Puţini ştiu că există un aparat revoluţionar care depistează cancerul de col uterin într-un minut. Dispozitivul se află în dotarea Spitalului din Buftea, iar analiza este gratuită pentru femeile din Ilfov.
Este vorba despre un proiect pilot implementat de Consiliul Judeţean Ilfov ce are ca scop depistarea precoce, diagnosticarea și tratarea cancerului de col uterin.
„Am adus un aparat medical unic în țară, la această oră. Totul este gratuit! Medicul Ala Danilceac vă așteaptă! (…) Sper ca toate femeile din Ilfov să meargă la spitalul nostru din Buftea și să beneficieze de acest proiect gratuit. Pentru că sănătatea femeilor din viața noastră este importantă și pentru noi!”, a declarat Hubert Thuma, președintele Consiliul Judetean Ilfov.
Femeile care au între 24 și 64 de ani, cu domiciliul în județul Ilfov, pot merge la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea pentru un consult ginecologic gratuit. Acest consult este completat de o examinare non-invazivă, efectuată cu ajutorul unui aparat ultramodern, care depistează leziunea precanceroasă în mai puțin de două minute și scurtează semnificativ perioada de așteptare până la inițializarea tratamentului.
„Special la acest aparat este un rezultat obţinut instantaneu pentru leziunile precanceroase ale colului uterin.
Modul de funcţionare este unul foarte simplu. Se bazează printr-o scanare cu o lumină albă a colului în întregime, dar mai ales a stratului colului. Rezultatul îl obţinem în 1 minut şi 20 de secunde.
Rezultatul e afişat pe monitorul aparatului. În funcţie de rezultat, ne ghidăm schema de investigaţii.
Programul ne permite să scanăm pacientele între 24 şi 64 de ani. Din momentul în care am primit sponsorizarea de la Consiliul Judeţean deja avem 37 de paciente cu buletin de Ilfov scanate cu acest aparat.
Rezultatele au fost diferite – şi negative şi pozitive. Cele cu rezultate pozitive au intrat în continuare pentru alte investigaţii suplimentare”, a declarat dr. Ala Danilceac, medic primar ostretică-ginecologie.
Cancerul reprezintă o urgență de sănătate publică. Iar cancerul de col uterin poate fi prevenit atât prin vaccinare, cât și prin tratament, dacă este depistat în stadii incipiente.
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin – rată mortalității este de 4 ori mai mare decât media Uniunii Europene.
În România, în fiecare an, se înregistrează 4.343 cazuri noi de cancer de col uterin și 1.909 decese cauzate de această boală. Din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual în Europa, 7,5% provin din România.
Cancerul de col uterin este provocat de anumite tulpini ale virusului human papilloma. Există peste 120 de genotipuri HPV identificate, dintre care 15 pot fi cauza pentru cancer de col uterin: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68.
Majoritatea infecțiilor cu HPV, aproximativ 90%, sunt neutralizate de sistemul imun al organismului într-un interval de unu până la doi ani de la infectare.
Persistența infecției HPV tulpini cu risc înalt timp îndelungat reprezintă risc pentru apariția cancerului de col uterin. Tipurile 16 și 18 sunt responsabile pentru 70% din cancerele de col uterin la nivel mondial.