„APIA informează beneficiarii care au depus cereri de solicitare a ajutorului specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică pentru anul 2012 că plafonul total maxim alocat pentru plăţile anuale suplimentare în anul 2012 este de 7,05 milioane de euro, din care 5,727 milioane euro pentru producţia vegetală şi 1,323 milioane de euro pentru creşterea animalelor”, se arată în comunicatul APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură).
Cererile de solicitare a ajutorului specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică pentru anul 2013, sprijin acordat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), se depun în perioada 1 septembrie – 15 octombrie 2013.
Potrivit APIA, ajutorul se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră care sunt înregistrate în perioada de conversie (de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică).
„Cuantumul plăţii anuale suplimentare/exploataţie se calculează de către APIA, după finalizarea tuturor verificărilor, prin raportarea plafonului alocat pentru fiecare sector la numărul exploataţiilor eligibile, având în vedere plata anuală suplimentară maximă/exploataţie pentru fiecare categorie de dimensiune a exploataţiei. În cazul în care plafonul solicitat depăşeşte plafonul alocat pentru fiecare sector, plata anuală suplimentară maximă/exploataţie se diminuează procentual cu aceeaşi valoare pentru toate categoriile de dimensiune a exploataţiei ale sectorului respectiv”, precizează APIA, potrivit Agerpres.
Citeşte şi: România, un furnizor important de produse ecologice pentru germani
De acest ajutor specific pot beneficia persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale constituite conform OUG nr. 44/2008 sau persoanele juridice care sunt înregistrate în fiecare an pentru care solicită ajutorul specific, în sistemul de agricultură ecologică, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dar care deţin şi un contract încheiat cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene,de confirmare a conversiei, în care se menţionează statutul exploataţiei în conversie (anul1/anul2/anul 3), cultura, suprafaţa, numărul de animale, numărul de familii de albine, emis de organismul de inspecţie şi certificare cu care a încheiat contractul. De asemenea, beneficiarii sprijinului trebuie să se menţină în sistemul de agricultură ecologică pe o perioadă de 5 ani.
În cazul beneficiarilor din producţia vegetală, suprafaţa agricolă în folosinţă trebuie să fie de cel puţin 0,30 ha, ocupată cu culturi anuale, culturi perene sau păşuni şi fâneţe permanente.
Beneficiarii ajutorului specific vor putea depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploataţie din producţia vegetală, fie numai pentru una din speciile din producţia animalieră sau numai pentru o exploataţie din apicultură.
Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate prevăzute pentru acordarea ajutorului specific şi/sau a cerinţelor legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, identificarea şi înregistrarea animalelor în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru agricultori în România poate atrage, după caz, reducerea sau excluderea de la plată, respectiv penalităţi sau sancţiuni multianuale, în conformitate cu normele legale în vigoare.