În funcţie de tipul de mătreaţă, tratamentele diferă, spun specialiştii. Astfel, cel mai adesea, cauza apariţiei mătreţii este o piele a capului prea uscată. În acest context, „părul trebuie spălat cu un produs non-agresiv, care nu usucă scalpul”, spune Mioara Simion, hairstylist.
Indicată în acest sens este folosirea unui şampon hidratant. De asemenea, ea recomandă ca, în cazul persoanelor cu o piele a capului cu tendinţe de uscare, să se intervină cu un peeling special, care să îndepărteze mătreaţa uscată.
„Cojiţele mai apar şi după vopsirea părului”, spune Mioara Simion. În acest caz, ea recomandă folosirea uleiurilor speciale pentru scalp. Acestea se lasă să acţioneze timp de 10 – 20 de minute, după care se intervine cu un şampon adaptat tipului de păr”, mai spune hairstylistul.
Dar mătreaţa nu apare doar în cazul unui scalp uscat. Problema „fulgilor de nea din păr” poate exista şi la persoanele al căror scalp se îngraşă prea repede. „Dacă nu şamponaţi părul suficient de bine şi nu clătiţi temeinic, sebumul secretat şi pielea capului interacţionează formând mătreaţa”, spun specialiştii.
Cauze mult mai grave care generează mătreaţa, avertizează dermatologii
Una dintre ele este Malassezia, o ciupercă despre care ştie că trăieşte în mod natural la nivelul scalpului şi care, în cazul unei îngrijiri corespunzătoare, ar trebui să nu creeze probleme. Cu toate acestea, există situaţii precum stresul, dieta necorespunzătoare sau disfuncţiile hormonale, în care ciuperca se dezvoltă cu repeziciune, provocând o iritaţie puternică a pielii capului.
„S-a constatat că un număr crescut de fungi ce fac parte din flora uzuală a pielii poate duce la exces de mătreaţă. De reţinut, însă, că nu vorbim de o boală infecţioasă în cazul acesta, iar bacteriile nu pot determina o hiperseboree”, spune medicul dermatolog Sebastian Pop, membru al Societăţii Internaţionale de Chirurgie Dermatologică (ISDS).
De asemenea, o altă cauză a apariţiei mătreţii este dermatita seboreică. Semnele afecţiunii sunt un scalp roşu şi „uleios”, acoperit de cruste albe sau gălbui, care pot afecta şi alte zone cu sebum ale corpului.
Dermatologul subliniază că favorizant pentru apariţia mătreţii este şi factorul ereditar, iar bolile cronice, în special cele imunodeprimante, precum SIDA, sunt adesea corelate cu dermatita seboreică şi cu supraproducţia de mătreaţă (sebum). „Clasica «mătreaţă» apare în cadrul unei condiţii cronice sau cronic recidivante, mai exact, denumită medical «dermatită seboreică”.
Poate fi afectat scalpul, dar, la fel de frecvent sunt afectate sprâncenele, pleoapele, urechile, aripile nazale, obrajii sau pieptul. Cauza primară a apariţiei acestei suferinţe nu este complet elucidată, însă se cunosc mai mulţi factori declanşatori, precum secreţia crescută de sebum a glandelor sebacee sau transpiraţia excesivă, igiena nepotrivită sau insuficientă – şampoane neadecvate, spalătul prea rar -, vremea umedă sau rece şi uscată”, explică medicul Sebastian Pop.
Prevenirea apariţiei mătreţii
Susţinând afirmaţiile hairstylistului, dermatologul subliniază că foarte importantă în prevenirea apariţiei mătreţii este păstrarea unei igiene capilare adecvate. „De menţionat este faptul că spălatul zilnic pe cap nu este nesănătos, în ciuda mitului existent la noi în ţară, conform căruia rata de cădere a firelor de păr ar fi accelerată de spălatul des pe cap”, spune Sebastian Pop. În ceea ce priveşte tratamentul, acesta susţine că, „deşi ar trebui să fie iniţiat de un medic, se poate face cu un şampon specific pentru astfel de afecţiuni, care se găseşte în farmacii, iar în cazuri mai severe se pot aplica, pentru o perioadă de două săptămâni, loţiuni ce conţin hidrocortizon”. „În unele situaţii, chiar şi nişte comprese îmbibate în ser fiziologic şi câteva picături de oţet, lăsate la nivelul zonei afectate timp de 10 minute în fiecare zi, sau o mască capilară cu ulei de măsline şi acid salicilic – o dată sau de două ori pe săptămâna – pot curăţa foarte eficient scalpul”, mai spune medicul dermatolog.
Sebastian Pop recomandă ca pentru zonele sensibile afectate de mătreaţă, precum pleoapele, să se folosească detergenţi blânzi, în special din cei din gama destinată bebeluşilor, împreună cu un unguent oftalmic prescris de medic.