Apare dosarul electronic european de sănătate. Datele medicale ale pacienților vor putea fi consultate în toate țările din UE

Parlamentul European a decis. Pacienții și cadrele medicale vor putea să aibă acces la dosarele medicale chiar și din alte state membre ale UE decât țara lor de reședință. În cazul în care pacientul autorizează accesul, datele vor putea fi folosite pentru tratament și cercetare.
Filip Stan
06 mai 2024, 18:18
Apare dosarul electronic european de sănătate. Datele medicale ale pacienților vor putea fi consultate în toate țările din UE

Proiectul va ajunge să fie implementat peste doi ani, însă s-a ajuns la un acord privind dosarele medicale ce pot fi consultate în toate țările europene. Regulamentul UE care va duce la crearea unui „spațiu european al datelor medicale” a fost aprobat de Parlamentul European cu o largă majoritate (445 de voturi pentru, 142 împotrivă și 39 de abțineri).

Prin această măsură, pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății vor putea accesa și consulta informațiile necesare și într-un alt stat membru decât cel în care au reședința. Va fi mai ușor în acest fel să se obțină rapoarte privind starea de sănătate a persoanei vizitate și prescripțiile electronice, dar și imagini medicale și rezultate de laborator. Practic, va fi mai puțină birocrație pentru cetățenii europeni care merg dintr-un stat membru în altul.

Citește și Reguli stricte pentru șefii asociațiilor de proprietari. Ce lege nu au voie să încalce sub nicio formă

Tot acest proces se va desfășura pe platforma MyHealth@EU, concepută tocmai pentru ca datele de sănătate să fie disponibile într-un singur spațiu.

Decizia Parlamentul European trebuie mai întâi să fie aprobată de Consiliul European. Dacă va fi confirmată, în momentul în care va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii, regulamentul ar urma să intre în vigoare după doi ani. În plus, utilizarea primară și secundară a datelor va fi posibilă între patru și șase ani, în funcție de categoria de utilizare.

Dacă utilizarea datelor pentru tratament (așa-numita „utilizare primară”) va eficientiza etape cruciale, dosarul european al pacientului va da o mână de ajutor important pentru cercetare, clinică și nu numai („utilizare secundară”). Informațiile legate de pacient vor fi de fapt accesibile într-un format anonim sau pseudonimizat, dacă acesta dorește acest lucru. Această partajare va contribui nu numai la dezvoltarea de tratamente bazate pe date medicale, ci și la elaborarea de statistici și politici de sănătate, datorită informațiilor privind cheltuielile conținute în dosare.

Citește și Românii, datori vânduți. Pensiile și salariile riscă să fie înghețate până la final de an

Totuși, utilizarea secundară a dosarelor medicale nu va putea fi posibilă în scopuri comerciale, cum ar fi publicitatea, evaluarea propunerilor de asigurare sau deciziile luate pe piața muncii pe baza stării de sănătate a cetățenilor. Mai mult, cetățenii vor putea refuza consultarea și utilizarea datelor lor de către profesioniști sau cercetători și vor trebui să fie informați de fiecare dată când dosarul lor este accesat.

Regulamentul Uniunii Europene în ceea ce privește dosarul medical unic e o etapă importantă în tranziția digitală realizată de instituțiile europene. După anii pandemiei, obiectivul digitalizării serviciilor s-a extins și la sectorul sănătății. Uniunea Europeană ajunsese deja la un acord cu Organizația Mondială a Sănătății cu privire la crearea unei „rețele globale de instituții de sănătate”, așa-numitul „green pass global”. În ceea ce privește dosarul unic de sănătate, s-a ajuns la un acord în Parlamentul European, în special datorită garanțiilor privind protecția vieții private.

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Ai sau nu voie să te bagi în faţa maşinilor oprite la semafor? Legea spune clar, puţini şoferi ...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Investigație BBC-Mediazona: Peste 95.000 de soldați ruși au murit în războiul din Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ trist despre PAPA FRANCISC! VATICANUL a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania