Apare o nouă universitate în România după ce vineri, 20 decembrie, Klaus Iohannis a promulgat un proiect care vizează înființarea Universității „Ioan Slavici” din Timișoara, care va pregăti economiști și ingineri.
Potrivit documentului adoptat, se înființează Universitatea „Ioan Slavici” din Timișoara, instituție de învățământ superior, ca persoană juridică de drept privat și de utilitate publică, parte a sistemului național de învățământ. Universitatea va avea sediul în județul Timiș, localitatea Timișoara, pe strada Profesor Doctor Aurel Păunescu Podeanu, la numărul 144.
Universitatea va avea în componență Facultatea de Științe Economice, cu programele de studii universitare de licență – finanțe și bănci, contabilitate și informatică de gestiune, și Facultatea de Inginerie, cu programul de studii universitare de licență – tehnologia informației.
În urma intrării în vigoare a legii, în structura universității vor intra alte componente organizatorice, ale căror programe și domenii de studii sunt acreditate sau autorizate provizoriu, după caz, prin hotărâre a Guvernului sau ordin al ministrului educației, conform legii.
Prin urmare, Fundația pentru Cultură și învățământ „Ioan Slavici” – Universitatea „Ioan Slavici” din Timișoara, care a fost autorizată să funcționeze cu titlu provizoriu, va ceda personalul didactic și nedidactic către nou-înființata instituție.
Universitatea „Ioan Slavici” din Timișoara va avea un patrimoniu propriu, la care se adaugă patrimoniul pe care îl va dobândi ulterior, compus din bunuri mobile și imobile, creanțe și toate drepturile și datoriile ce pot fi evaluate în bani.
Citește și : Burse decembrie 2024. Elevii primesc înainte de Crăciun 429 de lei bursa de merit și 286 de lei bursa de reziliență
Universitatea își va asigura cheltuielile din fonduri proprii pe care le va dobândi în condițiile legii, precum și din alte surse, în conformitate cu prevederile legale.
„Buni cunoscători, atât ai stării actuale a tinerei generații, cât și a prognozelor de dezvoltare a României moderne, cele peste 50 de cadre didactice, cu titlu de doctor în diferite domenii ale științelor, își unesc eforturile în punerea în aplicare a experienței și profesionalismului în construirea unei strategii instructiv educaționale performante”, se arată în prezentarea facultății.