Aplicaţii privind alunecări de teren, energia solară şi fenomene meteo care afectează culturi, calificate la un concurs NASA

O echipă de IT-işti din Cluj-Napoca a realizat în cadrul hackathon-ului NASA Space Apps Challenge, o aplicaţie pentru telefonul mobil de monitorizare a alunecărilor de teren şi a avalanşelor prin care un utilizator poate anunţa dacă are sau nu nevoie de ajutor.
Alina Costache
01 mai 2017, 08:59
Aplicaţii privind alunecări de teren, energia solară şi fenomene meteo care afectează culturi, calificate la un concurs NASA

Aurelian Cotuna, membru al echipei care a realizat aplicaţia, a declarat, presei că aplicaţia Slide Scape monitorizează evenimentele de alunecări de teren de pe tot globul, folosind date de la NASA.

„Am venit cu un sistem, cu o aplicaţie pentru telefonul mobil, care monitorizează evenimentele de alunecări de teren de pe tot globul, folosind date de la NASA. În momentul în care un utilizator al aplicaţiei se află într-o zonă de pericol va primi o notificare pe telefon pe care va trebui să o oprească. Dacă o opreşte în zece secunde înseamnă că este conştient şi nu este prins sub dărâmături iar viaţa nu îi este pusă în pericol. Dacă apasă pe aplicaţie va avea două opţiuni, prima că este în regulă, şi a două care înseamnă că este conştient dar grav rănit. Este o soluţie de optimizare a modului în care putem salva vieţi”, a explicat Cotuna.

Potrivit acestuia, aplicaţia emite sunete atât pentru persoanele din echipele de intervenţie, cât şi pentru câinii folosiţi la recuperarea victimelor prinse sub dărâmături. De asemenea, poate fi folosită în cazul alunecărilor de teren, dar poate fi extinsă la alte catastrofe – avalanşe, cutremure, inundaţii, dar chiar şi în caz de război sau de atacuri teroriste.

„Este un proiect cu care vrem să ajutăm lumea să fie mai bună, pentru că noi credem că putem provoca viitorul prin tehnologie, iar tehnologia mobilă este viitorul”, a mai spus reprezentantul echipei.

O altă aplicaţie prezentată la concursul de programare se numeşte Icarus a fost dezvoltată pentru oamenii obişnuiţi, pentru a înţelege mai bine la ce capacitate sunt panourile solare şi ce pot face cu ele.

„Beneficiarii sunt oamenii care vor să îşi instaleze acasă un sistem de panouri solare şi vor să ştie cât vor produce ale panouri şi dacă merită să investească în zona în care locuiesc în astfel de panouri. Aplicaţia se poate folosi şi pe telefonul mobil şi are un modul de istoric al zilelor cu soare care permite beneficiarului să vadă într-o perioadă de timp, ultimii 12 ani, de exemplu, că într-o anumită zonă dacă pune un panou solar poate obţine un kW pe zi. De asemenea, aplicaţia are şi parte de previziune meteo”, a precizat unul dintre membrii echipei care a realizat Icarus, Ionuţ Balazs.

Acesta a menţionat că aplicaţia are o parte de monitorizare a consumului, care este utilă şi în proiectele NASA, în condiţiile în care, pe Marte, de exemplu, nu sunt decât panouri solare iar astfel se poate planifica un consum de electricitate în funcţie de starea vremii.
Aplicaţiile Slide Scape şi Icarus au obţinut primele două locuri la hackathon-ul de la Cluj-Napoca.

Premiul publicului în cadrul hackathon-ului l-a obţinut aplicaţia Agrialtert, care îşi propune să ajute micul fermier, cel care are o mică livadă pe lângă casă sau o cultură agricolă, iar acesta să fie anunţat cu patru zile înainte cu privire la situaţiile meteo care pot provoca daune culturilor, cum ar fi îngheţul.

Robin Molnar, membru al echipei care a dezvoltat aplicaţia, a subliniat că se oferă şi recomandări fermierilor cu măsurile pe care aceştia trebuie să le ia pentru protejarea culturilor.

„Vremea actuală, cum a fost şi cea de acum două săptămâni, pune probleme deosebite în a menţine culturile. Vom implementa un sistem prin care fermierii se înregistrează în aplicaţia noastră şi vor fi alertaţi prin sms sau email cu privire la eventualele pericole”, a spus Molnar.

NASA Space Apps Challenge este cel mai mare hackathon la nivel mondial, fiind incubatorul de inovaţie al Agenţiei Aerospaţiale Americane (NASA).

La concursul de programare care a avut loc sâmbătă şi duminică la Cluj-Napoca au participat circa 100 de persoane care au concurat în cadrul a 11 echipe. Competiţii similare au avut loc la Bucureşti şi Timişoara, iar primele două aplicaţii câştigătoare precum şi cea preniată de public din fiecare oraş vor fi înscrise în concursul global NASA.

„La final, juriul NASA va alege câteva echipe care vor participa la o lansare a unei misiuni spaţiale la Cape Canaveral, în SUA”, a declarat organizatorul concursului de la Cluj-Napoca, Cristian Dascălu.

Citeşte şi Furtună solară de proporţii, avertismentul NASA. Oamenii de ştiinţă au descoperit o imensă gaură neagră pe suprafaţa Soarelui

 

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea Britanie a pus interdicție la graniță. Decizie pentru românii care stau sau merg în Regatul Unit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Scad drastic dobânzile la rate. Decizia Băncii Centrale aduce vești bune românilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai