Cei mai mulţi românii îşi aduc aminte că există aer condiţionat doar când nu mai pot respira de căldură şi dau buzna în magazinele de profil, în timp ce în străinătate vânzările de aparate de aer condiţionat sunt constante pe tot parcursul anului. Astfel, an de an, cei care îşi cumpără aparate de aer condiţionat odată cu apariţia caniculei ajung să se bucure de el în câteva săptămâni, deoarece personalul care montează aparatele nu mai face faţă cererilor.
„Vânzările nu sunt încă atât de mari astfel încât timpul de montaj să crească îngrijorător. Cine cumpără astăzi un aparat în două-trei zile maxim se poate bucura de el. Lucrurile se vor schimba odată cu venirea caniculei. Anul trecut, spre exemplu, durata de la cumpărarea aparatului până la montarea lui de către echipa de montaj a fost şi de două-trei săptămâni”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Gabriel Gherghina, director al firmei Instarom Instalaţii România.
Preţuri în creştere pentru aparate
Faţă de anul trecut, aparatele de aer condiţionat vor fi disponibile la vânzare cu un preţ mai mare. „Comparativ cu anul trecut, preţurile la aparatele de aer condiţionat sunt cu aproximatv 3% mai mari. La fel şi manopera de montaj este mai scumpă anul acesta”, a precizat Gabriel Gherghina. Anul trecut montarea unui aparat de aer condiţionat costa între 200 şi 300 de lei.
„Preţul manoperei de montaj pentru acest an este de 330-400 de lei, în funcţie de distanţa de montaj dintre unitatea interioară şi cea exterioară, precum şi de timpul de prezentare la montaj. Dacă un client solicită montarea aparatului în timp mai scurt se va percepe un tarif mai mare”, a amintit Gabriel Gherghina.
Cât costă întreţinerea unui aparat de aer condiţionat
Preţul întreţinerii aparatului de aer condiţionat diferă de la firmă la firmă, precum şi de la aparat la aparat. „Service-ul şi întreţinerea unui aparat de aer condiţionat pentru locuinţă variază între 100 şi 250 de lei. Preţul minim presupune o verificare, schimbarea tampoanelor, astfel încât aparatul să devină mai silenţios, precum şi o completare cu freon, dacă este necesară”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Vlad Croitoru, director vânzări la firma Omnia Plus.
Perceperea tarifului maxim presupune încărcare cu freon, schimbarea traseelor circuitelor electrice, igenizare, precum şi dezinfectare. „Dezinfectarea se face atât unităţii exterioare, cât şi unităţii interioare. Dezinfectarea se face cu o soluţie specială, cu ajutorul unui pistol cu presiune, asemănător celui de la spălătoriile de maşini”, a mai spus Vlad Croitoru.
Cât costă aerul condiţionat
Preţul aparatelor de aer condiţionat variază între 1.000 şi 5.300 de lei, în funcţie de putere. „Aparatul mai ieftin va avea o putere de 9000 de BTU/h, ideal pentru un dormitor de 20 de metri pătraţi, în timp ce aparatul cu preţul mai mare are dezvoltă o putere de 24000 de BTU/h şi se pretează pentru un living de 50-70 de metri pătraţi şi are şi un design mai frumos”, a spus Gabriel Gherghina.
Aparatele ieftine dispar de pe piaţă
Aparatele de aer condiţionat din categoriile de clasă energetică tip B, C, D, E, F, G, vor dispărea de la vânzare începând cu anul 2014, potrivit unei Directive cadru din legislaţia UE privind etichetarea energetică. Astfel, începând de anul viitor, în magazine se vor mai găsi doar aparate de aer condiţionat din clase energetice superioare, A, A+, A++ şi A+++, care au un preţ mai mare.