Aparatul electrocasnic care îţi majorează factura în condiţiile în c are România, după decizia UE, va renunţa la voucehere de energie în acest an, un ajutor binevenit pentru familiile mai sărace. Un studiu recent privind obiceiurile casnice din 2.000 de gospodării realizat de furnizorul britanic de energie Utilita Energy relevă că în casele din Marea Britanie, de exemplu, se risipesc 450 milioane de lire sterline (525 de milioane euro) anual, din cauza „năravului” de a clăti vasele înainte de a le băga în mașina de spălat vase și a nefolosirii modului Economic.
Opt milioane de gospodării din Marea Britanie au un cost suplimentar mediu de 71 de lire (83 euro – peste 400 de lei) pe an pe energie electrică și apă.
„Dubla spălare” costă în plus 38 de lire (44 de euro) pe an când este folosită apă caldă și 11 lire (13 euro) când se folosește apă rece.
În trei din cinci locuințe britanice vasele sunt clătite înainte de a fi puse în mașina de spălat vase. „Dubla spălare” survine atunci când oamenii se tem că vor rămâne resturi pe farfurii, care pot înfunda mașina de spălat vase.
Pe de altă parte, 3 din 5 locuințe nu au folosit niciodată mașina de spălat vase în modul ECO, care scade temperaturile de spălare și clătire în timpul ciclului.
Folosirea acestei funcții ar duce la economisirea anuală a 34 de euro, scrie spotmedia.ro.
Costurile facturilor la curent electric au devenit o adevărată problemă pentru români, prețul electricității crescând considerabil, iar românii sunt nevoiți să plătească sume uriașe pe utilități.
Pentru a scădea costul factorilor, mai ales cele de la energie electrică, românii au început să facă economie, însă, unele electrocasnice sunt idispensabile și nu ai cum să nu le folosești.
Majoritatea românilor caută soluții pentru a reduce facturile la energie electrică. În locuința fiecăruia există aparate, care deși nu sunt folosite, consumă curent în mod constant. Iată cum poate fi evitat acest lucru.
Creșterea prețurilor la energie și facturile mărite îi fac pe oameni să recurgă la trucuri pentru a putea economisi, dar fără a renunța la confortul din propria casă.
Așadar, specialiștii au venot cu o serie de soluții care să îi ajute pe oameni să reducă facturile la curentul electric.
Vizat este un aparat pe care majoritatea oamenilor îl au acasă și pe care nimeni nu îl oprește niciodată. Acesta rămâne aprins și când nu este folosit, atât noaptea, cât și atunci când toată lumea este plecată de acasă, consumând curent în mod constant. Este vorba de routerul de internet.
Experții în energie spun că oprirea routerului pentru o lună, opt ore pe zi, duce la economisirea a aproximativ 5kWh, adică o economie lunară de aproximativ 7 lei, și o economie anuală de 85 de lei la factura de curent electric.
Chiar dacă suma pare mică, acești bani pot fi folosiți lunar în alte scopuri sau incestiți în lucruri mai utile.
O altă soluție este exploatarea luminii naturale și stingerea becurilor, în special pe timpul zilei. Experții ne sfătuiesc să aprindem becurile numai în camerele în care ne aflăm și să le stingem atunci când plecăm.
Totodată, electrocasnicele lăsate în priză în permanență consumă curent chiar și când sunt închise. Potrivit unei analize realizată de o companie de electricitate, aparatele lăsate în modul stand-by consumă între 40 – 70-% din energia pe care o folosesc în timpul funcționării.
Un televizor consumă 190 kWh/an și se află în top 10 consumatori de energie electrică din locuință. Specialiștii îi sfătuiesc pe cei care doresc să achiziționeze un televizor nou cu o diagonală mai mică de 100 cm să aleagă unul din clasa energetică A.
Televizoarele led au un consum de energie mai mic decât cele de tip plasmă, iar un laptop sau o tabletă au un consum cu pânăla 80% mai redus față de monitoarele clasice.
Costurile facturilor la curent electric au devenit o adevărată problemă pentru români, prețul electricității crescând considerabil, iar românii sunt nevoiți să plătească sume uriașe pe utilități.
Pentru a scădea costul factorilor, mai ales cele de la energie electrică, românii au început să facă economie, însă, unele electrocasnice sunt idispensabile și nu ai cum să nu le folosești.
Dar ai idee cât consumă electrocasnicele din casa ta? Mașina de spălat, plita electrică, uscătorul de rufe, aparatul de aer condiționat sau aspiratorul sunt printre cei mai mari consumatori dintr-o locuință.
De exemplu, aparatul de aer condționat poate consuma cât 560 de becuri economice într-o oră! Consumul acestuia ajunge la 2800 de wați pe oră, iar un bec economic consumă numai 5 wați, așadar costurile se vor vedea pe factură.
Există, însă, câteva lucruri pe care putem să le facem pentru a evita ca aparatul nostru de aer condiționat să ne umfle exagerat factura la energie electrică.
Cel mai important este să alegeți un aparat cu o clasă energetică superioară. Spre exemplu, pentru o suprafață de 35 de metri pătrați se recomandă un aer condiționat de 12.000 BTU. Dacă acesta este clasă energetică A+, consumul va fi undeva la 1,08kW/h și 0,95 kW/h la clasa energetică A+++.
Motorul compresorului cu tehnologie tip inverter are o viteză variabilă, iar din acest motiv aparatul se adaptează mai rapid condițiilor de mediu și își reglează motorul în funcție de temperatura din cameră.
Astfel, un aparat de tip inverter poate consuma chiar și cu 65% mai puțină energie decât aparatele clasice. Un alt avantaj al acestei tehnologii este că temperatura setată este obținută mai rapid și se păstrează mai bine.
Cel mai bine este să alegeți modele controlabile Wi-Fi sau un modul universal Wi-Fi. Cu ajutorul tehnologiei Wi-Fi vă puteți diminua consumul cu până la 25%. Tehnologia vă permite să opriți oricând unitatea de climatizare cu ajutorul telefonului mobil, chiar și de la serviciu, în cazul în care ați uitat-o pornită.
Mai mult, tehnologia vă permite inclusiv să urmăriți consumul de energie al aparatului.