Apare un nou mecanism de stabilire a salariului minim. Decizia a fost adoptată de Parlament

Creșterea venitului minim prin impunerea, în țara noastră, a salariului minim european, duce la noi modificări legislative. Una dintre ele prevede ca angajații să nu poată munci, mai mult de doi ani, pe salariul minim, patronii fiind obligați să le mărească salariile.
Alina Costache
22 oct. 2024, 22:03
Apare un nou mecanism de stabilire a salariului minim. Decizia a fost adoptată de Parlament

Parlamentul a adoptat marți, 22 octombrie, noul mecanism de calculare a nivelului salariului minim din România. Decizia a trecut de Camera Deputaților, după ce trecuse de Senat. Mecanismul se bazează pe o directivă europeană foarte relevantă în domeniu, în contextul în care salariul minim va crește, în țara noastră, de la 1 ianuarie 2025.

Ce prevede proiectul de lege privind salariul minim

Conform proiectului de lege, care transpune în legislația națională prevederile Directivei 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, se impune un nou mod de stabilire a salariului minim.

Citește și : Nicușor Dan, despre lucrările la planșeul din Piața Unirii: „Deranjul de trafic nu o să fie foarte mare”

Prin urmare, salariații vor avea acces la o protecție a salariului minim, sub forma unui salariu minim legal, sau sub forma unor salarii și condiții decente de muncă, ce sunt stabilite în temeiul unor acorduri colective, contracte colective de muncă sau alte acorduri scrise.

„Salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă la care are dreptul salariatul pentru munca prestată, stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de muncă. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă suma stabilită anual prin hotărâre a Guvernului, (…) corespunzătoare programului normal de muncă, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de trai şi de muncă, în special a gradului de adecvare a salariului minim, în vederea asigurării unui nivel de trai decent.”, precizează proiectul.

De asemenea, se mai stipulează în proiect, creșterea salariului minim se va aplica de la 1 ianuarie 2025, iar cuantumul acestuia va fi actualizat anual, după consultarea cu sindicatele și patronatele.

Citește și : Se scumpeşte pâinea! Cât va costa o franzelă la începutul anului 2025

„Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte anual prin hotărâre a Guvernului şi se aplică de la data de 1 ianuarie a anului următor, cu actualizarea periodică o dată pe an, după consultarea confederaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional”, se mai arată în proiect.

Prin urmare, o schimbare esențială este dată de faptul că un angajat poate primi salariul de bază minim brut pentru maxim 24 de luni de la încheierea contractului individual de muncă, fiind necesar ca după expirarea celor doi ani, salariul să crească.

Patronii care nu respectă aceste dispoziții vor fi amendați cu între 3.000 și 5.000 de lei pentru fiecare angajat pentru care acest lucru nu se pune în aplicare, fără a se depăși valoarea cumulată de 200.000 de lei. De asemenea, stabilirea de salarii sub nivelul salariului de bază minim brut va fi pedepsită cu închisoarea sau cu amendă penală.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!