Cercetătorii au descoperit că apa minerală din mai multe țări din europene conține TFA, o substanță periculoasă din grupul PFAS, cunoscută și ca „chimicale pentru totdeauna”.
Substanțele cu pricina sunt rezistente în mediu și nu se descompun ușor, fiind găsite în apă, sol și organisme vii. Potrivit studiilor, poluarea provine din utilizarea excesivă a pesticidelor, iar nivelurile depășesc limitele de siguranță stabilite de autoritățile europene, scrie The Guardian.
Apa minerală ar trebui să fie curată și izolată de substanțele chimice create de om. Se consideră că această contaminare privine din aplicare intensivă a pesticidelor care conțin TFA sau compuși care se transformă în TFA în mediu.
Pesticide Action Network Europe a detectat TFA în 10 din 19 ape minerale, nivelurile fiind de până la 32 de ori mai mari decât pragul care ar trebui să declanșeze acțiuni de reglementare în UE.
„Aceasta a trecut complet neobservat și este îngrijorător, pentru că bem TFA”, a spus Angeliki Lysimachou, coautor al lucrării din cadrul Pesticide Action Network Europe.
Lysimachou subliniază faptul că cercetătorii nu dau vina pe producătorii de apă minerală, deoarece nu ei sunt cei care au cauzat această problemă.
Descoperirea vine în contextul în care cercetătorii încearcă să obțină o înțelegere mai bună a poluării cu TFA la nivel global. Chiar dacă au stabilit de multă vreme că poluarea cu PFAS este omniprezentă, au descoperit niveluri de TFA de ordinul magnitudinii mai mari decât alte substanțe chimice persitente.
TFA este un refrigerant comun, care a fost conceput pentru a fi un înlocuitor sigur al gazelor cu efect de seră, cum ar fi CFC-urile, și este folosit frecvent în producția de energie curată. Cercetările recente spun despre acesta că este un puternic gaz cu efect de seră, care poate rămâne în atmosferă timp de 1.000 de ani.
Citește și: Pericolul ascuns din frizerie. „Boala săracilor”, afecțiunea cu care se confruntă tot mai mulți bărbați
Totuși, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a exclus recent TFA din clasificarea ca PFAS, ceea ce îl supune unui control mai redus. Grupurile de sănătate publică au afirmat că EPA se confruntă cu presiuni, deoarece TFA este o sursă importantă de venituri pentru producătorii de substanțe chimice.
Comisia Europeană propune, între timp, interzicerea a două pesticide comune care conțin compuși de TFA și este posibil ca în curând să fie clasificat drept toxicant pentru reproducere.