Apele Române, reacţie în scandalul apei din Capitală: Apa râului Argeş a fost în parametrii pentru tratare în vederea potabilizării

Administraţia Naţională Apele Române afirmă că apa brută de pe cursul râului Argeş s-a încadrat în parametrii pentru tratare în vederea potabilizării. "În ultimele zile a fost vorba de o creştere temporară a concentraţiei de amoniu pe râul Argeş, cu încadrare în limitele de calitate pentru apa brută (pe cursul de apă) care poate fi cauzată de topirea stratului de zăpadă de pe câmpuri şi antrenarea deşeurilor de orice fel din aceste zone (surse difuze), nefiind depăşite limitele admise (...), ceea ce permite operatorului de apă S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti o tratare corespunzătoare (inclusiv prin clorinare), care să permită funizarea apei potabile către populaţie", arată ANAR, citat de news.ro.
Romania TV
31 ian. 2019, 12:31
Apele Române, reacţie în scandalul apei din Capitală: Apa râului Argeş a fost în parametrii pentru tratare în vederea potabilizării

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) arată, într-un comunicat de presă referitor la depăşirea anumitor parametri de calitate a apelor de pe râul Argeş, amonte de captarea Crivina exploatată de SC Apa Nova SA Bucureşti, că, în conformitate cu HG nr.100 2002 pentru aprobarea Normelor de calitate pe care trebuie să le îndeplinească apele de suprafaţă pentru potabilizare şi a Normativului privind metodele de măsurare şi fecvenţa de prelevare şi analiză a probelor din apele de suprafaţă destinate producerii de apă potabilă, râul Argeş, în secţiunea Crivina, se încadrează în categoria A2 de calitate, cantitatea de amoniu recomandată este de 1,0 mg/l, iar cea maximă admisibilă este de 1,5 mg/l.

Conform aceluiaşi act normativ, completat cu prevederile Legii Apelor nr.107/1996 cu modificările şi completările ulterioare, frecvenţa de prelevare şi analize de calitate a apelor pentru cursurile de râu încadrate în categoria A2 este stabilită de către autoritatea competentă în domeniul gospodăririi apelor (prin ANAR – ABA Argeş -Vedea) odată pe lună, care a coincis cu data de 28 ianuarie, iar operatorul de apă Apa Nova Bucureşti prelevează probe zilnice pentru asigurarea unei tratări corespunzătoare în vederea distribuţiei apei potabile către populaţie.

„Valoarea indicatorului amoniu în secţiunea de măsură – amonte captare Crivina a fost de 0,796 mg/l (analize ale A.B.A. Argeş – Vedea în data de 28 ianuarie), iar valoarea transmisă telefonic de către S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti, pentru data de 28.01.2019, a fost de 1,3 mg/l, deci sub pragul obligatoriu de 1,5 mg/l, ceea ce înseamnă că apa brută de pe cursul de apă Argeş-Vedea s-a încadrat în parametrii pentru potabilizare prin tratare”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, în urma discuţiilor telefonice cu reprezentanţii Apa Nova din 29 ianuarie, aceştia au afirmat că ar putea exista o creştere a concentraţiei de amoniu în apă. În consecinţă, specialiştii ANAR, pentru crearea unei diluţii corespunzătoare, au majorat debitul râului Argeş evacuat din acumularea Goleşti de la 16 mc/s la 30 mc/s încă din cursul zilei de 29 ianuarie, ajungând joi până la 45 mc/s.

În 30 ianuarie, după informarea transmisă de către Apa Nova Bucureşti, ABA Argeş – Vedea a prelevat suplimentar probe în secţiunile râului Argeş amonte Priza Crivina, precum şi la km 36 secţiune Baraj Ogrezeni, valorile măsurate pentru parametrul amoniu fiind de 0.509mg/l, respectiv 0.475 mg/l.

„Având în vedere cele mai sus prezentate, Administraţia Naţională Apele Române informează că în ultimele zile a fost vorba de o creştere temporară a concentraţiei de amoniu pe râul Argeş, cu încadrare în limitele de calitate pentru apa brută (pe cursul de apă) care poate fi cauzată de topirea stratului de zăpadă de pe câmpuri şi antrenarea deşeurilor de orice fel din aceste zone (surse difuze), nefiind depăşite limitele admise de HG 100/2002, ceea ce permite operatorului de apă S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti o tratare corespunzătoare (inclusiv prin clorinare), care să permită funizarea apei potabile către populaţie şi informarea corespunzătoare a acesteia”, se subliniază în comunicat.

Sursa citată precizează că ANAR, prin ABA Argeş – Vedea nu are atribuţii privind procesul de tratare şi potabilizare a apei efectuat de către S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti, „necunoscându-se cantitatea de clor ce a fost folosită în acest proces şi, prin urmare, nu are cum să informeze populaţia asupra acestui aspect”.

Administraţia Apele Române va continua monitorizarea parametrilor de calitate ai râului Argeş în vederea corelării acţiunilor necesare pentru tratare, în vederea potabilizării cu operatorul Apa Nova Bucureşti.

Ministerul Sănătăţii preciza, miercuri seară, că distribuitorul de apă potabilă pentru Bucureşti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condiţiile în care marţi s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeş, în urma topirii masive de zăpadă. Ministerul menţiona că „rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual şi clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislaţia în vigoare” şi recomanda bucureştenilor ca, până la rezultatele definitive, apa din reţeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. În replică, reprezentanţii Apa Nova afirmau că Administraţia Naţională Apele Române, care asigură la nivel naţional administrarea apelor de suprafaţă şi care furnizează apa brută pentru tratarea în scopul potabilizarii pentru Apa Nova, „nu a făcut nicio informare cu privire la poluarea cu amoniu pe râul Argeş”. „Apa Nova a informat cu o zi înainte, proactiv, administraţia Apele Române în legătură cu această situaţie”, susţineau aceştia.

De altfel, compania Apa Nova a anunţat, şi joi dimineaţă, că rezultatele analizelor din ultimele ore reconfirmă şi atestă calitatea şi potabilitatea apei în Bucureşti, iar concentraţia de clor rezidual este în limitele admise.

„În spiritul valorii de bază care guvernează compania noastră şi anume responsabilitate faţă de client, Apa Nova Bucureşti a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul şi frecvenţa analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 şi 6. Astfel, rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirma şi atestă calitatea şi potabilitatea apei produsă şi distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul Bucureşti. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluţiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiţii de siguranţă a furnizării serviciului de apă potabilă”, a anunţat compania.

Tot joi, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că a cerut Corpului de control să facă verificări după incidentul legat de potabilitatea apei din Bucureşti. „Vreau mai multe informaţii despre poluator, cum s-a deversat acea cantitate de amoniu, cum s-a ajuns ca Apa Nova să fie nevoită să cureţe apa cu clor”, a spus Firea. La rândul său, directorul adjunct al Apa Nova Mihai Savin a spus că nu ştie pe ce s-a bazat MS când a recomandat să nu fie folosită apa din reţeaua publică. „Apa din Bucureşti este bună de folosit şi nu există niciun pericol pentru sănătate. (…) Ştim cum se tratează apa brută pentru a o face apă potabilă”, a susţinut el.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, joi, că analizele efectuate în laboratoarele DSP pe probe prelevate din apa furnizată în sectoarele 5 şi 6 au fost făcute după ce mulţi bucureşteni au reclamat calitatea apei şi au arătat că nivelul de clor este depăşit, fiind încă în lucru testele pentru metale grele şi alte microorganisme. Pintea a spus că reprezentanţii Apa Nova au cerut recoltarea de probe împreună cu DSP şi analizarea acestor în laboratoriul propriu, ceea ce „nu este conform uzanţelor”.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Nu intri în cabina de vot fără aceste documente
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Zborul la Nisa. Subiectul falsificării documentelor aviatice zguduie finalul campaniei electorale. Probleme majore de GDPR
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Roberta Metsola susține livrarea de rachete Taurus Ucrainei
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni