Apel al elevilor către Klaus Iohannis. La rândul lor, asociațiile de elevi din București, Constanța, Timiș, Bacău și din alte județe sunt nemulțumite mai ales de admiterea paralelă la liceu, informează TVR. „Să existe bineînţeles echitate şi, automat, aici putem să vorbim şi despre eliminarea examenului de admitere la liceu în mod separat, să fie reglementată mult mai bine diversitatea”, a declarat Miruna Croitoru, preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor.
Potrivit Consiliului Naţional al Elevilor, peste 78% dintre copiii consultaţi spun că nu ar trebui să existe examen de admitere la liceu.
Ligia Deca, ministrul Educației, susține că modificările din legile educaţiei nu vor fi aplicate imediat: „Acestea vor fi valabile pentru cei care intra în clasa a cincea în anul școlar următor și cu cei care intră în clasa a noua, începând cu anul școlar 2024-2025. Până vor intra ele în vigoare, adică în 4 – 5 ani, avem timp să și pilotăm pentru a ajunge la cele mai bune variante”.
Un apel similar este făcut și de Liga Studenților din Iași: „În forma în care au fost votate, nici măcar studenții nu vor mai avea dreptul de a sesiza problemele din universități, rectorii vor căpăta imunitate și nu vor mai putea fi trași la răspundere și revocați din funcție în situația în care încalcă legea, mecanismele de sesizare și sancționare a fraudelor academice vor fi relaxate spre folosul plagiatorilor, iar rectorii actuali vor rămâne „pe veșnicie” în conducerea universităților”.
Citeşte şi: Ligia Deca a anunțat cum vor arăta salariile profesorilor. Care sunt cele trei scenarii posibile
Curtea Constituţională a decis că noile Legi ale Educaţiei sunt constituţionale. După ce le primeşte, şeful statului are 20 de zile la dispoziţie să le promulge.