Judeţul Vâlcea a fost printre cele mai afectate de precipitaţiile care nu au mai contenit. 20 de gospodării din cartierul Râureni din Râmnicu Vâlcea au fost inundate de apa de pe versanți, care a inundat grădinile, curțile, casele și beciurile oamenilor de pe strada Ciocănești. Locuitorii spun că situația care se repetă la fiecare cădere abundentă de precipitații.
Toate canalele colectoare din amonte de case sunt fie colmatate, fie au dispărut, astfel încât apa nu se poate scurge decât prin gospodăriile oamenilor. Reprezentanții ISU spun că nu au unde să deverseze apa, în zonă fiind numai proprietăți. Locuitorii au improvizat o rigolă colectoare în dreptul curților prin care au dirijat apa spre drumul principal.
Primarul a afirmat că reprezentanții ANIF trebuie să reevalueze situația din teren și să refacă zona canalelor colectoare. „Cunoaștem problema, aici s-au dat autorizații poate fără respectarea normelor, au fost distruse canalele colectoare, multe s-au colmatat, trebuie refăcută toată suprafața din punct de vedere al îmbunătățirilor funciare. Ne simțim neputincioși în fața oamenilor. Vom căuta soluții pentru a improviza soluții de moment ca să le scoatem oamenilor apa din curți și case”, a declarat primarul interimar al municipiului din Râmnicu Vâlcea Ion Gigi Matei.
În urma ploilor abundente, un râu din judeţul Vâlcea a rupt digul, iar viitura a inundat mai multe gospodării din localitatea Băbeni.
Pompierii şi armata au intervenit pentru scoaterea animalelor, iar oamenii sunt avertizaţi să nu stea în case. Probleme sunt şi în Călimăneşti, acolo o porţiune din DN 7, pe Valea Oltului, a fost inundată de apa scursă de pe versanţi şi timp de mai multe ore traficul a fost deviat.
Purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu, Cristian Virag, a declarat sâmbătă pentru AGERPRES că în județul Giurgiu 11 curți din 10 localități din județ au fost inundate în urma ploilor, iar pentru evacuarea apelor din gospodării au intervenit serviciile de voluntari pentru situații de urgență( SVSU) dar și echipaje ale ISU Giurgiu.
Şi în judeţul Olt sunt probleme ca urmare a precipitaţiilor abundente din ultimele ore. Pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență au intervenit în mai multe localități din județ în care gospodăriile au fost inundate. Echipaje de pompieri au intervenit în Scornicești, Osica de Sus, Perieți, Găneasa și Dăneasa, după ce în timpul nopții trecute au intervenit pentru asanarea apei din gospodării inundate în comunele Ipotești, Optași, Icoana, în orașul Balș și în comuna Perieți. În Perieți au fost inundate în cursul nopții 10 gospodării.
Ploile abundente au provocat inundații și în localitățile Găneasa, Crâmpoia, Movileni, Brebeni, Tufeni și Potcova, unde pentru scoaterea apei din gospodăriile inundate au intervenit serviciile voluntare pentru situații de urgență. Nu au fost locuințe inundate.
*
Cota de pericol pe râul Teleajen a fost depășită, sâmbătă, în zona comunei prahovene Râfov, autoritățile ridicând ziduri de nisip pentru izolarea localităților, în zonă fiind deja inundate un drum comunal, terenuri, izlazuri și părți de pădure.
Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, Nicolae Popescu, a declarat, pentru AGERPRES, că în zona comunei Râfov cota de pericol pe râul Teleajen a fost depășită cu 30 de centimetri, însă casele nu au fost până la acest moment afectate, fiind inundate terenuri, zone de pădure, dar și DC 86, între Moara Domnească și Antofiroaia.
Autoritățile au adus camioane de nisip care a fost folosit la izolarea localităților, astfel încât eventualele revărsări ale apei să nu afecteze locuințele.
În continuare este monitorizat râul Prahova, pe care până la acest moment nu au fost înregistrate probleme, dar și râul Teleajen.
O femeie bolnavă de inimă şi de Parkinson a fost scoasă de un camion al Armatei din mijlocul apelor şi a fost dusă la drumul naţioal penru a fi preluată de o ambulanţă, după ce s-a simţit rău. Ambulanţa nu a ajuns, însă, nici după 45 de minute de la apel, cei din dispecerat spunând că nu au maşini disponibile, dar că se face tot posibilul.
Ministerul Afacerilor Interne a făcut bilanţul intervenţiilor din ultimele ore.
„În cursul nopţii trecute o situaţie deosebită a fost în localitatea Băbeni din judeţul Vâlcea unde digul canalului colector care traversează oraşul s-a fisurat existând riscul de inundaţii. La faţa locului au intervenit 50 de pompieri, poliţişti, jandarmi şi militari de la MAPN şi s-a acţionat atât pentru consolidarea digului cât şi pentru pregătirea evacuării preventive a aproximativ 70 de persoane din locuinţele aflate în zona de risc. S-a identificat o solutie tehnică, in amonte de localitatea Băbeni, care a permis scăderea nivelului pe canalul colector din oraş şi scăderea presiunii pe digul de protecţie. Nu s-a mai impus evacuarea populaţiei”, a declarat Monica Dajbog, purtator de cuvant MAI.
Dajbog a precizat că o altă zonă care rămâne în atenţia autorităţilor este cea de pe DN67C Ranca- Novaci unde se acţionează pentru deszapezire.
La această oră mai sunt probleme pe trei drumuri judeţene. În Dolj, Râul Teslui a inundat DJ 641 pe o porţiune de 75 de metri. Circulatie autoturismelor este deviata pe rute ocolitoare.
Pe DJ653, comuna Schitu, se circula cu restricţii, iar pe DJ644A se circulă pe un sens.
Sâmbătă dimineaţă, 20 de localităţi din judeţele Galaţi, Prahova, Vrancea, Bacău, Mehedinţi şi Vâlcea a fost înteruptă alimentarea cu energie electrică.
De asemenea, zece comune din județul Neamț au rămas fără energie electrică din cauza ninsorilor abundente care au defectat patru linii electrice
Comunele în care se regăsește această situație sunt Războieni, Bozieni, Țibucani, Secuieni, Poienari, Dragomirești, Văleni, Trifesti, Tupilați și Bîrgăoani.
„O singură linie electrică este total nealimentată cu energie electrică, iar trei linii sunt parțial nealimentate, fiind afectate circa 10.000 de familii. Se acționează cu trei echipe de intervenție ale SC E-ON Moldova SA pentru remedierea disfuncționalităților”, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Ioan Vlad Angheluță.
Pe drumurile naționale și județene se circulă în condiții de iarnă. Pe toate sectoarele cu probleme se acționează cu utilaje de deszăpezire și împrăștiere de material antiderapant.
Hidrologii au emis, sâmbătă dimineața, o atenționare Cod Portocaliu de inundații, valabilă până la ora 18,00, pe râurile din bazinele Teleajen și Prahova (județul Prahova).
Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor /INHGA/, între orele 8,00 și 18,00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale, creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de Inundație pe râurile din bazinul Teleajen și bazinul superior al râului Prahova, județul Prahova.
De asemenea, tot până la ora 18,00, este în vigoare un Cod Galben de inundații pe afluenții Oltului aferenți sectorului Sf. Gheorghe — Feldioara din județul Brașov.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de Atenție se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele superioare ale râurilor Târlung, Ghimbășel și Bârsa.
În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognozele hidrologice.