Aplicaţie pentru bolnavii cu tumori cerebrale. Pacienţii îşi pot gestiona boala de acasă

Frederik van den Broek, un olandez cu tumoră cerebrală, a dorit să fie cobai pentru crearea unei aplicații care să ajute pacienții să își controleze cât mai bine această teribilă boală. Ajutorul său, spun neurologii, a fost inestimabil în realizarea a ceea ce este considerat în prezent cea mai avansată aplicație pentru persoanele care suferă de acest tip de cancer, transmite vineri AFP.
Filip Stan
18 sept. 2015, 09:53
Aplicaţie pentru bolnavii cu tumori cerebrale. Pacienţii îşi pot gestiona boala de acasă

Aplicația „MindApp”, care va fi disponibilă pe Android și iOS, le permite utilizatorilor să stabilească și să actualizeze consultațiile medicale, îndeosebi ședințele de radioterapie și chimioterapie, să își amintească identitatea doctorilor și să identifice numeroasele pastile necesare pacienților ce suferă de tumori cerebrale. Datele, care pot fi văzute de medic, permit pacienților să comunice cu doctorul fără să fie nevoie să meargă la spital.

Ideea creării unei astfel de aplicații „a luat naștere dintr-o imensă frustrare”, a declarat van den Broek într-un e-mail adresat AFP cu câteva zile înaintea morții. „La spital mi s-a dat o foaie cu datele consultațiilor medicale, medicamentele și diagnosticul, pentru cât timp mai aveam de trăit. Am pierdut foaia în mai puțin de o oră”, a spus el. „Așa se întâmplă când ai pierdut o mare parte din creier și memoria pe termen scurt s-a dezintegrat în mii de bucăți”, a adăugat van den Broek. El s-a implicat intens pe tot parcursul dezvoltării aplicației, oferindu-se să fie „cobai”, de la decizii în privința culorilor interfeței la serviciile ce urmau să fie asigurate.

„Persoanele afectate de o tumoră cerebrală suferă de pierdere a capacităților cognitive, cum ar fi pierderi de memorie sau schimbări de comportament”, declară Jaap Reijneveld, neurolog de la Universitatea din Amsterdam, care a participat la dezvoltarea aplicației. Aceasta „va fi de mare ajutor pentru cei care suferă de glioblastom, tip de cancer cerebral adesea agresiv”, adaugă neurologul.

Există numeroase aplicații care permit pacienților să își gestioneze boala de acasă, lucru care face să scadă presiunea pe spitale. Ușor de instalat, „MindApp” are patru secțiuni, accesibile cu vârful degetelor. Un calendar de consultații medicale este actualizat automat după confirmarea de către spital, tot el amintind și când trebuie luate medicamentele. Aplicația cuprinde și un jurnal în care pacienții pot scrie comentarii despre starea lor de sănătate, menționând îndeosebi crizele de epilepsie. Informațiile sunt actualizate în dosarele medicale ale spitalului, putând fi vizualizate de specialist care, la rândul său, poate mări sau scădea dozele pacienților prin intermediul aplicației.

Vezi şi: Aşa scapi de orice reclamă pe telefon. Nu mai pierde timpul şi fă asta acum

Vincent van Dijk, care a colaborat cu Frederik van den Broek la designul aplicației, speră că prima versiune va fi disponibilă peste trei luni. La dezvoltarea proiectului, lansat datorită unei finanțări participative, a colaborat și Microsoft.

„Păcat că nu voi putea utiliza aplicația, dar cel puțin am sentimentul că boala mea nu a fost în zadar. Când află că vor muri, unii vor face poate o croazieră sau o listă cu ultimele dorințe. Ultima mea dorință a fost +MindApp+”, a spus van den Broek cu câteva zile înainte să moară.

Frederik van den Broek a murit în 31 august, la vârsta de 41 de ani, la locuința sa din Amsterdam.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai