Apare un nou sprijin financiar de la stat. Venitul Minim de Incluziune este un beneficiu de asistență socială destinat familiilor și persoanelor singure care se află în situații de dificultate. Sprijinul financiar înlocuiește ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Venitul Minim de Incluziune (VMI) este un program unic de asistență socială, creat pentru a preveni și combate sărăcia și riscul de excluziune socială. Acesta se compune din două componente esențiale:
Citeşte şi: Cine sunt şi cu ce se ocupă părinţii celebrei Dana Budeanu. „M-au crescut nişte oameni superbi”
Cine sunt românii care pot beneficia de VMI
Venitul Minim de Incluziune poate fi solicitat atât de persoanele singure, cât și de familiile care îndeplinesc anumite condiții de eligibilitate. Pentru a beneficia de acest sprijin, solicitantul trebuie să se înregistreze în sistem în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 decembrie 2023.
Ce documente necesare și care este procesul de solicitare
Actul de identitate al solicitantului și al membrilor familiei
Componența familiei și situația juridică a copiilor față de reprezentantul legal vor fi verificate și validate de către Serviciul Național de Înregistrare a Asiguraților de Sănătate (SNIAS).
Citeşte şi: Ce avere a făcut Şerban Huidu în aproape 25 de ani de „Cronica Cârcotaşilor”. „Milioanele, că am mai multe!”
Cum se calculează cuantumul VMI
Cuantumul maxim pentru persoanele care nu obțin niciun venit este de 275 lei / lună / membru de familie, iar pentru persoanele singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, cuantumul maxim este de 400 lei / lună. Cuantumul ajutorului pentru familia cu copii variază în funcție de venitul net lunar ajustat și numărul de copii din familie, astfel:
Pentru familiile beneficiare de ajutor de incluziune cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei / lună:
Pentru familiile monoparentale beneficiare de ajutor de incluziune cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei / lună:
Pentru familiile cu venituri nete lunare ajustate între 276 de lei / lună și 700 de lei / lună:
Pentru familiile monoparentale cu venituri nete lunare ajustate între 276 de lei / lună și 700 de lei / lună:
În cazul în care calculul indică o sumă mai mică de 50 de lei, se acordă un ajutor fix de 50 de lei.