Un apartament cu trei camere din zona Vitanul Vechi în executare silită este scos la vânzare la un preţ de aproximativ 45.000 de euro.
„Spre comparaţie, un apartament cu două camere, situat în aceeaşi zonă, scos la vânzare pe piaţa liberă are, la nivelul lunii octombrie 2012, un preţ mediu de 59.000 de euro”, arată datele furnizate de platforma Analize Imobiliare, dezvoltată de www.imobiliare.ro.
În zona Iancului, un apartament vechi cu trei camere este scos la vânzare de către bancă la un preţ de aproximativ 47.600 de euro. Spre comparaţie, un apartament cu două camere din această zonă are, pe piaţa liberă, un preţ mediu cerut de 60.000 de euro.
Cât costă apartamentul de patru camere la bancă
Proprietăţi executate silit cu preţuri de până la 50.000 de euro pot fi găsite şi pe segmentul locuinţelor cu patru camere. Un astfel de apartament, situat în cartierul Pantelimon, poate fi achiziţionat cu aproximativ 47.000 de euro. În această zonă a Capitalei, preţul mediu cerut pentru o locuinţă veche cu două camere este de 50.000 de euro, potrivit imobiliare.ro.
În cartierul Militari, un apartament cu patru camere este scos la vânzare de către bancă la un preţ de aproximativ 48.000 de euro. Acelaşi apartament, dar aflat la vânzare pe piaţa liberă are un preţ mai mare cu aproximativ 5.000 de euro.
Cum cumperi un apartament executat silit
Proprietăţile executate silit de către bănci sunt valorificate, de regulă, prin organizarea unor licitaţii publice. Cei interesaţi de o astfel de ofertă trebuie să depună o ofertă de cumpărare şi să plătească o cauţiune de 10% din preţul de pornire stabilit de către executori. Licitaţia este organizată într-un loc public, iar imobilul este oferit spre vânzare, prin trei anunţuri succesive. Dacă acesta nu este adjudecat, în cel mult 60 de zile va fi stabilit un al doilea termen de licitaţie, cu un preţ de pornire redus cu 25% faţă de cel iniţial. În cazul în care nu se obţine nici această sumă, atunci proprietatea va fi vândută la cel mai mare preţ oferit. În nu mai mult de 30 de zile de la încheierea licitaţiei, cumpărătorul va trebui să achite preţul oferit (din care se va scădea suma de 10% plătită iniţial), iar celorlalţi participanţi li se va restitui cauţiunea de 10% din preţul de pornire. Dacă proprietatea nu este adjudecată nici la al doilea termen, va fi organizată o altă licitaţie.