Aparatul electrocasnic care consumă vara cât 560 de becuri economice într-o oră. Consumă într-un minut cât alte aparate în 4 ore

În perioada de vară și mai ales în zilele caniculare, românii folosesc aparatul de aer condiționat pentru a putea să aibă parte de confort în locuințe sau la locul de muncă. Totuși, cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată câți kW pe oră consumă un astfel de aparat și câți lei vei avea în plus la factura de energie electrică. Răspunsul îl vei descoperi în rândurile de mai jos.
Filip Stan
23 iun. 2023, 07:39
Aparatul electrocasnic care consumă vara cât 560 de becuri economice într-o oră. Consumă într-un minut cât alte aparate în 4 ore

Aparatul electrocasnic care consumă cât 560 de becuri economice într-o oră. Costurile facturilor la curent electric au devenit o adevărată problemă pentru români, prețul electricității crescând considerabil, iar românii sunt nevoiți să plătească sume uriașe pe utilități.

Pentru a scădea costul factorilor, mai ales cele de la energie electrică, românii au început să facă economie, însă, unele electrocasnice sunt idispensabile și nu ai cum să nu le folosești.

Dar ai idee cât consumă electrocasnicele din casa ta? Mașina de spălat, plita electrică, uscătorul de rufe, aparatul de aer condiționat sau aspiratorul sunt printre cei mai mari consumatori dintr-o locuință.

De exemplu, aparatul de aer condționat poate consuma cât 560 de becuri economice într-o oră! Consumul acestuia ajunge la 2800 de wați pe oră, iar un bec economic consumă numai 5 wați, așadar costurile se vor vedea pe factură.Există, însă, câteva lucruri pe care putem să le facem pentru a evita ca aparatul nostru de aer condiționat să ne umfle exagerat factura la energie electrică.

Facturi uriaşe la energie. Cât consumă aerul condiţionat într-o oră. Suma pe care o scoţi din buzunare în fiecare lună
Cel mai important este să alegeți un aparat cu o clasă energetică superioară. Spre exemplu, pentru o suprafață de 35 de metri pătrați se recomandă un aer condiționat de 12.000 BTU. Dacă acesta este clasă energetică A+, consumul va fi undeva la 1,08kW/h și 0,95 kW/h la clasa energetică A+++.

Dacă este să ne raportăm la costul de 0,8 lei kW/H, atunci calculcul este simplu de făcut. La un aparat de aer condiționat ce are 12000 BTU avem un consum aproximativ de 1kW/oră, adică 0,8 lei. Dacă aparatul merge timp de 5 ore într-o zi, atunci costul adăugat la facture de energie electrică este de 5 x 0,8 lei = 4 lei.

Motorul compresorului cu tehnologie tip inverter are o viteză variabilă, iar din acest motiv aparatul se adaptează mai rapid condițiilor de mediu și își reglează motorul în funcție de temperatura din cameră.

Astfel, un aparat de tip inverter poate consuma chiar și cu 65% mai puțină energie decât aparatele clasice. Un alt avantaj al acestei tehnologii este că temperatura setată este obținută mai rapid și se păstrează mai bine.

Cel mai bine este să alegeți modele controlabile Wi-Fi sau un modul universal Wi-Fi. Cu ajutorul tehnologiei Wi-Fi vă puteți diminua consumul cu până la 25%. Tehnologia vă permite să opriți oricând unitatea de climatizare cu ajutorul telefonului mobil, chiar și de la serviciu, în cazul în care ați uitat-o pornită.

Mai mult, tehnologia vă permite inclusiv să urmăriți consumul de energie al aparatului.

Aparatul electrocasnic care îţi majorează factura cu 400 de lei şi la apă, şi la curent. Mulţi dintre noi îl folosim abuziv
Aparatul electrocasnic care îţi majorează factura în condiţiile în c are România, după decizia UE, va renunţa la voucehere de energie în acest an, un ajutor binevenit pentru familiile mai sărace.  Un studiu recent privind obiceiurile casnice din 2.000 de gospodării realizat de furnizorul britanic de energie Utilita Energy relevă că în casele din Marea Britanie, de exemplu, se risipesc 450 milioane de lire sterline (525 de milioane euro) anual, din cauza „năravului” de a clăti vasele înainte de a le băga în mașina de spălat vase și a nefolosirii modului Economic.

Opt milioane de gospodării din Marea Britanie au un cost suplimentar mediu de 71 de lire (83 euro – peste 400 de lei) pe an pe energie electrică și apă.

„Dubla spălare” costă în plus 38 de lire (44 de euro) pe an când este folosită apă caldă și 11 lire (13 euro) când se folosește apă rece.

În trei din cinci locuințe britanice vasele sunt clătite înainte de a fi puse în mașina de spălat vase. „Dubla spălare” survine atunci când oamenii se tem că vor rămâne resturi pe farfurii, care pot înfunda mașina de spălat vase.

Pe de altă parte, 3 din 5 locuințe nu au folosit niciodată mașina de spălat vase în modul ECO, care scade temperaturile de spălare și clătire în timpul ciclului.

Folosirea acestei funcții ar duce la economisirea anuală a 34 de euro, scrie spotmedia.ro.

Costurile facturilor la curent electric au devenit o adevărată problemă pentru români, prețul electricității crescând considerabil, iar românii sunt nevoiți să plătească sume uriașe pe utilități.

Pentru a scădea costul factorilor, mai ales cele de la energie electrică, românii au început să facă economie, însă, unele electrocasnice sunt idispensabile și nu ai cum să nu le folosești.

Criterii de selectie aparate aer conditionat si de intretinere AC in vederea unui consum ultra-redus
1. Cel mai important criteriu: alege-ți un aer conditionat cu eficienta energetica cat mai inalta. De exemplu, dacă deții sau dorești să achiziționezi o climă pretabilă pentru maximum 35 metri pătrați, consumul aerului conditionat de 12000 BTU (potrivit aici) va fi undeva de 1,08 kW/h cu clasa de eficienta energetica A+ și 0,95 kW/h cu clasa A+++ , pe modul de răcire.

Eticheta de eficiență energetică a aparatului trebuie să însoțească documentația aferentă fiecărui echipament electrocasnic pus în vânzare și afișată consumatorilor în vederea unei selecții mai responsabile. Atenție: începând cu martie 2021, pe piața europeană, etichetele energetice au fost simplificate, în domeniul climatizării putând să vedeți afișate în viitor doar clase principale de eficiență energetică (A, B, C…).

 

2. Alege întotdeauna o climă de tip inverter. Ce inseamna inverter la aerul conditionat? Motorul compresorului cu tehnologie inverter are o viteză variabilă, ceea ce înseamnă că aparatul tău se va adapta automat condițiilor de mediu și va regla singur viteza motorului în funcție de temperatura camerei, determinând consum mai redus de electricitate chiar și cu 65%! Pe deasupra, temperatura este pastrată mult mai bine în cameră, făcându-se ajustări fine.

3. Fă-ți un calcul de consum anual, pentru o perspectivă mai corectă. Pentru consumul anual, se au în vedere de obicei 500 ore de funcționare a aparatului dacă îl folosești pe modul de răcire, înmulțind această cifră cu tariful kWh din contractul semnat cu furnizorul tău energie. Dacă folosești aerul conditionat și pentru incalzire vei adăuga la această cifră estimarea orelor în care echipamentul tău va funcționa pe cald. Atenție: pe funcția de încălzire aerul conditionat de 12000 BTU va avea un consum de circa 0,98 kW/h cu clasa A+ și 0,97 kW/h cu clasa A+++, diferența fiind destul de mică față de consumul pe rece. Și, bineînțeles, contează și localizarea geografică.

Exemplu de consum anual pentru aparatment de 2 camere:
Dacă deții un apartament de circa 50-60 metri pătrați, izolat termic, consumul aerului conditionat de 18000 BTU va fi de aproximativ 1,55 kW/h pe modul de răcire și de 1,45 kW/h pe modul încălzire (exemplu, Gree Lomo, clasa A+). Pentru sezonul de primăvară-vară-toamnă, se totalizează astfel un consum anual de 775 kW (adică 500 ore operare pe modul de răcire); iar dacă vrei să adaugi și vreo 260 ore de încălzire cu aer conditionat, mai ales pentru perioadele în care nu dorești să pui încă în funcțiune centrala termică, vei ajunge la 377 kW consum anual prin încălzire. Per apartament, vei avea prin urmare aproximativ 1150 kWh consum de electricitate calculat pe an, aproximativ 6% din consumul de electricitate anual al unei gospodării.

4. Alege-ți întotdeauna o climă controlabilă Wi-Fi sau un modul universal WIFI precum controlerul Melissa Wi-Fi pentru aer conditionat. Prin intermediul tehnologiei Wi-Fi îți vei diminua consumul chiar cu 25%! Vei putea opri oricând unitatea de climatizare prin intermediul telefonului mobil chiar dacă ai uitat-o pornită la plecare; folosește, astfel, aerul condiționatdoar când este necesar, urmărindu-i printr-un simplu click chiar și graficul de consum al acesteia.

Sugestie de achiziție pentru termen lung: probabil cea mai avansată tehnologie pe care o vei regăsi în rândul tuturor aparatelor de aer conditionat disponibile pe piață, este cea a gamei de lux Gree U-Crown, care, pe lângă controlul Wi-FI și alte funcții avansate încorporate, te va surprinde cu o înaltă clasă de eficiență energetică chiar și în condiții de operare între -30°C și +54°C condiții de mediu exterior! Poți beneficia, astfel, de răcire și încălzire eficientă a casei tale fără a fi obligat să investești și în alte surse sau tehnologii.

5. Alte ponturi pentru consum redus al aerului condiționat: instalează unitatea externă întotdeauna într-un loc ferit de soare și curăță sezonier unitatea interioară și exterioară cu solutii de curatare și igienizare clime care nu afectează materialele și sănătatea; un agregat expus în soare sau o unitate necurățată la timp, îți va ridica consumul de energie cu 25%, deoarece lamelele, filtrele și alte componente blocate de mizerie, mucilagii și praf vor suprasolicita aparatul în procesul de asigurare unui flux de aer optim.

Respectând doar aceste simple principii de selectie și mentenanta clime, te vei bucura de un consum de energie electrică mult diminuat, beneficiind totodată de o funcționare foarte bună a echipamentului tău pe termen lung. Bucură-te că ai aer condiționat!

Aparatul care îți mărește factura la energie chiar și atunci când nu este folosit. Oprește-l când dormi sau când pleci de acasă

Majoritatea românilor caută soluții pentru a reduce facturile la energie electrică. În locuința fiecăruia există aparate, care deși nu sunt folosite, consumă curent în mod constant. Iată cum poate fi evitat acest lucru.

Creșterea prețurilor la energie și facturile mărite îi fac pe oameni să recurgă la trucuri pentru a putea economisi, dar fără a renunța la confortul din propria casă.

Așadar, specialiștii au venot cu o serie de soluții care să îi ajute pe oameni să reducă facturile la curentul electric.

Vizat este un aparat pe care majoritatea oamenilor îl au acasă și pe care nimeni nu îl oprește niciodată. Acesta rămâne aprins și când nu este folosit, atât noaptea, cât și atunci când toată lumea este plecată de acasă, consumând curent în mod constant. Este vorba de routerul de internet.

Citește și: Vouchere de energie 2023: Un milion de români au achitat facturile cu bani de la stat. Schimbări la toate facturile de la 1 aprilie

Experții în energie spun că oprirea routerului pentru o lună, opt ore pe zi, duce la economisirea a aproximativ 5kWh, adică o economie lunară de aproximativ 7 lei, și o economie anuală de 85 de lei la factura de curent electric.

Chiar dacă suma pare mică, acești bani pot fi folosiți lunar în alte scopuri sau incestiți în lucruri mai utile.

O altă soluție este exploatarea luminii naturale și stingerea becurilor, în special pe timpul zilei. Experții ne sfătuiesc să aprindem becurile numai în camerele în care ne aflăm și să le stingem atunci când plecăm.

Totodată, electrocasnicele lăsate în priză în permanență consumă curent chiar și când sunt închise. Potrivit unei analize realizată de o companie de electricitate, aparatele lăsate în modul stand-by consumă între 40 – 70-% din energia pe care o folosesc în timpul funcționării.

Citește și: Șoc uriaș pentru un român care s-a trezit cu o factură la energie de zece ori mai mare! „Efectiv n-are cum să am atâta, stau într-o garsonieră”

Un televizor consumă 190 kWh/an și se află în top 10 consumatori de energie electrică din locuință. Specialiștii îi sfătuiesc pe cei care doresc să achiziționeze un televizor nou cu o diagonală mai mică de 100 cm să aleagă unul din clasa energetică A.

Televizoarele led au un consum de energie mai mic decât cele de tip plasmă, iar un laptop sau o tabletă au un consum cu pânăla 80% mai redus față de monitoarele clasice.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Elena, soția lui Ianis Hagi, în fața celui mai mare test. Nota primită
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
AMENINȚAREA NUCLEARĂ: O NOUĂ CURSĂ A ÎNARMĂRII ÎNTRE SUA, RUSIA ȘI CHINA?
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'