Cei şase porci au fost anesteziaţi şi pregătiţi pentru intervenţiile care au durat mai bine de trei ore. Medicii specialişti şi rezidenţii au învăţat cum se operează cu ajutorul aparaturii de ultimă generaţie.
„Este nevoie de un antrenanent pe animal viu. Nu putem trece direct la oameni atunci când realizăm intervenţii cu înaltă tehnologie. Sunt porci anesteziaţi a căror anatomie seamănă foarte mult cu anatomia omului”, a declarat directorul centrului de training, Cătălin Copăescu.
Medicii spun că operaţiile laparoscopice înlocuiesc cu succes operaţiile cu bisturiu, care necesită o recuperare îndelungată. „Pentru urologie, aproape că înlocuieşte bisturiul, iar recuperarea este mai rapidă. Pacienţii pleacă imediat acasă, iar evoluţia este net superioară intervenţiei cu bituriul”, a precizat medicul urolog de la Spitalul Sfântul Ioan din Bucureşti, Niţă Gheorghe.
Medicii care s-au pregătit pe porci vii au plătit 800 de lei pentru un curs de trei zile. În străinătate, un curs similar ajunge şi la 2.000 de euro.