Aplicaţie unică pentru bolnavii de cancer. APSCO poate fi descărcată gratuit pe un telefon mobil sau tabletă

O aplicație unică în România, care poate fi descărcată gratuit pe un telefon mobil sau tabletă și care este dedicată sprijinirii pacienților oncologici, a fost lansată recent și prezentată miercuri la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca.
Romania TV
13 ian. 2016, 14:50
Aplicaţie unică pentru bolnavii de cancer. APSCO poate fi descărcată gratuit pe un telefon mobil sau tabletă

Aplicația, denumită APSCO, este disponibilă în limbile română și maghiară și poate fi folosită pentru autoevaluarea stării psihice de către pacienții care suferă de o formă de cancer. De asemenea, aplicația conține o serie de informații care pot fi utile pacienților în efortul lor de a face față bolii din punct de vedere psihic.

Degi Csaba, care este coordonatorul proiectului, a explicat miercuri, într-o conferință de presă, cum funcționează aplicația, care utilizează așa numitele „termometre emoționale”. Acest instrument este deja cunoscut în țările vestice, mai ales în Marea Britanie, și a fost folosit la crearea aplicației APSCO.

„Am lansat aplicația APSCO, care este unică, în limbile română și maghiară, și care poate fi descărcată gratuit pe tablete sau telefoane mobile din Google Play. Aplicația este primul instrument computerizat de screening automatizat al distresului oncologic, care este un fel de stres generat de boală, pentru pacienții cu cancer, aparținători și medici. Are un modul de autoevaluare, iar bolnavul își poate monitoriza nivelul de distres astfel încât să vadă dacă acesta este sau nu critic. Aplicația te ajută să știi unde este limita în suferința psihologică, nivel de la care ai nevoie de resurse de ajutor în plus”, a spus Degi Csaba.

Potrivit Agerpres, aplicația, odată instalată pe un telefon mobil sau tabletă, necesită un efort de aproximativ un minut pentru completarea unor informații pe baza cărora softul face un calcul care arată pacientului care este starea sa psihică.

Astfel, pacientul trebuie să bifeze în aplicație, pe o scală de la 1 la 10, pentru fiecare din cele patru termometre emoționale care indică nivelul de stres, anxietate, depresie și furie, iar pe baza datelor introduse aplicația indică nevoia de ajutor a pacientului.

Sociologul clujean a explicat că utilizarea acestei aplicații nu reprezintă în sine o terapie, ea putând fi comparată cu acele instrumente care ajută, de exemplu, pacienții cu diabet să își monitorizeze nivelul glicemiei. Degi Csaba a insistat pe importanța faptului că pacienții trebuie să primească sprijinul unui psiholog specializat în acest domeniu de susținere a bolnavilor de cancer.

De asemenea, aplicația conține și are o bază de date cu informații legate de asociațiile, grupurile de suport sau datele de contact ale unor institute medicale din toată țara.

Vezi si> STUDIU: Cancerul poate fi provocat de cromul prezent în suplimentele alimentare

O altă practică care ar putea fi introdusă în spitalele oncologice din România este completarea de către pacienți a unui chestionar, în timpul petrecut de aceștia în sălile de așteptare, care să le ofere psihologilor informații utile despre pacienții lor de cancer. Degi Csaba a subliniat că în România există o prea mică preocupare pentru nivelul de distres înregistrat de pacienții cu cancer, care reprezintă de fapt un element foarte important în lupta lor cu boala și căruia ar trebui să i se acorde o importanță mai mare. El a explicat că în institutele oncologice din țară există puțini asemenea psihologi specializați în susținerea pacienților de cancer, excepție făcând Capitala.

„Ideal ar fi ca aceste institute să fie dotate cu tablete ieftine, iar pacienții care așteaptă să își evalueze rapid starea. Iar când intră la cabinetul medicului acesta are toate datele la îndemână, să știe care este starea psihică a pacientului (…) În România, distresul oncologic nu este o prioritate, nu este tratat, este ceva auxiliar. Am constatat că procentul pacienților cu cancer care prezintă depresie clinică și simptome de anxietate este uriaș și este de peste 45%”, a mai spus Degi.

Echipa care a dezvoltat aplicația APSCO lucrează la acest proiect din anul 2001, când a fost începută, în patru institute oncologice din România, o cercetare asupra nevoilor psihologice ale bolnavilor de cancer. Până în prezent au fost evaluați peste 1.200 de pacienți.

Cercetarea a fost finanțată de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, cu recomandarea Ministerului Sănătății.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Roboți de precizie pentru măsurarea prafului din atmosferă, instalați în România
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!