Aparatul-vampir din casa ta care consumă într-o oră cât 450 de becuri economice. Factura îţi va acapara mare parte din buget. Trucuri să optimizezi consumul

Toată Europa recomandă un consum redus de energie, dar aparatele electronice consumă curent şi atucni când nu sunt în stare de funcţionare. Pentru a evita facturi uriaşe, trebuie să fii atent la toate detaliile.
Filip Stan
04 oct. 2022, 13:44
Aparatul-vampir din casa ta care consumă într-o oră cât 450 de becuri economice. Factura îţi va acapara mare parte din buget. Trucuri să optimizezi consumul

Factura la curent îi îngrozeşte pe români, deşi nu s-a ajuns încă la apogeu, temperaturile fiind încă o extindere a verii caniculare. Canalele media au fost invadate de facturi uriaşe la energie electrică, dar este doar partea vizibilă a icebergului, pentru că doar VIP-urile au avut acces la mediatizare, fenomenul fiind în realitate mult mai complex.

Viaţa modernă nu poate fi decuplată de aparatele electronice, ele fiind în mare parte responsabile pentru factura uriaşă de la energie. Soluţia facilă ar fi înlocuirea lor cu unele moderne, cu consum redus de curent, dar investiţia nu este întotdeauna mică şi accesibilă tuturor, aşa încât mult mai important este să ne schimbăm rutina consumistă cu una mai atentă la economii. Telefoane mobile, jocuri video, calculatoare, mașini de spălat consumă enorm dacă nu avem grijă de ele şi atunci când nu sunt folosite. De fapt, o locuință medie de 3 persoane consumă 3000 kWh de electricitate în fiecare an.

Dar există un cost ascuns în factura de energie. Toate aparatele pe care le lăsați în priză chiar și atunci când nu le folosiți consumă încet-încet energie electrică. Iar realitatea este că 23% din energia electrică se irosește, în esență, pe aceste aparate vampir. Printre acestea se numără și aparatul care consumă într-o oră cât 450 de becuri economice.  Aparatele vampir sunt aparatele care se află în modul standby și consumă în continuare energie electrică. Acestea vor consuma, chiar și atunci când sunt oprite. Și asta doar pentru că sunt încă conectate la priză.

Modul standby ar trebui să fie pentru situațiile în care aparatul va fi folosit din nou în mod activ în doar câteva momente. Multe aparate electronice rămân pornite în modul standby, irosind energie inutil.

Lupta împotriva acestor dispozitive vampir este importantă dacă vrei o factură mai mică. Costurile de trai continuă să crească din cauza costurilor energetice ridicate din toate timpurile.

Eliminarea consumului inutil de energie îți poate aduce economii la facturile anuale de energie. Cheia pentru a scăpa de dispozitivele vampir este cunoașterea cantității de energie pe care o consumă aparatele electrocasnice obișnuite și a momentului în care trebuie să le deconectați.

Aspiratorul, aparatul din casa ta care consumă într-o oră cât 450 de becuri economice

Consumul de energie al unui aspirator variază între 450 de wați și 2.500 de wați. Un aspirator obișnuit consumă 1.400 de wați. Dacă aspiratorul tău face parte din clasa AAA, atunci consumul va mult mai mic, având în vedere specificațiile ecologice și de consum minim ale aparatului.

Dar, dacă vorbim de aspiratoare din generații ma vechi, (cum era aspiratorul bunicii, de exemplu), în acest caz consumul poate ajunge la același nivel cu consumul a 475 de becuri ecologice. La prima vedere pare puțin, dar în realitate, consumul se va traduce în bani mai mulți pe factură, scrie playtech.ro. O altă soluție, și da, implică bani, ar fi să vă cumpărați un aspirator AAA, are consum mic, costă ceva mai mult, dar îți va scade factura.

Cât curent consumă, de fapt, maşina de spălat rufe. Cum poţi estima consumul şi cu cât îţi mărește factura

Cât curent electric consumă un aspirator?

Dacă sunteți îngrijorat de consumul aparatelor electrice și electrocasnice pe care le aveți acasă, mai ales acum, de la scumpirea facturilor la electricitate, cu siguranță – mai devreme sau mai târziu – vă veți gândi la cât consumă individual fiecare dintre aceste aparate. În mod normal, ne gândim la cele mai mari și mai „celebre”, dar sunt mulți care se întreabă cât de mult consumă și un aspirator, de exemplu. Dacă sunteți unul dintre aceștia din urmă, a venit timpul să încercați să risipiți îndoielile și să nu vă mai preocupe în viitor.

Dacă vorbim despre consumul de energie al aspiratoarelor, este necesar să vorbim neapărat de un punct de cotitură foarte clar: în 2014, etichetarea energetică care privea și acest aparat a fost complet răsturnată. S-a decis că aparatele de aspirare a prafului și firimiturilor care consumau enorm să dispară de pe piață și să cedeze locul aspiratoarelor care ar da aceleași rezultate, dar fără a fi nevoie să muște fără milă din factura la electricitate. Prin urmare, la 1 septembrie 2014, au fost stabilite cerințele pe care trebuie să le îndeplinească aspiratoarele care urmau să vadă lumina din acel moment. Datorită acestei modificări de reglementare, a devenit foarte ușor să aflăm cât curent electric folosește un aspirator.

Știi câtă energie electrică consumi la curățarea casei?
Consumul în kWh al aparatelor electrice pot fi cunoscute, dar nu cu câtă exactitate ne-am dori. Să explicăm: dacă doriți să știți cât vă costă să aspirați casa, va trebui să mergeți la eticheta energetică a aparatului. Chiar dacă nu ați văzut una în viața dvs., veți găsi ușor o cifră anuală de kWh. Acesta este amănuntul care contează pentru dvs., deși există un amendament: este un consum mediu de energie, bazat pe măsurătorile unei case de 87 de metri pătrați cu o frecvență de utilizare de 50 de ori pe an. Adică, puteți cheltui mai mult sau mai puțin în funcție de cât de mare este casa dvs sau de câte ori folosiți aspiratorul. Un exemplu practic: un model de aspirator cu un rating energetic A și care, conform etichetării sale, consumă în medie 28 kWh pe an, s-ar traduce, la un cost de 0,75 lei/KWh.

Electrocasnicul care îţi dă contorul de energie peste cap. Consumă cât 3000 de becuri economice
Dar, desigur, nu toate aspiratoarele se laudă că au consum de doar 28 kWh în această perioadă de timp și nu toate cele pe care le puteți găsi sunt de clasa A.

Dacă doriți să aveți un control scăzut al consumului de energie, va trebui să vă puneți ochii pe puterea aspiratorului în cauză deoarece nu este neapărat adevărat că cu cât aspiratoarele au mai mulți wați, performanța va fi mai bună.

Sunteți în procesul de a decide ce aspirator să cumpărați? Pe lângă datele pe care vi le-am dat deja, trebuie să luați în considerare și alte aspecte care influențează direct selecția finală. Consumul depinde, de asemenea, în mare măsură de tipul de aspirator pe care îl alegeți. Acestea sunt diferitele tipuri pe care le puteți găsi:

Aspiratoare clasic: Sunt cele mai populare, fără îndoială. Este imposibil să nu fi văzut niciodată unul. Cu toate acestea, au suferit și schimbări de-a lungul timpului. Modelele tradiționale cu sac (da, cel pe care toată lumea urăște să îl schimbe sau golească) au cedat loc altor aspiratoare cu rezervor pentru murdăria aspirată. Deci trebuie doar să-l scoateți când este plin și să-l goliți. Economisiți banii destinați achiziționării sacilor de schimb.

Aparatul de aer condiționat este indispensabil, dar aruncă factura în aer. Trucuri pentru ca aparatul de AC să consume mai puțin
Aspiratoare verticale: Le cunoașteți, cu siguranță, chiar dacă nu sunt la fel de răspândite. Marele avantaj pe care îl prezintă este că funcționează, în general, fără cabluri, care sunt înlocuite de bateriile omniprezente pentru orice. Acestea sunt stocate cu ușurință oriunde și au avantajul că sunt foarte ușoare pentru a lucra, dar trebuie să încărcați bateria (în funcție de marca pe care o cumpărați).

Aspiratoare de mână: Mărimea mică a acestora vă va fi dat deja un indiciu despre cât consumă. Aspiratoarele portabile sunt perfecte pentru finisajele finale într-o cameră de depozitare, în mașină sau pentru acele colțuri în care este dificil de ajuns cu un aspirator mai mare. Fără a servi drept precedent, în cazul aspiratoarelor manuale, dimensiunea este legată de consum, fiind relativ mică datorită puterii maxime pe care o prezintă.

Modalităţi practice prin care poţi optimiza consumul de energie pentru compania ta

Potrivit studiilor recente, sectorul comercial a cunoscut scăderi în consumul de energie, în perioada pandemiei. Însă, în ciuda faptului că majoritatea forţei de munca a fost nevoită să lucreze de acasă, clădirile comerciale neocupate au continuat să consume circa 40% din consumul obişnuit.

Multe companii şi-au schimbat complet modul de lucru după aceasta perioada unică, însă multe nişe sunt în continuare dependente de sedii fizice. Sume considerabile pot fi economisite prin optimizarea modului în care consumăm energie la locul de munca.

Mai jos exemplificăm câteva moduri prin care poţi optimiza consumul de energie pentru locul de muncă pe care îl administrezi
1. Realizează un audit energetic cu o firma specializată
Ca în cazul oricărei probleme, în primă fază este de preferat să o identifici. În cazul problemelor legate de consumul de energie, acest lucru este posibil prin realizarea unui audit energetic pentru spaţiul tău comercial. Auditul energetic evidenţiază principalele caracteristici termice şi energetice ale unei construcţii, cât şi a instalaţiilor aferente acesteia. De asemenea, auditul te ajută să decizi dacă spaţiul în care îţi desfăşori activitatea necesită înlocuirea anumitor componente sau instalaţii. Poţi solicita astfel de servicii direct la furnizorii mari din piaţa de energie.

2. Evaluează calitatea sistemului de izolare al spaţiului de lucru.

Arhitecţii folosesc un termen pentru a defini “bariera” interiorului unei clădiri, faţă de mediul exterior – anvelopa clădirii.  Aceasta se referă la tot ansamblu de elemente care formează învelişul termic al clădirii (uşi, ferestre, tavan, panouri termoizolante, pereţi etc.). Punctele slabe ale anvelopei clădirii reprezintă cauzele principale ale unei ineficienţe în ceea ce priveşte consumul de energie.

Astfel, cu ajutorul unei firme specializate, este indicat să verifici toate aceste elemente, pentru a te asigura ca nu exista pierderi de căldură.

3. Modernizează-ţi aparatura pentru un consum eficient de energie

Exista trei consumatori principali în cadrul unui spaţiu de lucru: încălzirea-răcirea,  iluminarea şi echipamente electronice. Putem enumera câteva schimbări care îţi pot elimina multe dintre problemele care determină costuri crescute la factura de energie electrică:

• Încălzire – răcire:

o Investeşte într-un termostat inteligent care îţi va permite să controlezi de pe telefon temperatura spaţiului de birou, astfel încât să îl adaptezi la programul de lucru. Poţi seta profile speciale pentru orele din afara programului de lucru, mai ales weekenduri, astfel încât să scazi consumul inutil.

o Schimbă periodic toate filtrele sistemelor HVAC (încălzire şi răcire). Vor fi mult mai eficiente, din punct de vedere al consumului.

o Foloseşte o aerotermă cu agent termic, dedicată spaţiilor comerciale sau industriale. Spre deosebire de aerotermele pe gaz, aerotermele cu agent termic folosesc un sistem descentralizat de încălzire, pe baza de apa. Dacă vrei să aflii mai multe detalii despre acest tip de aeroterme, poţi intra pe site-ul celor de la Rosolar-shop.ro.

• Iluminat interior:

o Înlocuieşte toate becurile vechi cu becuri economice.

o Instaleaza-ti obiecte de iluminat cu senzor, pentru zonele cu trafic redus din cadrul spaţiului de lucru (holuri, grupuri sanitare, spaţii de depozitare).

o Închide iluminatul exterior al spaţiului de lucru, în afara programului.

• Echipamente electronice:

o În cazul în care, nişa în care activezi determină un consum ridicat de energie din cauza echipamentelor electronice, asigură-te că acestea sunt complet închise în afara orelor de lucru. Instruieşte-ţi echipa/angajaţii cu privire la risipa de consum.

Nu numai ca eficientizarea consumului va duce la facturi mai mici pentru compania ta, dar va contribui şi la responsabilitatea civică, pe care o avem cu toţii, faţă de mediul înconjurător, aşadar sperăm că articolul nostru te va inspira să faci mici schimbări care să te ajute să economiseşti atât energie, dar şi bani.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Zodii binecuvântate, cu noroc și multe șanse, până pe 31 ianuarie. Zile cum n-au mai avut de mult timp pentru Tauri și Fecioare
Capital.ro
Doliu în muzica populară. A murit una dintre cele mai iubite cântărețe din România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Calcule pentru majorarea pensiilor. Informații de ultimă oră
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
MApN atrage atenția asupra dezinformării ruse privind atacurile cu drone la granița cu România
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!