Aplicarea legislaţiei UE în domeniul deşeurilor ar crea sute de mii de locuri de muncă

Conform unui studiu al Comisiei Europene publicat vineri, punerea integrală în aplicare a legislației UE în domeniul deșeurilor ar aduce economii de 72 de miliarde EUR pe an, ar crește cifra de afaceri anuală a sectorului UE de gestionare și reciclare a deșeurilor cu 42 de miliarde EUR și ar crea peste 400 000 de locuri de muncă până în 2020.
Romania TV
13 ian. 2012, 15:15
Aplicarea legislaţiei UE în domeniul deşeurilor ar crea sute de mii de locuri de muncă

Operațiunile ilegale cu deșeuri din statele membre conduc la pierderea unor oportunități de creștere economică; sporirea eficienței controalelor la nivel național și îmbunătățirea cunoștințelor privind gestionarea deșeurilor ar conduce la progrese majore.

„Trebuie să privim deșeurile ca pe o resursă, iar îngroparea acestei resurse în sol dovedește o lipsă gravă de viziune. Acest raport arată că gestionarea și reciclarea deșeurilor pot avea o contribuție importantă la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă. Dacă legislația existentă ar fi aplicată în mod corespunzător, am putea evita operațiunile de curățare costisitoare și problemele legate de poluare și de sănătate. Și să nu uităm că materialele reciclate sunt mai ieftine decât cele noi și că reduc emisiile de gaze cu efect de seră și dependența noastră de importuri”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Îmbunătățirea aplicării conduce la beneficii semnificative

Studiul prezintă o analiză aprofundată a efectelor îmbunătățirii implementării și a punerii în aplicare și arată că beneficiile ar fi semnificative. Acesta s-a oprit asupra unui număr de studii de caz din Cipru, Germania, Irlanda, Italia și Olanda pentru a le demonstra statelor membre beneficiile economice, financiare și sociale.

Sectorul UE de gestionare și reciclare a deșeurilor este foarte dinamic, însă oferă încă oportunități economice cu un potențial uriaș de extindere. În 2008, cifra de afaceri de 145 de miliarde EUR, înregistrată de acest sector, a reprezentat aproximativ 1 % din PIB-ul UE și 2 milioane de locuri de muncă. Respectarea politicii UE ar contribui la crearea unui sector cu 2,4 milioane de locuri de muncă și o cifră de afaceri anuală totală de 187 de miliarde.

Problema ține mai ales de faptul că prea multe prețuri nu reflectă adevăratul cost al eliminării produselor; dacă ar face-o, s-ar limita din start cantitatea de deșeuri. În plus, multe state membre nu au încă infrastructuri adecvate pentru colectarea selectivă, reciclarea și valorificarea deșeurilor. Absența unor mecanisme de control sistematic și de aplicare a legii, alături de inexistența unor date credibile privind gestionarea deșeurilor, constituie un obstacol suplimentar.

Patru concluzii importante

  • Studiul concluzionează că trebuie să fim mai bine informați cu privire la deșeuri. Trebuie să dispunem de date de o calitate mai bună și de o monitorizare sistematică a modului în care legile funcționează în practică. S-au înregistrat progrese în acest sens, Eurostat înființând recent un Centru de date privind deșeurile.

  • O utilizare mai eficientă a principiului „poluatorul plătește” și a instrumentelor economice precum creșterea costurilor de eliminare ar contribui la asigurarea respectării legislației și a resurselor financiare necesare pentru gestionarea deșeurilor.

  • Capacitățile de control și de monitorizare trebuie să fie consolidate în statele membre. Aceasta ar putea însemna stabilirea unei capacități de audit la nivelul UE și, eventual, norme comune de control.

  • O opțiune de consolidare a monitorizării punerii în aplicare la nivelul UE, relativ eficientă din punctul de vedere al costurilor, ar fi apelarea la expertiza și capacitățile Agenției Europene de Mediu (AEM). Această opțiune ar însemna costuri administrative mai mici decât crearea unei noi agenții dedicate deșeurilor.

Etapele următoare

Concluziile studiului vor fi discutate și analizate de către Comisie. Acestea vor servi drept bază pentru dezvoltarea unor instrumente juridice și economice echilibrate, așa cum s-a sugerat în Foaia de parcurs către o Europă eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și în Strategia tematică privind prevenirea generării de deșeuri. Aceste strategii încurajează stimulentele economice și juridice, precum taxele pentru depozitarea deșeurilor sau interdicțiile de depozitare a deșeurilor, extinzând sistemele de responsabilitate a producătorilor și introducând sistemele de plată în funcție de deșeurile generate („pay as you throw”).

Economia UE folosește 16 tone de materiale pe persoană pe an, dintre care 6 tone devin deșeuri, jumătate dintre acestea mergând la gropile de gunoi. Multe state membre se bazează în principal pe gropile de gunoi ca modalitate preferată de gestionare a deșeurilor. Această situație persistă în pofida legislației UE existente în domeniul deșeurilor și este nesustenabilă.

Foaia de parcurs privind utilizarea eficienta a resurselor elaborată de Comisie stabilește etapele care trebuie parcurse pentru a garanta că, până în 2020, deșeurile vor fi gestionate ca o resursă, inclusiv prin revizuirea obiectivelor legate de prevenire, reutilizare, reciclare, valorificare și evitarea descărcării deșeurilor la gropile de gunoi, precum și prin dezvoltarea unor piețe pentru materialele secundare sau reciclate.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cum diminuezi factura la gaze, dacă ai centrală termică. Metode simple
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!