Cunoaşterea istoriei, limbii, literaturii şi culturii române sunt considerate de CNMR vitale pentru formarea unei naţiuni sănătoase şi puternice, cu demnitate naţională, în care cetăţenii să aibă de la vârste fragede elementele necesare pentru formarea unei conştiinţe naţionale şi a ataşamentului faţă de valorile tradiţionale româneşti, se arată în ciomnicatul Coaliţiei.
Aşa cum procedează majoritatea ţărilor occidentale, insuflarea unui simţ de apartenenţă a cetăţenilor la spaţiul geografic şi istoric în care s-au născut constituie baza dezvoltării unei economii sănătoase, motivarea unei naţiuni care să nu poată fi manipulată aşa uşor şi unitatea, iar prin unitate puterea cetăţenilor în faţa celor care îi conduc.
Studierea istoriei, limbii, literaturii, culturii poporului român trebuie făcută în spiritul tolerenţei şi bunei înţelegeri între majoritate şi minorităţile etnice sau de orice altă natură.
Exercitarea unei presiuni pozitive asupra celor care conduc nu se poate face de către cetăţeni fără cunoaşterea valorilor şi tradiţiilor cărora le aparţin, altfel mişcări extremiste, extrem de periculoase, sau interese mercantile, îi pot folosi, din când în când, ca pe o masă de manevră.
Într-un spaţiu european şi global plin de incertitudine şi conflicte, CNMR consideră că e nevoie, mai mult ca oricând, ca viitorilor cetăţeni ai României să li se ofere de către statul român posibilitatea studierii istoriei, limbii, literaturii şi culturii române ca materii principale de studiu.