Apă minerală contaminată cu substanțe chimice periculoase. Sănătatea oamenilor și capacitatea de reproducere a acestora pot fi grav afectate

Substanțe chimice descoperite de cercetători în apa minerală. Sănătatea oamenilor poate fi pusă serios în pericol, pe termen îndelungat.
Filip Stan
13 dec. 2024, 15:42
Apă minerală contaminată cu substanțe chimice periculoase. Sănătatea oamenilor și capacitatea de reproducere a acestora pot fi grav afectate
Substanțe chimice periculoase descoperite în apa minerală

Cercetătorii au descoperit că apa minerală din mai multe țări din europene conține TFA, o substanță periculoasă din grupul PFAS, cunoscută și ca „chimicale pentru totdeauna”.

Substanțele cu pricina sunt rezistente în mediu și nu se descompun ușor, fiind găsite în apă, sol și organisme vii. Potrivit studiilor, poluarea provine din utilizarea excesivă a pesticidelor, iar nivelurile depășesc limitele de siguranță stabilite de autoritățile europene, scrie The Guardian.

Citește și: Bani mai mulţi pentru bolnavii de cancer. Guvernul a suplimentat cu peste 207 milioane lei bugetul pentru spitalul „Bagdasar Arseni”

Apa minerală ar trebui să fie curată și izolată de substanțele chimice create de om. Se consideră că această contaminare privine din aplicare intensivă a pesticidelor care conțin TFA sau compuși care se transformă în TFA în mediu.

Pesticide Action Network Europe a detectat TFA în 10 din 19 ape minerale, nivelurile fiind de până la 32 de ori mai mari decât pragul care ar trebui să declanșeze acțiuni de reglementare în UE.

„Aceasta a trecut complet neobservat și este îngrijorător, pentru că bem TFA”, a spus Angeliki Lysimachou, coautor al lucrării din cadrul Pesticide Action Network Europe.

Lysimachou subliniază faptul că cercetătorii nu dau vina pe producătorii de apă minerală, deoarece nu ei sunt cei care au cauzat această problemă.

Descoperirea vine în contextul în care cercetătorii încearcă să obțină o înțelegere mai bună a poluării cu TFA la nivel global. Chiar dacă au stabilit de multă vreme că poluarea cu PFAS este omniprezentă, au descoperit niveluri de TFA de ordinul magnitudinii mai mari decât alte substanțe chimice persitente.

TFA este un refrigerant comun, care a fost conceput pentru a fi un înlocuitor sigur al gazelor cu efect de seră, cum ar fi CFC-urile, și este folosit frecvent în producția de energie curată. Cercetările recente spun despre acesta că este un puternic gaz cu efect de seră, care poate rămâne în atmosferă timp de 1.000 de ani.

Citește și: Pericolul ascuns din frizerie. „Boala săracilor”, afecțiunea cu care se confruntă tot mai mulți bărbați

Totuși, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a exclus recent TFA din clasificarea ca PFAS, ceea ce îl supune unui control mai redus. Grupurile de sănătate publică au afirmat că EPA se confruntă cu presiuni, deoarece TFA este o sursă importantă de venituri pentru producătorii de substanțe chimice.

Comisia Europeană propune, între timp, interzicerea a două pesticide comune care conțin compuși de TFA și este posibil ca în curând să fie clasificat drept toxicant pentru reproducere.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft, de sâmbătă, 26 aprilie 2025, produsele de care toți românii au nevoie. Sunt cu preț redus, ofertele sunt limitate
Capital.ro
Turul 2 înapoi și reluarea alegerilor. Călin Georgescu a primit azi verdictul. Decizia ÎCCJ e definitivă
Playtech.ro
Ieşirea din indiviziune. Când se face pe cale amiabilă şi când se ajunge în instanţă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Irina Loghin și Sofia Vicoveanca își păstrează tenul fără riduri cu ajutorul unui ingredient din bucătărie
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Miză uriașă la nivel de autostrăzi. Se cere finalizarea urgentă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
Lovitura primită de Mirela Vaida: OUT din grilă! A plecat de la Acces Direct pentru o emisiune pe Antena 1, anunțată cu surle si trâmbițe, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Donald Trump îngroapă Ucraina. Decizie istorică la final de război: Le revine rușilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Răsturnare de situație! Ucraina cedează în fața Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte