„Acest act normativ, precum și noua lege a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților oferă concetățenilor noștri din afara țării condiții și instrumente concrete pentru exercitarea dreptului de vot. Respectarea acestui drept este cheie de boltă a democrației și reprezintă obiectivul esențial al activității noastre”, afirmă președintele AEP, Ana Maria Pătru, într-un comunicat de presă
Președintele AEP apreciază că, în funcție de deciziile politice și de evaluarea impactului implementării votului prin corespondență cu ocazia alegerilor parlamentare din anul 2016, acesta trebuie extins și implementat treptat și pentru cetățenii cu drept de vot din țară care, din motive obiective, nu se pot prezenta la urne în ziua scrutinului, scrie Agerpres.
AEP amintește că proiectul tehnic privind votul prin corespondență a fost redactat de experții Autorității și transmis Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, însoțit de o notă de prezentare și un studiu comparativ.
Curtea Constituțională a României a decis miercuri, în unanimitate, că este constituțională legea privind votul prin corespondență. CCR a respins obiecțiile de neconstituționalitate formulate față de Legea privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, dar și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.