Scandalul Auchan nu va rămâne fără urmări. După ce lanţul de magazine din România a anunţat că va renunţa la casieri, politicienii au găsit deja o modalitate prin care să nu pierda bani la bugetul de stat. Instalarea unei case rapide ar putea aduce lunar, la stat, aproximativ 1.200 de lei, iar pentru clienții care preferă să își scaneze singuri alimentele ar putea fi introduse reduceri în magazin.
Social-democrații sunt cei care au venit cu această propunere după scandalul Auchan. Spun că modelul este deja implementat în Belgia, acolo unde fiecare magazin care instalează o casă rapidă de tip self pay trebuie să plătească și o taxă la stat. Cei din PSD au calculat și suma: 1.200 de lei pe lună pentru fiecare aparat. Vor fi însă beneficii pentru clienți, reduceri cuprinse între 1% și 5%. Propunerea prevede și ca la aceste case rapide să existe asistență umană, care să ajute clienții ce întâmpină probleme. Marți va avea loc o discuție în cadrul coaliției de guvernare și rămâne de văzut dacă social-democrații îi vor convinge pe liberali că aceasta este cea mai bună soluție
Aşa numita „taxă pe robot”, model belgian
„În primul rand trebuie sa discutam de oameni si ce vor face cei care vor ramane fara serviciu in acest caz. Mai presus de taxe sunt oamenii si de oameni trebuie sa ne ocupam si daca vorbim de oameni, eu cred ca trebuie sa existe posibilitatea dubla, adica sa fie si casele self-pay dar si casele cu angajati, pentru ca vorbim si de varstnici, persoane care nu se pricep (sa-si scaneze produsele) si nu se descurcă.”, spune Marius Budăi despre controversa Auchan.
Întrebat despre o taxă pe robot, Budăi a răspuns: „Putem gandi si o astfel de taxa, avem exemplul Belgiei in care s-a aplicat la nivel local. Putem gasi formule si modalitati”. O altă variantă este ca magazinele care renunță la casieri și își pun clienții să-și scaneze singuri produsele pe care le-au cumpărat, să ofere o reducere de preț. „Deciziile le luam impreuna cu partenerii sociali, dar eu personal m-am gandit, pentru ca atunci cand mergem singuri facem treaba unui casier”, a explicat acesta.
Dezbaterile aprinse din spaţiul public legate de casele de marcat de la Auchan au ajuns până în Guvern. Întrebat cum plăteşte, la casieriţă sau la self pay, ministrul Muncii, Marius Budăi, răspunde: „Şi, şi. Când e aglomerat la casă mă duc la self pay. Când e aglomerat acolo, mă duc la casă”.
Sociologii cred că digitalizarea şi robotizarea fac parte din evoluţia firească a dezvoltării societăţii umane. „Companiile aeriene au introdus lucrurile acestea cu mult timp în urmă. Băncile, sunt o serie de bănci unde nu mai poţi folosi decât bancomatele”, spune Adrian Dan, sociolog.
Tehnologia a schimbat major şi piaţa muncii. „Oamenii nu mai vor să facă munci care nu sunt neapărat pentru oameni. Avem două categorii de joburi – pentru oameni şi pentru maşini”, susţine Sorin Faur, expert HR.
„Este o foarte mare problemă cu angajaţii în Romania. În acest moment, sunt foarte mulţi plecaţi afară şi nu mai are cine să lucreze, în orice domeniu”, crede Lucian Muşat, antreprenor. Din 2019 şi-a deschis o spălătorie unde îţi cureţi singur maşina. „Timpul contează foarte mult. Aici vii, dai un jet şi în 10 minute ai plecat. Pe când la o spălătorie cu lucrător manual poţi să stai şi o oră”, adaugă Lucian Muşat, antreprenor.
Unii clienţi preferă rapiditatea, alţii vor să mai schimbe o vorbă cu angajaţii, spun sociologii. „Oamenii dezvoltă rezistenţă la schimbare şi aceasta ar fi o schimbare fundamentală în viaţa lor, pentru că suntem obişnuiţi cu ritmurile noastre”, mai spune Adrian Dan, sociolog. „Tehnologia evoluează într-un ritm foarte rapid, iar oamenii nu se adaptează în acelaşi ritm. Învăţăm, ne adaptăm, dar asta ne ia timp”, a precizat Sorin Faur, expert HR.
În plus, marele avantaj al maşinăriilor este că nu obosesc niciodată, nu cer pauză sau concedii şi, mai ales, nu se plictisesc la locul de muncă.
Primele informații arată că Ministrul Muncii se gândește la introducerea unor prețuri mai mici pentru români. Marius Budăi a vorbit public despre introducerea caselor self-play, și implicit, renunțarea la angajați, susține stiripesurse.ro. Acesta a declarat că statul ar trebui să perceapă o taxă suplimentară pentru companiile care aleg această metodă de funcționare, dar mai ales, s-a gândit să existe o ieftinire a produselor. Marius Budăi a vorbit pe parcursul zilei de astăzi despre renunțarea la casieri din cadrul lanțurilor de magazine. Ministrul Muncii declară că, primul lucru care trebuie luat în considerare înainte de a se introduce casele self-pay, se referă chiar la oamenii care vor rămâne fără loc de muncă. Din acest punct de vedere, Budăi susține că ar trebui să fie introdusă posibilitatea dublă, în așa fel încât unele spații să fie încă gestionate în continuare de salariați, tocmai pentru că vârstnicii ar avea nevoie de ajutor și nu s-ar putea descurca singuri.„În primul rand trebuie sa discutam de oameni si ce vor face cei care vor ramane fara serviciu in acest caz. Mai presus de taxe sunt oamenii si de oameni trebuie sa ne ocupam si daca vorbim de oameni, eu cred ca trebuie sa existe posibilitatea dubla, adica sa fie si casele self-pay dar si casele cu angajati, pentru ca vorbim si de varstnici, persoane care nu se pricep (sa-si scaneze produsele) si nu se pot descurca singur”, menționează Budăi.
Întrebat despre taxa suplimentară implementată asupra caselor de tip self-pay, Ministrul Muncii a confirmat că se ia în considerare această variantă. Acesta a dat exemplul Belgiei, acolo unde plata s-a aplicat la nivel local. Budăi susține că se pot găsi diferite modalități în ceea ce privește taxarea lanțurilor care funcționează astfel.
În cele din urmă, Budăi a menționat că se gândește la o reducere de prețuri. Inițiativa are la bază faptul că, în momentul în care oamenii își scanează produsele pentru a le achiziționa, practic, fac munca unei alte persoane.
În timp ce anumite lanțuri de hipermarket-uri, chiar și din România, merg în direcția de a renunța la casieri în favoarea caselor de self-checkout, Amazon, cel mai mare magazin online din lume, anunță că va închide o parte dintre magazinele fizice fără casieri, conform CNN. Compania a deschis încă din 2016 magazinele Amazon Go, care permit clienților să aleagă produse de pe raft și apoi să iasă din magazin fără să mai scaneze produsele, dar acum 8 dintre cele 29 de magazine de acest gen din SUA vor fi închise.
Tehnologia magazinelor Amazon Go este impresionantă. Sistemul de supraveghere din magazin poate identifica fiecare client în parte și fiecare produs pe care acesta îl alege și îl pune în coș, sau pe care îl pune înapoi pe raft. Astfel, produsele sunt adăugate la un coș virtual, atașat de contul de Amazon al clientului. La final, clientul poate pleca din magazin fără să mai treacă pe la o casă self-checkout și fără să scaneze produsele în vreun fel. Tot coșul este „facturat” pe contul de Amazon al clientului, unde are deja un card bancar atașat.
Se pare însă că aceste magazine nu au crescut în ritmul pe care Amazon îl aștepta. De la un plan de sute sau mii de magazine Amazon Go în SUA, compania a ajuns doar la 29 de magazine. Cel mai probabil, lipsa de clienți ale celor deja existente a dus la limitarea planurilor pentru acest concept de magazine. De altfel, Amazon se confruntă cu mai multe probleme care au dus la oprirea construcției unui nou sediu în Virginia, iar recent a anunțat concedierea a 18.000 de angajați.
Desigur, Amazon nu oferă prea multe detalii despre motivul pentru care a închis aceste magazine: „La fel ca oricare alt magazin fizic, analizăm periodic portofoliul de magazine și luăm decizii de optimizare de-a lungul timpului. În acest caz, am decis să închidem un mic număr de magazine Amazon Go în Seattle, New York și San Francisco. Rămânem dedicați formatului Amazon Go, și operăm mai mult de 20 de magazine Amazon Go în Statele Unite, și vom continua să învățăm care locații și ce capabilități rezonează cel mai mult cu clienții noștri, în timp ce magazinele Amazon Go evoluează.”, au declarat reprezentanții Amazon, citați de CNN.
În Seattle, orașul unde au debutat primele Amazon Go, deja au fost închise două dintre magazine, în timp ce restul de 6 magazine vor fi închise pe 1 aprilie. Rămân astfel 21 de magazine Amazon Go.
Amazon încearcă să implementeze tehnologia din spatele acestor magazine și în alte magazine pe care le deține precum Whole Foods și Amazon Fresh, scrie CNN.