Programul Rabla dispare după 2014. Vezi cât va valora un tichet

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) susţine că utilitatea programului Rabla este din ce în ce mai limitată şi propune sistarea acestuia în 2015, apreciind însă că ulterior ar fi necesare alte măsuri de susţinere a vânzărilor de maşini noi şi a tehnologiilor performante.
Romania TV
04 dec. 2013, 11:36
Programul Rabla dispare după 2014. Vezi cât va valora un tichet

Programul Rabla durează de ceva vreme, au fost discuţii şi în anii precedenţi cu privire la cuantum, la număr, la durată. În prezent asociaţia are un punct de vedere comun, de susţinere a acestui program şi pentru anul viitor, în 2014. Dar în ipoteza în care acest program se va derula şi Guvernul va decide acest lucru, am dori să fie ultimul an în care acest program să se mai desfăşoare. (…) Suntem de acord cu menţinerea valorii, respectiv de 1.500 de euro pe tichet, şi ca volum un număr similar de tichete cu cel din 2013″, a declarat miercuri, la o întâlnire cu presa, preşedintele Consiliului Director al asociaţiei, Ernest-Virgil Popovici.

El a afirmat că între 2005 şi 2012 au fost casate aproximativ 450.000 de automobile şi au fost vândute 216.000 de unităţi. Popovici propune ca programul să înceapă la jumătea lunii februarie.

„Pentru 2015, când acest program nu mai dorim să se desfăşoare şi nu considerăm că mai are vreo utilitate, iar întreaga industrie auto este de acord cu acest lucru, susţinem şi deja am avut discuţii, atât la ministerul de Finanţe, cât şi cu cei de la ministerul Mediului, că va trebui înlocuit actualul sistem de calcul al impozitului în funcţie de capacitatea cilindrică cu un impozit calculat în funcţie de nivelul de poluare, norma Euro, emisia de CO2 şi vechimea autoturismului. Bineînţeles, asta nu are nicio legătură şi nu înlocuieşte timbrul de mediu” a spus Popovici.

Întrebat de ce APIA susţine derularea programului încă un an, el a afirmat că utilitatea acestuia a început să se estompeze, iar sistarea acestuia nu poate fi anunţată „peste noapte”.

„În ciuda semnalelor macroeconomice pozitive, nu se identifică niciun progres în ceea ce priveşte creşterea consumului şi a puterii de cumpărare în anul pe care tocmai îl încheiem. Continuarea acestei măsuri, anul viitor cel puţin, nu face altceva decât să susţină industria, să ajute cumva la compensarea stagnării puterii de cumpărare. (…) Facem această injecţie de încredere şi anul viitor în speranţa că după asta, în 2015, lucrurile se vor îmbunătăţi din punct de vedere economic, şi faptul că anunţăm sistarea programului la sfârşitul lui 2014 repoziţionează toată lumea, în special clienţii, la condiţiile noi de piaţă, fără a mai genera o aşteptare inutilă”, a declarat la rândul său Brent Valmar, vicepreşedinte al asociaţiei.

Preşedintele APIA a mai spus că în alte state care au avut programe similare au fost introduse ulterior alte tipuri de măsuri, de susţinere a vânzărilor de maşini noi, electrice şi a tehnologiilor noi, care vor fi sprijinite şi pe plan local de membrii asociaţiei.

Aproape 11.000 de autoturisme noi au fost cumpărate anul acesta prin programul Rabla, din cele 46.667 de maşini noi înmatriculate în 2013, a declarat la finele lunii noiembrie preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Gearâp, la conferinţa „Mediafax Talks about Auto Industry”.

El a anunţat începerea unui studiu de impact privind timbrul de mediu şi programul Rabla, pentru a fi analizate, alături de industria auto, posibilele deficienţe, dar şi modul prin care pot fi îmbunătăţite aceste instrumente pentru reducerea poluării şi menţinerea competitivităţii pieţei auto din România.

În cadrul programului Rabla 2013, se utilizează un singur tichet valoric, de 6.500 de lei, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou. Tichetul este transferabil.

Totodată, se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100g/km sau achiziţionarea unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid. Pot fi cumulate maxim două eco-bonusuri pentru o reducere suplimentară de 1.000 de lei.

În perioada 19-21 iunie, Administraţia Fondului pentru Mediu a distribuit toate cele 17.000 de tichete alocate iniţial persoanelor fizice pentru acest an, din 14 noiembrie numărul acestora fiind suplimentat cu încă 3.000 de unităţi.

În ceea ce priveşte distribuţia celor 3.000 de tichete destinate firmelor şi instituţiilor publice, în perioada 10 iunie-31 octombrie au fost depuse 1.451 cereri de finanţare, dintre care 643 au fost acceptate pentru 1.670 autovehicule, cu o sumă aprobată de 10,8 milioane lei.

Pe de altă parte, Guvernul a înlocuit de la 15 martie taxa auto cu timbrul de mediu, iar noua formulă de calcul a condus la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro, pe principiul că maşinile vechi au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Timbrul de mediu se plăteşte o singură dată la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere a titlului de proprietate, atât în cazul maşinilor noi, cât şi al celor second hand, pentru care nu a fost plătită fosta taxă auto.

Încasările din timbru de mediu până la 31 octombrie 2013 totalizează 606,4 milioane lei, iar valoarea restituirilor vechii taxe auto din aceeaşi perioadă este de 467,3 milioane lei.

Piaţa auto a scăzut în primele zece luni cu 9,8%, segmentul autoturismelor înregistrând o reducere de 8,3%, deşi în ultimele patru luni, iulie-octombrie, au fost raportate creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit APIA.

DailyBusiness
AUR, anunţ de ultimă oră pentru susţinătorii săi: „Refuzăm să girăm o farsă. Suntem într-un punct mai grav decât în noiembrie”
Spynews
Ce mesaj a transmis Olivia Cucoș, după ce a fost eliminată de la Chefi la cuțite! Concurenta a făcut parte din echipa verde: ”M-a pus la încercare în fiecare zi”
Bzi.ro
Delia a încins internetul filmându-se în ipostaze sexy! „Ți-ai pus silicoane!“
Fanatik.ro
Megaproiectul româno-american care a picat. Era finanțat prin PNRR, însă acum directorul român a demisionat
Capital.ro
NU scăpăm de Călin Georgescu. Traian Băsescu a pornit cutremurul: Rămâne în ecuație!
Playtech.ro
Becali, dezvăluiri despre George Simion: „Intraseră dracii în el. L-am votat să nu mă aresteze”
DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Adevarul
Șansele lui George Simion la CCR. Anunțul liderului AUR de a contesta alegerile, analizat de experți
wowbiz.ro
Ce maestru al fanteziilor e George Simion! Detaliul kinky neobservat din dormitorul lui și al Ilincăi
Spynews
Insula mică de lângă Mykonos de a cărei existență știu prea puțini turiști. E locul ideal pentru cei care vor să se bucure de vibe-ul Greciei autentice
Spynews
Fiica Danei Rogoz, Lia, împlinește astăzi 5 ani. Ce urare emoționantă i-a făcut actrița / FOTO
Evz.ro
Un ciclon traversează România zilele viitoare. Va fi prăpăd în multe zone
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
kanald.ro
Doliu la Casa Regală Britanică! Un apropiat al lui Lady Diana a murit în urma unui atac de cord
Cancan.ro
BREAKING | Jurnalista de la RTV și Realitatea a căzut împreună cu fetița ei de 7 ani de la etajul 5 al unui bloc din Capitală
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXA ce dispare din România. Decizia anului pentru proprietarii de casă și teren: Eliminăm din iunie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta campioană e însărcinată! Vedeta Survivor s-a afișat cu iubitul
stirilekanald.ro
Fostă jurnalistă și copilul ei de 7 ani au căzut de la etaj, în București! Femeia ar fi fost în depresie
Ce se întâmplă cu pensiile speciale după victoria lui Nicuşor Dan
MediaFlux
Tezaurul dacic furat din Olanda, comandat de interlopi români, parte dintr-un plan de șantaj
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mozaicurile din Iznik și vizita Papei Leon al XIV-lea: o reîntoarcere simbolică în leagănul creștinismului