„Continuarea aplicării taxei clawback în forma actuală poate duce și la distrugerea capacităților de producție farmaceutică din România, care sunt exclusiv producătoare de medicamente generice”, se afirmă într-un comunicat.
APMGR susține că a propus deja autorităților o soluție pentru calculul diferențiat, bazată pe introducerea unei proporții de maximum 65% în calculul procentului ‘p’ din formula clawback, aceasta fiind agreată de CNAS și acceptată de Ministerul de Finanțe ca fiind neutră din punct de vedere bugetar.
„Un calcul diferențiat pentru medicamentele cu preț accesibil, care sunt în majoritatea lor medicamente generice, ar afecta pozitiv două treimi din tratamentele utilizate în prezent în România, care tratează cele mai vulnerabile categorii sociale, respectiv medicamentele pentru afecțiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum și antibioticele la prețuri accesibileă”, se menționează în comunicat, potrivit Agerpres.
Potrivit APMGR, încurajarea consumului de medicamente generice rămâne singura soluție realistă de asigurare a accesului la tratament al tuturor pacienților, în condiții de menținere sub control a costurilor publice, asociația solicitând autorităților să considere, pe termen mediu, excluderea producătorilor de medicamente generice de la plata taxei clawback.
De asemenea, APMGR continuă să afirme actualizarea periodică a listei de medicamente compensate, dar atrage atenția că finanțarea acesteia exclusiv prin taxa clawback este nerealistă și ar putea crea probleme majore în ceea ce privește accesul populației la tratamentele de bază și salută inițiativa autorităților de a înființa noi organisme specializate care să studieze eficiența terapeutică și economică a noilor tratamente.
Pe de altă parte, APMGR face un apel la reținere și responsabilitate în comunicarea publică referitoare la efectele miraculoase pe care actualizarea listei de medicamente compensate le-ar avea asupra pacienților în suferință.
Citeşte şi: Nicolăescu: Până la 1 ianuarie 2014, vom avea o listă nouă de medicamente compensate