Parlamentul a adoptat marți, 22 octombrie, noul mecanism de calculare a nivelului salariului minim din România. Decizia a trecut de Camera Deputaților, după ce trecuse de Senat. Mecanismul se bazează pe o directivă europeană foarte relevantă în domeniu, în contextul în care salariul minim va crește, în țara noastră, de la 1 ianuarie 2025.
Conform proiectului de lege, care transpune în legislația națională prevederile Directivei 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, se impune un nou mod de stabilire a salariului minim.
Citește și : Nicușor Dan, despre lucrările la planșeul din Piața Unirii: „Deranjul de trafic nu o să fie foarte mare”
Prin urmare, salariații vor avea acces la o protecție a salariului minim, sub forma unui salariu minim legal, sau sub forma unor salarii și condiții decente de muncă, ce sunt stabilite în temeiul unor acorduri colective, contracte colective de muncă sau alte acorduri scrise.
„Salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă la care are dreptul salariatul pentru munca prestată, stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de muncă. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă suma stabilită anual prin hotărâre a Guvernului, (…) corespunzătoare programului normal de muncă, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de trai şi de muncă, în special a gradului de adecvare a salariului minim, în vederea asigurării unui nivel de trai decent.”, precizează proiectul.
De asemenea, se mai stipulează în proiect, creșterea salariului minim se va aplica de la 1 ianuarie 2025, iar cuantumul acestuia va fi actualizat anual, după consultarea cu sindicatele și patronatele.
Citește și : Se scumpeşte pâinea! Cât va costa o franzelă la începutul anului 2025
„Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte anual prin hotărâre a Guvernului şi se aplică de la data de 1 ianuarie a anului următor, cu actualizarea periodică o dată pe an, după consultarea confederaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional”, se mai arată în proiect.
Prin urmare, o schimbare esențială este dată de faptul că un angajat poate primi salariul de bază minim brut pentru maxim 24 de luni de la încheierea contractului individual de muncă, fiind necesar ca după expirarea celor doi ani, salariul să crească.
Patronii care nu respectă aceste dispoziții vor fi amendați cu între 3.000 și 5.000 de lei pentru fiecare angajat pentru care acest lucru nu se pune în aplicare, fără a se depăși valoarea cumulată de 200.000 de lei. De asemenea, stabilirea de salarii sub nivelul salariului de bază minim brut va fi pedepsită cu închisoarea sau cu amendă penală.