Specialiștii Romsilva atrag atenția asupra faptului că smulgerea repetată a ghioceilor cu tot cu bulb afectează capacitatea de reproducere a florilor.
„Pentru că ne mândrim cu frumusețea locurilor pe care le avem în grijă și dorim să ne bucurăm cu toții mulți ani de acum înainte de astfel de imagini, rugăm toți vizitatorii să fie responsabili cu aceste delicate plante.
Ghioceii, prin modul lor de reproducere, se dezvoltă atât prin bulbi, cât și prin semințe. Ruperea repetată a florilor și scoaterea bulbilor din sol afectează nu doar planta în sine, ci și capacitatea sa de a se reproduce. Prin urmare, haideți să fim conștienți de impactul acțiunilor noastre și să admirăm frumusețea ghioceilor în mod responsabil.
O fotografie sau doar privirea îndelungată să rămână modul nostru de a ne bucura de aceste minunate flori, fără a le răni și a afecta frumusețea naturală a lor, a mediului și peisajului în care se regăsesc.
Mulțumim tuturor pentru dragul de natură și responsabilitatea cu care vizitați astfel de locuri minunate!”, transmite Romsilva.
Ghioceii sălbatici (Leucojum vernum) care cresc pe Platoul Vârtoapelor sunt plante cu bulbi şi 3-5 frunze liniare, obtuze, din familia Amaryllidaceae. Florile sunt mari, albe şi frumos mirositoare, solitare, mai rar câte două, într-o spată, iar fructul este o capsulă. Acești ghiocei cresc, de obicei, în păduri, tufărişuri şi fâneţe umede.
Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și are o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 26.500 de hectare sunt păduri.