precum metale grele și carbon negru, care pot fi mai puțin întâlniți în apa îmbuteliată. Studiul nu a dezvăluit numele mărcilor specifice de apă îmbuteliată, dar profesorul Yan crede că toată apa îmbuteliată probabil conține nanoplastice din cauza sticlelor și a proceselor de filtrare a apei.
Îngrijorările cu privire la nanoplastice s-au intensificat, dat fiind că studiile recente le-au asociat cu diverse probleme de sănătate. În 2023, un studiu folosind modele biologice a constatat că nanoplasticele pot cauza moartea celulelor, stres oxidativ, deteriorarea ADN-ului și declanșarea răspunsurilor inflamatorii, procese asociate cu formarea tumorilor. Chiar dacă efectele asupra oamenilor nu sunt încă dovedite în mod concludent, studiile de laborator și pe animale sugerează riscuri potențiale.
Experți precum Tannaz Pak, profesor în energie și inginerie mediului, susțin că procesele tradiționale de tratare a apei pot elimina parțial nanoparticulele, făcând apa de la robinet o opțiune potențial mai sigură. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a minimizat îngrijorările, declarând că nu există dovezi științifice care să susțină preocupările legate de contaminarea cu microplastice sau nanoplastice în alimente, inclusiv în apa îmbuteliată.
Profesorul Paul Anastas, epidemiolog la Yale, a subliniat necesitatea de mai multe date și cercetări pentru a trage concluzii comparative între apa de la robinet și cea îmbuteliată. Avinash Kar, avocat senior și director la Consiliul de Apărare a Resurselor Naturale, a avertizat împotriva presupunerii că apa îmbuteliată este în mod intrinsec mai sigură, deoarece poate conține contaminanți, de la microplastice la substanțe chimice toxice pe termen lung.
Cu toate acestea, peste 93% din populația alimentată de sistemele comunitare de apă din SUA primește apă potabilă conform standardelor de sănătate. Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a impus reglementări pentru a proteja apa potabilă de peste 90 de contaminanți, inclusiv plumb. Cu toate acestea, se recunoaște că unii americani se confruntă încă cu provocări, având niveluri detectabile de pesticide și metale toxice în apa de la robinet.