Apele Române: În judeţul Vaslui precipitaţii cât într-un an întreg – 253 l/mp / În Galaţi, inundaţii cu probabilitate de revenire de o dată la 100-120 de ani

Au fost precipitaţii istorice la Vaslui şi Galaţi, iar meteorologii şi hidrologii avertizează că pericolul de alte intemperii se menţine şi în orele următoare.
Filip Stan
16 sept. 2024, 20:42
Apele Române: În judeţul Vaslui precipitaţii cât într-un an întreg - 253 l/mp / În Galaţi, inundaţii cu probabilitate de revenire de o dată la 100-120 de ani

Administraţia Naţională ”Apele Române” anunţă, luni, că, în judeţul Vaslui, s-au înregistrat precipitaţii cât într-un an întreg, cel mai mult – 253 l/mp la staţia hidrometrică Cârja. La Galaţi, s-au produs inundaţii cu probabilitate de revenire de o dată la 100-120 de ani. Instituţia prezintă şi o listă a investiţiilor din ultimii ani pentru amenajări şi consolidări de maluri.

”Pe lângă măsurile comunicate anterior, în cursul zilei de astăzi, echipele de la Apele Române – SGA Galaţi au intervenit pentru suprainaltarea digului aparare din zona UAT Foltesti, situat pe râul Chinaja. Astfel, s-a intervenit cu saci polipropilena si folie pentru consolidarea liniei de apărare. De asemenea, în localitatea Izvoarele, o echipa de la Apele Române – SGA Galaţi actioneaza pentru evacuarea apei din gospodarii. In localitatea Piscu, raul Suhu este monitorizat în permanenţă si la aceasta ora nivelul apei este în scădere”, a transmis, luni seară, Administraţia Naţională ”Apele Române”.

Furia apelor le-a luat puţinul agonisit într-o viaţă. Apel umanitar pentru o comună sinistrată din Vaslui

Sursa citată a precizat că în localitatea Cuza Voda au fost suplimentate forţele şi mijloacele de intervenţie pentru evacuarea apei din incinta inundată şi din gospodării.

”Se acţionează în zonă, cu forte proprii, cu oameni şi utilaje de la Apele Române echipele mixte ale Apelor Române Prut-Bârlad (SGA Galaţi, SGA Iaşi, SGA Vaslui). Cumulat, s-au înregistrat în judeţul Vaslui, precipitaţii cât într-un an întreg”, a mai transmis instituţia.

Potrivit specialiştilor, în bazinul hidrografic Prut s-au înregistrat:

Staţia hidrometrică Cârja- 253 l/mp;
Staţia hidrometrică Huşi- 160 l/mp;
Drânceni – 179,1 l/mp;
Acumularea Şopârleni – 140 l/mp;
Acumularea Gura Văii- 158 l/mp;
Broscoşeşti- 193,9 l/mp;
Acumularea Muşata- 204,1 l/mp;
Acumularea Sărata – 210, 5 l/mp;
Acumularea Poşta Elan 139 l/mp;
Acumularea Şuletea -150, 9/mp

Instituţia prezintă şi investiţiile derulate în ultimii ani în judeţul Galaţi care ”au contribuit la limitarea efectelor produse de inundaţii, prin amenajări şi consolidări de maluri”, în valoare totală de 88.592 mii lei de la bugetul de stat şi 16.650 mii lei din surse ale Apelor Române.

Din fonduri externe, lucrările de apărare împotriva inundaţiilor sunt:

•             Supraînâlţare dig şi consolidări de mal în zona localităţii Şendreni, judeţul Galaţi (POS Mediu) – valoare 8274 mii lei;

•             Reducerea riscului la inundaţii a municipiului Tecuci, judeţul Galaţi, finanţat prin POIM şi buget – valoare 189.435 mii lei

”În ultimii 10 ani, s-au executat şi o serie de lucrări cu forte propria ale Apelor Române, precum şi în colaborare cu autorităţile locale. Astfel s-a intervenit pentru asigurarea capacităţii de transport a albiei fiind executate lucrări de recalibrare/decolmatare a aproximativ 111 de km de albii (în judeţul Galaţi)”, a mai transmis sursa citată.

Nu scăpăm de ciclon, a fost anunţat un nou COD ROŞU. Urgia loveşte din această seară din nou

De asemenea, specialiştii anunţă că pagubele produse în judeţul Galaţi au fost determinate, între 60-65%, de cantităţi de precipitaţii de peste 200 l/mp, înregistrate, în timp scurt, cu caracter de aversă, ce au produs scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie, producând viituri rapide pe râurile mici din bazinele hidrografice (inundaţii de tip fulger).

”Cantităţile de precipitaţii record au provocat inundaţii cu probabilitate de revenire de o data la 100-120 de ani. Efectele inundaţiilor de tip fulger se amplifică cu cât reţinerea apei din precipitaţii în zona de formare este practic condiţionată de gradul de împădurire şi de eficacitatea lucrărilor de corecţie a torenţilor, protecţia versanţilor (lucrări de combatere a eroziunii solului) şi funcţionarea sistemelor de colectare şi evacuare a apei (desecare), recomandări pe care Apele Române le-au facut către autorităţile responsabile prin Planurile de Management ale Riscului la inundaţii, în ciclul I (2015-2021) şi II de inundaţii (2022-2027)”, a mai transmis sursa citată.

Zonele cele mai afectate din judeţul Galaţi sunt incluse în hărţile de hazard şi de risc la inundaţii, disponibile pe site-ul www.inundatii.ro şi au fost comunicate către autorităţile locale, inclusiv în cadrul şedinţelor de instruire de la nivel judeţean pentru a fi incluse în Planurile de Apărare Locale şi Judeţene.

Consiliul Judeţean Galaţi: 214 tone de alimente şi peste 200.000 de litri de apă, alocate în zonele afectate din Rezervele Statutului / 18.000 de pâini distribuite de două firme private

Consiliul Judeţean Galaţi anunşă, luni seară, că, din Rezervele Statului, au fost alocate alomente şi apă pentrun zonele afectate de inundaţii. dae asemenea, 18.000 de pâini au fost distribuite de două firme private.

”Din ordinul premierului Marcel Ciolacu, din rezervele statului, au fost alocate 214 tone de alimente şi peste 200.000 de litri de apă pentru zonele afectate de inundaţii”, a transmis, luni seară, Cinsiliul Judeţean Galaţi.

Sursa citată a precizat că 210.000 de litri au ajuns în judeţul Galaţi, aproximativ 150.000 de litri fiind distribuiţi deja în zonele afectate.

Aproximativ 175 de tone de alimente – conserve de tocană legume şi cu carne, caşcaval, pate de ficat, zahăr şi gem – au ajuns deja la Galaţi.

”Au fost deja distribuite alimente şi se distribuie în continuare în zonele afectate, în funcţie de solicitările autorităţilor locale, la Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Piscu, Cudalbi, Corni, Costache Negri, Băneasa, Valea Mărului, Pechea, Suhurlui, Corod. Distribuirea alimentelor către cei afectaţi de inundaţii se face prin intermediul autorităţilor locale. Sunt în curs de livrare şi alte transporturi către Galaţi, astfel că noi produse alimentare vor fi distribuite. Situaţia se schimbă de la o oră la alta”, a mai transmis instituţia citată.

Consiliul Judeţean Galaţi a mai anunţat că Crucea Roşie a distribuit deja două camioane cu apă, precum şi alimente. De asemenea, două firme au distribuit 18.000 de pâini în Pechea, Corni, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Valea Mărului şi Griviţa.

Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern privind acordarea unor ajutoare de urgenţă, în urma inundaţiilor din judeţele Galaţi şi Vaslui, dar şi pentru suplimentarea bugetului Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Executivul arată că aproximativ 6.500 de familii au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile.

Ministerul Apărării: Şapte misiuni de intervenţie în continuare în derulare în zonele afectate de inundaţii / 320 de militari au intervenit în ultimele 72 de ore

Ministerul Apărării anunţă, luni, că forţele MApN acţionează în continuare în sprijinul populaţiei afectate de inundaţii, fiind în derulare şapte intervenţii.

”În ultimele 72 de ore, aproximativ 320 militari din brigăzile 10 Geniu, 282 Blindată „Unirea Principatelor” şi din Regimentul 528 ISR „Vlad Ţepeş” au intervenit cu peste 50 de mijloace tehnice, în localităţile Pechea, Cuza-Vodă şi Slobozia Conachi, din judeţul Galaţi, pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii, la solicitarea autorităţilor locale cu atribuţii în domeniul intervenţiei în situaţiile de urgenţă. În cursul zilei de astăzi, 16 septembrie, sunt în desfăşurare şapte misiuni de intervenţie în diferite localităţi”, a transmis, luni, Ministerul Apărării.

Sursa citată a precizat că structurile specializate din MApN monitorizează permanent situaţia din teritoriu, iar subunităţile de intervenţie continuă să fie pregătite pentru a acţiona, în cel mai scurt timp, la cererea autorităţilor, potrivit planurilor întocmite pentru astfel de cazuri.

 

 

 

 

Spynews
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Bzi.ro
Carmen Harra ştie viitorul preşedinte al SUA! „Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!”
Fanatik.ro
Ai cont și card la BCR? Anunț oficial pentru toți clienții. Sunt beneficii unice
Capital.ro
Viața la bloc. Toții proprietarii de apartamente sunt obligați. Poți chiar să îți pierzi apartamentul
Playtech.ro
Cutremur de 5,2 grade în România! Zonele în care seismul s-a resimțit puternic
DailyBusiness
Cum se acordă bursele de reziliență în noul an școlar. To ce trebuie să știe elevii
Adevarul
O pisică neagră a ezitat în calea lui Putin. Felina ratează coloana oficială a dictatorului rus
Spynews
Cristina Irimie, profesoara ucisă în atacul armat de la un liceu din SUA, a fost condusă pe ultimul drum. Imagini dureroase de la înmormântare | FOTO
Spynews
Ce este bacteria Bordetella pertussis, care a afectat-o pe fetița Andrei Volos. Micuța ei este de șase zile în spital | FOTO
Evz.ro
Pensionarea anticipată, schimbată de noua lege. Condiții mult mai aspre
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy fotbalistă din lume crede că e discriminată! Cum arată
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu NU este tatăl biologic al lui Livian. A invitat şi familia reală la nuntă, dar nu au vrut să audă de el
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Suma incredibilă pe care fostul soț al Ozanei Barabancea o plătea copiilor: 35 de lei pensie alimentară. Cum s-a descurcat soprana
Capital.ro
Traian Băsescu nu cedează. Decizia luată de fostul președinte al României
StirileBZI
„Nostradamus cel viu”, despre al Treilea Război Mondial. Cum ar trebui evitat
Prosport.ro
Ce cartiere din București s-au zguduit cel mai puternic în timpul cutremurului de 5.3 grade
stirilekanald.ro
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
substantial.ro
Precipitații record și inundații de amploare în județele Vaslui și Galați
MediaFlux
PENSIE mai mică pentru vârstnici. Pensionarii care vor da BANII înapoi
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...