APADOR-CH solicită Avocatului Poporului să atace la CCR donarea sistemului Patriot către Ucraina

Conform APADOR-CH, ceea ce ar fi putut face Parlamentul în acest caz, pentru a ajuta Ucraina, ar fi fost transmiterea în folosinţă gratuită a sistemului de apărare.
Filip Stan
10 sept. 2024, 15:16
APADOR-CH solicită Avocatului Poporului să atace la CCR donarea sistemului Patriot către Ucraina

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) anunţă că a transmis Avocatului Poporului solicitarea de a ataca la Curtea Constituţională legea privind donarea sistemului Patriot către Ucraina, argumentând că legea fundamentală interzice înstrăinarea (vânzarea sau donarea) bunurilor proprietate publică, aşa cum este şi acest sistem de apărare.

Klaus Iohannis a promulgat legea privind donarea sistemului Patriot către Ucraina

”APADOR-CH a transmis Avocatului Poporului solicitarea de a ataca la Curtea Constituţională legea votată rapid de Parlament, şi promulgată la fel de rapid de preşedinte, prin care România a donat Ucrainei un sistem de apărare Patriot (Legea nr. 246/2024). Aşa cum am semnalat public şi în timpul celor 48 de ore în care legea a fost „dezbătută” şi aprobată în Parlament, Constituţia interzice înstrăinarea (vânzarea sau donarea) bunurilor proprietate publică, aşa cum este şi acest sistem de apărare Patriot”, anunţă organizaţia.

Conform APADOR-CH, ceea ce ar fi putut face Parlamentul în acest caz, pentru a ajuta Ucraina, ar fi fost transmiterea în folosinţă gratuită a sistemului de apărare, păstrând în acelaşi timp proprietatea asupra lui.

”Întrucât parlamentarii au încălcat Constituţia ne-am adresat Avocatului Poporului”, explică reprezentanţii APADOR-CH.

În opinia lor, cele două motive de neconstituţionalitate ce pot fi invocate în sesizarea către CCR ar fi:

– Neclaritatea legii

”Prin articolul unic din Legea 246/2024 au fost introduse la art. 1 al Legii 222/2017 trei noi alineate. Primul dintre ele este redactat neclar, aproape la limita logicii, neîndeplinind condiţiile de claritate şi previzibilitate cerute pentru o prevedere legală, în sensul art. 1 al. 5 din Constituţie. Astfel, în art. (3/1) se prevede că: Un sistem de rachete sol-aer PATRIOT… face obiectul unor acte de donaţie către terţi, în condiţiile legii, prin hotărâre a Guvernului.” Din redactarea acestui articol nu se înţelege clar dacă sistemul Patriot a fost deja donat sau urmează să fie, întrucât se foloseşte un verb la timpul prezent „face obiectul” şi nici dacă e vorba despre un singur act de donaţie sau mai multe, întrucât se foloseşte pluralul „acte de donaţie”, pentru un singur sistem”, argumentează asociaţia.

– Proprietatea publică este inalienabilă

”Prevederea din Constituţie că bunurile proprietate publică sunt inalienabile înseamnă că bunurile proprietate publică nu pot fi nici vândute şi nici donate. Ele pot fi doar: închiriate, concesionate sau date în folosinţă gratuită. Dar, statul nu poate renunţa la proprietatea asupra lor, sub nicio formă (vânzare, donaţie etc.). Pentru ca statul să poată dona bunul proprietate publică (sistemul de rachete Patriot) nu era suficientă modificarea unei legi (în speţă, a Legii 222/2017), ci şi a Constituţiei, respectiv a art. 136 al. 4 din Constituţie. Dacă nu s-ar fi grăbit să adopte această lege în numai 48 de ore (2-3 septembrie 2024), parlamentarii ar fi avut răgazul să recitească Constituţia şi să afle că ea permite transmiterea spre folosinţă gratuită a bunurilor proprietate publică, prin urmare ar fi putut să facă această faptă bună către Ucraina în mod legal şi constituţional”, explică ei.

Zelenski, recunoscător României pentru sistemul Patriot: „Va sprijini cu adevărat poporul nostru, ţara noastră, întreaga noastră regiune”

APADOR-CH consideră, aşadar, că este neconstituţional alineatul nou introdus (3/1) la art. 1 din Legea 222/2017, conform căruia un sistem de rachete Patriot ar putea fi donat.

”Această prevedere, redactată confuz, este contrară atât art. 1 al. 5 din Constituţie (care se referă la condiţia de claritate a textului legal), cât şi art. 136 al. 4 din Constituţie, care interzice ca un bun proprietate publică să fie vândut sau donat”, conchide APADOR-CH.

Camera Deputaţilor a adoptat, în urmă cu o săptămână, în calitate de for decizional, proiectul de lege iniţiat de Guvern privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina, cu 245 de voturi ”pentru”, 29 de voturi ”contra” şi o abţinere, legea urmând să meargă la promulgare.

De asemenea, se abilitează Guvernul României să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance – (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales – (FMS) pentru achiziţionarea, a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special.

Totodată, se abilitează Ministerul Apărării Naţionale să asigure sumele necesare achitării taxelor şi comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol.

 

Spynews
Cadavrul unui bărbat, găsit în cuptorul din bucătăria spitalului unde era internat. Polițiștii au pornit o anchetă
Bzi.ro
Ispita Diandra arată senzațional după ce a slăbit 8 kilograme! Ține post negru luni, miercuri și vineri
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă de joi, 12 septembrie 2024, produse pe care românii le adoră. Se vor vinde ca pâinea caldă, cel mai ieftin costă 1.49 lei
Capital.ro
Durere infinită în muzica populară. S-a stins maestrul naiului din România
Playtech.ro
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
DailyBusiness
Ajutor de încălzire URIAȘ. Sute de lei în PLUS la pensie! Cum poți beneficia de ei
Adevarul
Degeaba ridicăm F-urile să urmărească dronele rusești, degeaba le identificăm și le luăm la țintă: „Probabil politicienii noștri așteaptă pierderi de vieți umane”
Spynews
Când este recomandat să pui castraveții la murat. Perioada ideală pentru a-i pregăti pentru iarnă
Spynews
Bianca Drăgușanu a primit amendă! Vedeta a răbufnit: ”Tupeu ordinar” | FOTO
Evz.ro
Oana Mizil, dezvăluiri incendiare. Adevărul despre agresiunile lui Vanghelie
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
Mormântul Denisei Răducu a ARS ca o torță!!! Imagini șocante de la cimitirul din Ștefănești, părinții ei sunt devastați
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cadavrele a doi bărbați din Brașov plutesc de zile întregi pe Marea Neagră! Motivul pentru care autoritățile nu le pot recupera! Familiile sunt disperate
Capital.ro
Adio, maestre! A murit cel mai iubit ACTOR al românilor. A fost idolul a generații întregi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de ani și era unicul copil al părinților: ”Facem un apel către toți cei care...”
substantial.ro
Audiență record pentru Digi FM și PRO FM în 2024
MediaFlux
NOUL PRAG de IMPOZITARE a PENSIILOR! SIMONA BUCURA OPRESCU a anunțat EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...