Aplicarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare a fost suspendată până la 31 decembrie 2017 la finalul lunii iunie, atunci când în Monitorul Oficial a apărut Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 45/2017 privind suspendarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.
De altfel, pentru a-și încheia parcursul legislativ, orice ordonanță trebuie aprobată printr-o lege, iar un proiect de act normativ în acest sens este dezbătut momentan în Parlament, scrie avocatnet.ro.
Mai precis, pe ordinea de zi a Senatului figurează marţi Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 45/2017, potrivit căruia aplicarea prevederilor legii risipei alimentare se va amâna cu alte șase luni, de la 31 decembrie 2017 la 30 iunie 2018, ca urmare a complexității domeniului reglementat și a necesității unei perioade mai mari pentru implementarea măsurilor.
Deși în vigoare din luna mai, legea risipei alimentare nu s-ar putea oricum aplica efectiv în lipsa unui set de norme de punere în aplicare. Primul care a dat un semnal cu privire la aplicarea întârziată a legii a fost ministrul agriculturii, Petre Daea, care a anunțat în mai că normele nu sunt gata și sunt necesare multe lămuriri.
Printre alte obligații pe care le-ar impune comercianților și altor operatori din lanțul agroalimentar, legea obligă la donarea sau vânzarea alimentelor aflate aproape de data expirării. Așa cum a fost concepută legea, obligațiile le revin deopotrivă micilor magazine și marilor lanțuri alimentare.
Proiectul de lege care prevede suspendarea actului normativ până la 30 iunie 2018 nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Senat și Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Citeşte şi Guvernul suspendă temporar Legea privind diminuarea risipei alimentare