„Eşantionul de control conţine un număr de 104.146 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecocondiţionalitate, a schemelor de sprijin pe suprafaţă şi în sectorul zootehnic, astfel: pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 28.547 fermieri şi pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţiei – 75.599 fermieri”, se arată în comunicatul APIA.
Reprezentanţii APIA susţin că scopul verificărilor la faţa locului este acela de a controla condiţiile în care se acordă subvenţiile.
Inspectorii APIA vor verifica fiecare parcelă declarată pentru eligibilitate, amplasare, suprafaţă şi modul în care este folosit terenul.
Citeşte şi APIA începe să facă plăţile pentru ACEASTĂ SUBVENŢIE!
Potrivit APIA, fermierii selectaţi la control au următoarele obligaţii: să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei, să prezinte inspectorilor informaţii şi documente legate de obiectul controlului şi să delimiteze parcelele, la faţa locului, dacă pe parcelele învecinate a fost înfiinţată aceeaşi cultură.
În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin devine neeligibilă.
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a dispus măsuri urgente pentru ca subvenţii de peste 33 de milioane de euro să ajungă la peste 11.000 de fermieri români, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de Ministerul Finanţelor Publice.