„Shrinkflation” este prezent în magazinele din România, cu toate că s-a vehiculat că românii vor fi protejați de acest fenomen. Se pare că etichetele care ar fi trebuit să le semnaleze clienților astfel de practici n-au apărut încă în supermarketuri. Asta, cu toate că există un ordin în acest sens. Autoritățile au promis controale și amenzi, dar până atunci, românii cumpără produse cu gramaj mai mic la același preț.
Citește și: Ce este shrinkflation, fenomenul apărut în perioadele cu inflaţie crescută care îi deranjează pe consumatori
Fenomenul „Shrinkflation” apare din ce în ce mai des în magazinele din România, cu toate că s-a spus că românii vor fi protejați. Însă, etichetele care ar fi trebuit să semnaleze astfel de practici nu există în magazinele din țară.
„Avem un pachet de unt la care a scăzut gramajul. De la 200 de grame, acesta are acum 180 de grame. Preţul însă a rămas acelaşi”, se arată într-un magazin.
Astfel, practica Shrinkflation, care presupune reducerea gramajului unui produs, dar păstrarea ambalajului și a prețului, este des întâlnită în magazine.
În urmă cu o săptămână, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a introdus noi reguli. Comercianții trebuie să afișeze vizibil informații despre modificarea cantităţii pe etichete speciale, amplasate în același loc cu produsul, pentru a evita inducerea în eroare a clienţilor. Până acum, însă, niciun retailer nu le-a afişat.
„Cred că n-o să vedem etichete încă la raft. Toţi care au folosit sistemul ăsta de reducere a cantităţii fără să umble la preţ stau un pic în expectativă. Să vadă ce se întâmplă. De ce? Pentru că eticheta asta… nu e de bine când stă în dreptul produsului tău. E o etichetă care îţi strică imaginea”, a spus Feliciu Paraschiv, Asociaţia Comercianţilor Mici şi Mijlocii, pentru Observator.
Pentru a nu intra sub incidența noilor reguli, producătorii ar putea apela la diverse trucuri. Spre exemplu, dacă gramajul pachetului de unt scade cu 10%, ar fi normal ca şi preţul să scadă de la 20 la 18 lei. Dacă nu scade, avem de-a face cu fenomenul shrinkflation. Producătorii ar putea să scadă puţin preţul, dar nu cu 10%, aşa cum ar fi normal, ci cu un procent mai mic. 2%, spre exemplu. Astfel, pachetul nu va mai costa 20 de lei, ci 19,6 lei, iar producătorii vor fi în continuare pe profit.