Aplicaţii privind alunecări de teren, energia solară şi fenomene meteo care afectează culturi, calificate la un concurs NASA

O echipă de IT-işti din Cluj-Napoca a realizat în cadrul hackathon-ului NASA Space Apps Challenge, o aplicaţie pentru telefonul mobil de monitorizare a alunecărilor de teren şi a avalanşelor prin care un utilizator poate anunţa dacă are sau nu nevoie de ajutor.
Alina Costache
01 mai 2017, 08:59
Aplicaţii privind alunecări de teren, energia solară şi fenomene meteo care afectează culturi, calificate la un concurs NASA

Aurelian Cotuna, membru al echipei care a realizat aplicaţia, a declarat, presei că aplicaţia Slide Scape monitorizează evenimentele de alunecări de teren de pe tot globul, folosind date de la NASA.

„Am venit cu un sistem, cu o aplicaţie pentru telefonul mobil, care monitorizează evenimentele de alunecări de teren de pe tot globul, folosind date de la NASA. În momentul în care un utilizator al aplicaţiei se află într-o zonă de pericol va primi o notificare pe telefon pe care va trebui să o oprească. Dacă o opreşte în zece secunde înseamnă că este conştient şi nu este prins sub dărâmături iar viaţa nu îi este pusă în pericol. Dacă apasă pe aplicaţie va avea două opţiuni, prima că este în regulă, şi a două care înseamnă că este conştient dar grav rănit. Este o soluţie de optimizare a modului în care putem salva vieţi”, a explicat Cotuna.

Potrivit acestuia, aplicaţia emite sunete atât pentru persoanele din echipele de intervenţie, cât şi pentru câinii folosiţi la recuperarea victimelor prinse sub dărâmături. De asemenea, poate fi folosită în cazul alunecărilor de teren, dar poate fi extinsă la alte catastrofe – avalanşe, cutremure, inundaţii, dar chiar şi în caz de război sau de atacuri teroriste.

„Este un proiect cu care vrem să ajutăm lumea să fie mai bună, pentru că noi credem că putem provoca viitorul prin tehnologie, iar tehnologia mobilă este viitorul”, a mai spus reprezentantul echipei.

O altă aplicaţie prezentată la concursul de programare se numeşte Icarus a fost dezvoltată pentru oamenii obişnuiţi, pentru a înţelege mai bine la ce capacitate sunt panourile solare şi ce pot face cu ele.

„Beneficiarii sunt oamenii care vor să îşi instaleze acasă un sistem de panouri solare şi vor să ştie cât vor produce ale panouri şi dacă merită să investească în zona în care locuiesc în astfel de panouri. Aplicaţia se poate folosi şi pe telefonul mobil şi are un modul de istoric al zilelor cu soare care permite beneficiarului să vadă într-o perioadă de timp, ultimii 12 ani, de exemplu, că într-o anumită zonă dacă pune un panou solar poate obţine un kW pe zi. De asemenea, aplicaţia are şi parte de previziune meteo”, a precizat unul dintre membrii echipei care a realizat Icarus, Ionuţ Balazs.

Acesta a menţionat că aplicaţia are o parte de monitorizare a consumului, care este utilă şi în proiectele NASA, în condiţiile în care, pe Marte, de exemplu, nu sunt decât panouri solare iar astfel se poate planifica un consum de electricitate în funcţie de starea vremii.
Aplicaţiile Slide Scape şi Icarus au obţinut primele două locuri la hackathon-ul de la Cluj-Napoca.

Premiul publicului în cadrul hackathon-ului l-a obţinut aplicaţia Agrialtert, care îşi propune să ajute micul fermier, cel care are o mică livadă pe lângă casă sau o cultură agricolă, iar acesta să fie anunţat cu patru zile înainte cu privire la situaţiile meteo care pot provoca daune culturilor, cum ar fi îngheţul.

Robin Molnar, membru al echipei care a dezvoltat aplicaţia, a subliniat că se oferă şi recomandări fermierilor cu măsurile pe care aceştia trebuie să le ia pentru protejarea culturilor.

„Vremea actuală, cum a fost şi cea de acum două săptămâni, pune probleme deosebite în a menţine culturile. Vom implementa un sistem prin care fermierii se înregistrează în aplicaţia noastră şi vor fi alertaţi prin sms sau email cu privire la eventualele pericole”, a spus Molnar.

NASA Space Apps Challenge este cel mai mare hackathon la nivel mondial, fiind incubatorul de inovaţie al Agenţiei Aerospaţiale Americane (NASA).

La concursul de programare care a avut loc sâmbătă şi duminică la Cluj-Napoca au participat circa 100 de persoane care au concurat în cadrul a 11 echipe. Competiţii similare au avut loc la Bucureşti şi Timişoara, iar primele două aplicaţii câştigătoare precum şi cea preniată de public din fiecare oraş vor fi înscrise în concursul global NASA.

„La final, juriul NASA va alege câteva echipe care vor participa la o lansare a unei misiuni spaţiale la Cape Canaveral, în SUA”, a declarat organizatorul concursului de la Cluj-Napoca, Cristian Dascălu.

Citeşte şi Furtună solară de proporţii, avertismentul NASA. Oamenii de ştiinţă au descoperit o imensă gaură neagră pe suprafaţa Soarelui

 

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'