Mulți români nu știu care sunt aparatele electrocasnice care consumă cel mai mult curent electric, cu toate că sunt închise. Astfel, uneori oamenii risipesc curentul electric lăsând electrocasnicele aprinse continuu, fapt ce duce la o creștere a consumului de energie și la prețuri ridicate la facturi.
Unul dintre aparatele electrocasnice care consumă o cantitate ridicată de energie este cuptorul cu microunde. Chiar și atunci când nu este folosit pentru a încălzi mâncarea, dacă rămâne în priza, va continua să consume energie. Acest este unul dintre factorii pentru creșterea facturilor la electricitate. Motivul este afișajul digital care arată ora și interfața, respectiv butoanele digitale. Pentru a economisi consumul de energie este reomandat ca aparatul electrocasnic să fie scos din priză după ce nu mai este folosit.
Un alt aparat care consumă foarte mult curent este cel de aer condiționat. Chiar și în sezonul rece, dacă este ținut în priză, aparatul de aer condiționat consumă mult curent. Pentru funcționarea de 8 ore/zi pentru încălzirea locuinței, consumul de energie va fi de 5,36 kw/oră. Vara, a cesta poate reprezenta între 45% și 50% din consumul total de energie din perioada verii. Pentru a folosi corect aparatul de aer condiționat, trebuie setată temperatura potrivită. Potrivit specialiștilor, temperatura de la aerul condiționat trebuie să fie setată cu cel mult 6 grade Celsius sub cea de afară.
În ceea ce privește televizorul, consumul acestuia nu depășește 2% din energia totală. Mașina de spălat reprezintă aproximativ 5% din energia totală, iar consumul anual al frigiderului este de 8%. Totodată, iluminatul reprezintă între 9% și 12% din energia anuală.
De asemenea, este important ca atunci când plecăm de acasă să scoatem din priză boilerul. Potrivit specialiștilor, riscul de incendiu este ridicat atunci când încălzitorul de apă este lăsat nesupravegheat. În cazul încălzitoarelor electrice, un scurtcircuit sau o defecțiune a izolației firelor poate provoca scântei sau supraîncălzire. Boilerele pe gaz pot avea scurgeri sau probleme su sistemul de ventilație. În ambele cazuri, riscul crește și mai mult dacă dispozitivul nu este deconectat atunci când nu este folosit.
Citește și: Mii de aparate electrocasnice de ultimă generaţie, oferite gratuit pensionarilor. În ce oraş s-a întâmplat